Annonce
Kerteminde

Vil lave Danmarks første CO2-neutrale oksekød

Oksekødet i burgerne er fra gårdens egne dyr. De kan skimtes gennem køkkenvinduet. Foto: Helle Kryger
Stålbækgaard på Hindsholm arbejder på at udvikle Danmarks første CO2-neutrale oksekød
Annonce

Martofte: Om ni uger kan Danmarks første CO2-neutrale oksekød vise sig at stamme fra en bindingsværksgård ved navn Stålbækgaard på Hindsholm nær Kerteminde.

Her trisser en lille flok jersey-kvæg i dag rundt og græsser bag staldlængerne. Køerne er adopteret fra økologiske mælkeproducenter, hvor tyrekalvene ikke har nogen værdi. Deres ejer, Benjamin Williamson-Westerman har travlt med at lange burgere ud af døren til de mange kunder, der lægger vejen forbi den nyåbnede Benjis Burgers på gården.

Han har investeret en del tid og penge i projektet, fortæller han.

- Jeg har investeret en masse tid og penge i det. Jeg har blandt andet ansat en mand til at lave en såkaldt life cycle analysis her på gården. Han giver mig et overblik over mit CO2-forbrug. Vi har allerede regnskabet på plads. Vi mangler bare certificeringen, fortæller han.

Annonce

Den store klimasynder i landbruget

Metan i køers bøvser en af de primære klimagas-udledninger fra landbruget. En ko udleder klimagassen metan gennem dens bøvser og en meget lille del som tarmgas. Udledningen skyldes, at koen er en drøvtygger, og når dens foder fordøjes i koens fire maver, produceres der metan.


Jeg har investeret en masse tid og penge i det.

Benjamin Williamson-Westerman


En ko, der æder almindeligt foder, udleder knap 160 kg metan om året, og omregnet til CO2 eq bliver det til knap 4000 kg. Men koens fordøjelse, og dermed udskillelse af metan, kan påvirkes af fodersammensætningen.

Derudover arbejder Benjamin Williamson-Westerman målrettet på at reducere CO2-forbruget på gården:

- Jeg har bestilt et stort solcelleanlæg til taget. Alle varer transporteres i el-biler. Al vores brugte fritureolie aftages af vores samarbejdspartner, som bruger det som brændstof til sin traktor. Jeg bruger det, der hedder holistisk afgræsning. Det vil sige, at arealerne ikke bliver pløjet. Det er meget CO2-belastende at pløje og høste. Alt er planlagt til at hænge sammen, fortæller han.

Hvornår gården får den eftertragtede certificering er endnu uvist. Benjamin Williamson-Westerman er dog ikke i tvivl:

- Jeg siger ni uger. Det her er ikke bare en drøm, understreger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Milioner på vej: Rahbæk Juel lover penge til både velfærd og vedligehold

Assens

Foredrag med Årgang 0-mor

Annonce