Annonce
Middelfart

Vil gøre Lillebælt til naturnationalpark: Lokalpolitikere er åbne for forslaget

Radikale Venstre har foreslået at udpege Lillebælt som naturnationalpark til gavn for dyre- og plantelivet. Arkivfoto: Naturpark Lillebælt
Radikale Venstre vil have Lillebælt udpeget som en af de naturnationalparker, Folketinget har forpligtet sig til at oprette. Lokalpolitikere er positive, men vil have undersøgt perspektiverne nærmere.

Lillebælt: Gør Lillebælt til naturnationalpark.

Sådan lyder et forslag fra Radikale Venstre, som partiet præsenterede i slutningen af juni. Der skal i løbet af de kommende år etableres 15 naturnationalparker i Danmark. Altså områder, hvor der ikke drives landbrug, og hvor naturen får lov at udfolde sig selv.

I et læserbrev i Fyens Stiftstidende kalder Radikale Venstres spidskandidat til Middelfart Byråd Elisabeth Tejlmand på, at Middelfart Kommune og andre kommuner grænsende til Lillebælt skubber på for sagen:

Annonce

- Vi skal arbejde sammen med de øvrige byråd og landspolitikerne om at finde alternativer til klapning, skabe levesteder, investere i et bæredygtigt kystnært fiskeri og erhverv og finde måder at begrænse udledningen af kvælstof og miljøskadelige stoffer fra land, skriver hun opsummerende om de centrale punkter i partiets forslag.

Og den ide er borgmester Johannes Lundsfryd (S) som udgangspunkt positiv overfor. Han fortæller, at han har drøftet muligheden med miljøminister Lea Wermelin (S), men hæfter sig også ved, at der er mange ubekendte.

- Jeg kan godt se perspektiver i at have Lillebælt som naturnationalpark, men det kommer lidt an på, hvad det indebærer. Konceptet med naturnationalparker er jo kun på land. Der er det statslige arealer, man udpeger og siger, at her skal der ikke laves kultivering. Men hvad betyder det til havs? lyder det fra borgmesteren.

-Jeg vil være interesseret i - og det har jeg også sagt til ministeren - at gå ind i en dialog om, hvordan man kan lave et koncept til havs, siger Johannes Lundsfryd.

Hensyn til erhvervsfiskere

Borgmesteren hæfter sig ved, at der i regi af Naturpark Lillebælt allerede gøres et stykke arbejde for dyre- og plantelivet i Lillebælt, blandt andet ved at søge fondspenge til etablering af stenrev, der gavner biodiversiteten under overfladen. Og han er overbevist om, at et prædikat som naturnationalpark ville kunne gavne den proces.

- Det at have staten i ryggen, når vi søger de store fonde, tror jeg betyder noget.

Formand for miljø- og energiudvalget i Middelfart Kommune Morten Weiss-Pedersen (K) er heller ikke afvisende over for idéen, men han vil gerne have en nærmere undersøgelse af, hvad det i så fald skal indebære. Og her har han særligt et hensyn til erhvervsfiskerne for øje.

- Jeg er meget positiv over for miljøet, men i sidste ende kan vi jo ikke leve af at bo i et frilandsmuseum, siger han.

- Så en forsigtig nikken fra min side, men der er nogle ting, der skal på plads. Nemlig at vi skal have fundet ud af, hvad vi helt præcist skal søge om at få af bevarelse. Og så er der et hensyn til, at vi også har et erhverv, der har følgearbejdspladser på land, som også skal tilgodeses, siger Morten Weiss-Pedersen.

Verdensnaturfonden har også tidligere på året foreslået, at Lillebælt bliver udpeget som en af de kommende naturnationalparker.


Jeg er meget positiv over for miljøet, men i sidste ende kan vi jo ikke leve af at bo i et frilandsmuseum.

Morten Weiss-Pedersen (K), miljøudvalgsformand


Annonce
Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Middelfart

Borgere kommer til PCR-test uden at bestille tid: - Det gør det mere bøvlet for os

Sport

Se det bizarre uheld her: Danmark er i OL-finalen efter drama på cykelbanen

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Podcast

Genhør "Danmark fortæller": Pernille rådgiver tusindvis om privatøkonomi på Instagram

Erhverv

Her er kommunens billigste hus: - Det er selvfølgelig et håndværkertilbud. Det giver næsten sig selv

Sport

Mens du sov: Danmark får ny medalje og Norge satte verdensrekord

Odense

Overfald på 13-årig blev filmet: Voldsvideo delt på sociale medier

Nyborg For abonnenter

Poul og Dorthe så flammerne æde deres lade: - Det er noget, man ikke regner med sker for en

Fyn

Nu vender de sidste tilbage på arbejdspladsen: Ansatte har savnet kollegaerne men ikke vækkeuret

Annonce