Annonce
forside

Vil hjælpe Langelands børn med at drømme: - Alle børn kan blive til noget

Alle børn kan blive til noget, hvis bare de får en chance, lyder det fra direktør for foreningen Barndrømmen Dorthe Foged. Pressefoto

Koncerten på Ørstedskolen skal være med til at få langelandske børn til at drømme og lære at handle på det, de drømmer om, fortæller direktør for Barndrømmen, Dorthe Foged.

Langeland: Barndrømmen hedder den forening, der står bag koncerten på Ørstedskolen, der bliver opført for knap 700 elever fra 0.-6.-klasse torsdag formiddag. At koncerten bliver opført på netop Langeland skyldes, at foreningen i forvejen havde et samarbejde med Langeland Kommune - som også har givet et økonomisk tilskud til indsatsen. Det fortæller Dorthe Foged, direktør for Barndrømmen.

Men valget af Langeland som koncertsted handler også om geografiske og sociale ståsteder, og de langelandske børns adgang til kunst og kultur.

- Vi vil gerne ud til nogle af de områder, hvor kunst og kultur måske ikke ligger lige for, siger hun.

Dorthe Foged, der er uddannet konservatoriemusiker, kommer oprindeligt fra Ringkøbing. Hun kan huske, at hun savnede nogen at dele interessen for musik med, dengang hun var barn og studerede musik. Det er en af grundene til, at hun har sat sig for at udbrede kulturoplevelser til børn i alle afkroge af landet.

- Dengang havde jeg ikke rigtig nogen at spille i orkester sammen med. Det var også svært at få en kvalificeret musikundervisning, siger hun og tilføjer:

- Men uanset hvor børn bor og uanset børns sociale og geografiske ståsted, har alle børn et potentiale til at blive til noget - hvis bare de får chancen. Det er her, adgang til kunst og kultur kan gøre en markant forskel, fordi det er med til at udvide børns verdensbilleder.

Barndrømmen står blandt andet bag indsatsen Go Creative. Her bliver der arbejdet med børns drømme, men den giver ifølge Dorthe Foged også børn kompetencer til at handle.

- For det nytter ikke noget bare at gå og drømme om et eller andet, man gerne vil, hvis man ikke ved, hvordan man omsætter noget til handling. Man får kompetencer til at handle ved at være med til at planlægge aktiviteter, hvor man finder ud at, at hvis man lægger en plan for det, så behøver der ikke at være så langt fra idé til handling.

Foreningen Barndrømmen blev stiftet i 2011. Foruden koncerten på Langeland, der også finder sted i Esbjerg, Ringkøbing og Halsnæs Kommune, står foreningen bag børnekulturelle topmøder, der har til formål at indsamle og formidle den nyeste internationale viden om kunst og kulturs indvirkning på børns trivsel, læring og udvikling.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Annonce