Annonce
Odense

Vil have fingre i statens penge: Odense søger 25 millioner til bedre ældremad

Byens Køkken producerer hver dag 2500 måltider mad. Ambitionen er at lave hjemmelavet mad, bare i kæmpe portioner. Maden leveres i vakuumpakkede plastikbakker til opvarmning. Men der er også mulighed for at bestille rå råvarer og fersk kød, som derefter kan tilberedes lokalt på plejecentrene. Eller brød og kagedej, der kan bages af personalet på plejecentrene. Arkivfoto: Lasse Hansen

I første runde søgte Odense kun 700.000 kroner fra Ældreministeriets pulje til køkkener på plejecentre. Nu, hvor der er penge i rest fra puljen, søger man om 25 millioner kroner.

Odense: 25,2 millioner kroner. Så mange af statens penge går Odense Kommune efter at få fingrene i fra Ældreministeriets pulje til bedre ældremad.

Puljen var oprindeligt tænkt til renovering eller etablering af køkkener på landets plejecentre, men i Odense vil man gerne bruge penge på bedre kølefaciliteter. Det, mener det politiske udvalg, vil være nøglen til at kunne lave mere af maden lokalt på plejecentrene og mindre i storkøkkenet Byens Køkken, der hver dag producerer 2500 måltider i vakuumpakkede plastikbakker til opvarmning hos borgerne.

Fødevaremyndighederne siger, at hvis man skal køre med fersk fisk og kød, skal der hele vejen fra produktion til madlavning allerhøjest være plus to grader. Men i bilerne fra storkøkkenet Byens Køkken, der kører maden og råvarerne ud til byens plejecentre, køles der med op til plus fem grader. Såfremt Odense får de penge, man søger om, skal millionerne gå til bedre kølefaciliteter i bilerne og køleskabe med den rette køleevne og kapacitet på plejecentrene. Derudover vil man etablere hæve-sænke køkkener, så beboere i kørestol kan inddrages mere i madlavningen.

- Hvis vi får pengene, får vi muligheden for at lave frikadellefars, som man kan stege, kyllinger, fisk, som kan tilberedes fra bunden ude på plejecentrene. Det kan man ikke i dag, siger ældre- og handicaprådmand Brian Skov Nielsen (EL).

Der er planlagt forbedringer på 78 såkaldte leve-bo enheder på i alt 15 plejecentre, hvor der lige nu bor cirka 865 borgere. Her bliver 80 procent af maden ifølge forvaltningen færdigtilberedt i de lokale køkkener. Det varme måltid kommer som delkomponenter fra Byens Køkken.

Maden til de ældre

I 2008 blev storkøkkenet i Hjallese taget i brug for at centralisere madlavningen til de ældre.Odense Kommune og Kommuneleasing indgik en leasingaftale for 20 år. Frem til 2028 betaler kommunen firmaet en årlig ydelse på cirka 2,5 millioner kroner.

For at få økonomien til at hænge sammen, skulle kørslen fra køkken til plejecentre begrænses, og i starten fik borgerne kun leveret mad en gang om ugen, hvilket gav et behov for at fremstille mad, der kunne serveres op til 17 dage efter, den var lavet.

Efter en rapport fra BDO i 2013 fastslog, at man ikke udnyttede al kapaciteten i storkøkkenet, besluttede man at alle beboere på alle plejecentre og de fleste bosteder skulle købe mad fra Odense Madservice.

I november 2014 skiftede det navn til Byens Køkken. Og holdbarheden blev sat ned fra 17 til tre dage.

I maj 2017 har udvalget sat en proces i gang for at forberede maden på plejecentrene, dels undersøge mulighederne for at tilberede mere mad lokalt, dels starte en proces hvor alle plejecentre involvere borgere, pårørende og personale i, hvad der er af ønsker i forhold til mad og måltider, og endelig at søge penge fra regeringens pulje til køkkener på plejecentre, som var en del af finansloven 2017.

Annonce

Fortjener god mad

På plejecentrene er der kritikere, der, uanset hvor høj kvalitet storkøkkenet leverer, aldrig vil være tilfredse med færdiglavet mad. Ved at kunne køle de ferske råvarer bedre, kan man nå langt, når man også skal tage i betragtning, at kommunen har en lang leasingaftale for storkøkkenet, der løber til 2028 og vil være dyr at slippe ud af.

- Jeg tror, det vil betyde et løft, som de kritiske borgere, kommer til at kunne mærke. Borgerne betaler jo den højeste takst for maden, så vi skal gøre alt vi kan, for at sørge for, at maden er i orden. Det har de fortjent. Det her kommer til at betyde en højere grad af tilberedelse lokalt, at man vil kunne stege frikadellerne eller kyllingen og koge torsken lokalt, siger Brian Skov Nielsen.

Også Venstres udvalgsmedlem Brian Lauridsen ser en millionindsprøjtning på 25 millioner kroner som et skridt i den rigtige retning i den virkelighed, kommunen er låst til med den lange kontrakt for storkøkkenet. Med forslag om festmåltider hver tredje måned på plejecentrene og om genåbning af lokale køkkener på plejecentrene har Brian Lauridsen efterhånden gjort maden til de ældre til en mærkesag.

- Der skal paneres og steges fiskefileter, skrælles og koges kartofler og røres fars. Alt det, der blev lavet før storkøkkenet. Nu får vi muligheden for at flytte noget af madlavningen ud på ældrecentrene, hvilket er et skridt nærmere, at vores ældre borgere får frisklavet mad fra bunden, og det er vigtigt for mig, siger han.

Annonce

Penge skal være brugt i år

Ældreministeriet har åbnet for en ny runde af ansøgninger, da 65 kommuner i første omgang søgte og fik 298 af puljens 425 millioner kroner. Det efterlader en rest på knap 130 millioner kroner. Deadline var torsdag, og 31. maj ved Odense Kommune, om man får 25,2 millioner kroner. Pengene skal være brugt i år.

Mens København, Aarhus og Aalborg kommuner søgte og fik henholdsvis 22, 35 og 20 millioner kroner fra den oprindelige pulje, søgte og fik Odense Kommune kun godt 700.000 kroner til renovering af køkkenet på Havebæk Plejecenter. Odense er blandt de kommuner, der har søgt om færrest penge. Eksempelvis har Randers søgt 10 millioner, Horsens har søgt 13 og Bornholm har søgt 27. De 700.000 kroner beholder kommunen, selvom man nu går ud og søger flere.

- Vi søgte ikke flere penge i første omgang, fordi det ikke gav mening. Først nu har ministeriet skruet på kriterierne for at søge puljen, som i første omgang var formuleret sådan, at man kun kunne få til renovering af køkkener. Men behovet er jo forskelligt i landets 98 kommuner, og vi havde brug for penge til noget andet end køkkener, så puljen gav ikke mening for os at søge, forklarer Brian Skov Nielsen.

Sideløbende med ansøgningen om penge har politikerne bedt hvert enkelt plejecenter formulere, hvilke behov beboere, pårørende og personale har tid maden og til sociale aktiviteter omkring måltidet. Det arbejde skal senest inden juli være igangsat på alle plejecentre, og arbejdet skal være færdigt inden udgangen af 2017.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Odense

Truede med at sætte ild i betjente: 19-årig kvinde erkender at have sat ild i papir og plastikplanter i Plantorama

Annonce