Annonce
112

Vil du tæt på?: Omfattende øvelse er begyndt på Fyn

Tirsdag morgen begynder en øvelse ved Nyborg Fjord, som blandt andet involverer flere redningshelikoptere. Arkivfoto: Michael Bager.
Tirsdag og onsdag er Nyborg Fjord rammen om en havmiljøøvelse, som involverer flere beredskaber. De skal træne deres samarbejde om redning af mennesker og bekæmpelse af pludselig opstået forurening.

Nyborg: Tirsdag morgen sker der en alvorlig skibskollision i Nyborg Fjord. Flere personer falder i vandet fra et skib, og det bliver nødvendigt at lede efter dem for at redde dem op. Men dermed er uheldene ikke slut, for der slipper olie og tjære ud i fjorden, og det truer med også at forurene kysten.

Der bliver nok at tage sig til for de mange deltagere fra Søværnskommandoen, Beredskabsstyrelsen, Beredskab Fyn, Nyborg Kommune, Region Syddanmarks Sundhedsberedskab, Koppers Denmark Aps og Fyns Politi, som tirsdag morgen indleder en to-dages øvelse ved Nyborg Fjord.

Havmiljøøvelser bliver afholdt regelmæssigt i de danske politikredse, og i år er foregår det på Fyn, hvor Nyborg-virksomheden Koppers har hjulpet ledelsen af øvelsen med at finde et tankskib, der kan bruges i øvelsen.

Annonce

Du kan komme tæt på øvelsen

- Jeg kan desværre ikke afsløre alt for mange detaljer om selve øvelsesscenariet. Det ville jo ødelægge det hele lidt for de mange, der skal øve sig. Men jeg kan fortælle, at vi først øver det, der i fagsproget hedder SAR – Search And Rescue, hvor det handler om at redde liv, og bagefter kommer det til at dreje sig om bekæmpelse af en større miljøforurening, siger politikommissær Asbjørn Høy Larsen fra Fyns Politi.

Almindelige borgere kan komme tæt på dele af øvelsen i Nyborg Havn, fra dæmningen ved Holckenhavn eller fra stranden på Slipshavn. Joint Rescue and Coordination Center, som tidligere hed Søværnets Operative Kommando, deltager med flere redningshelikoptere, men kun tirsdag. Der vil være aktivitet på fjorden cirka fra klokken otte til 17 tirsdag og fra klokken otte til 16 onsdag.

Fyns Politi understreger, at selvom der er tale om en øvelse, skal alle respektere de afspærringer, som politiet laver af hensyn til sikkerheden.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce