Annonce
Odense

Gigantisk kunstværk skal få borgerne til at drømme: Galaksestien er rykket ind i grønt område i Odense

Galaksestien som den ser ud oppefra. Foto: Odense Kommune

Vollsmose: Der er blevet lidt mere at kigge på for de borgere, som bevæger sig i det grønne område imellem Egeparken og Odinskolen.

En ny sti snor sig nemlig med den eksisterende sti og har fået navnet Galaksestien. Værket er et 210 meter langt forløb med runde granitfliser og farverige mosaikcirkler.

Odense Kommune og Statens Kunstfond står bag etableringen af Galaksestien, og værket er skabt af kunstneren Jens Settergren med motiver fra historien og kulturen, som spænder fra oldtidens illustrationer af himmelfænomener til NASA's visualisering af et sort hul.

Annonce

- Siden maj har mosaikcirklerne prydet området foran Brandts og har fået mange beundrende blikke fra forbigående og fra folk, som har valgt at indtage frokosten i smukt selskab med mosaikkerne. Nu kommer mosaikkerne på plads i Vollsmose, hvor Galaksestien sammen med skolestien bliver den perfekte forbindelse til Odinskolen og på fornem vis kombinerer historie, billedkunst og fysik, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).

Borgere i dommerpanel

Galaksestien blev valgt efter en proces, hvor seks kunstnere blev indbudt til at aflevere et koncept. Herefter blev fire af koncepterne udpeget til fortsat udvikling. Vinderen blev fundet af et dommerpanel bestående af personer fra blandt andet Statens Kunstfond, Odense Kommune, Kunstmuseum Brandts, borgere og boligforeninger fra Vollsmose. Værket bliver en del af af områdets transformation.

- Vollsmose blev bygget som en ultramoderne bydel i 1960'erne og har siden sin fødsel fået et helt andet liv, end man drømte om. Vollsmose forvandler sig helt grundlæggende nu, og intet kan være mere symbolsk end en galaksesti - en drømmesti, som bringer skønhed til Vollsmose gennem smukke mosaikker, som alle folkeslag har kendt i deres historie. Jeg håber, at hele byen vil besøge Odenses galaksesti, siger Susanne Crawley Larsen, rådkvinde for Børn- og Ungeforvaltningen (R).

Det samlede arbejde med udvælgelse og realisering af vinderprojektet koster 1,8 millioner kroner. Statens Kunstfond bidrager med 1 million kroner, og Odense Kommune bidrager med 800.000 kroner via 1%-ordningen. Ordningen blev indført i Odense Kommune i 2011 og betyder, at 1 procent af anlægsudgiften til et projekt bliver afsat til kunstnerisk udsmykning.

Annonce

Afsæt for indre og ydre rejser

Anlæggelsen af Galaksestien er sket i samspil med de øvrige forandringer i Vollsmose, og projektet flugter med ambitionerne hos Statens Kunstfond om at lade nye kunstværker indgå i en helhed.

- I Statens Kunstfond har vi et erklæret mål om at støtte ambitiøs og original kunst, der har fokus på at skabe nye forbindelser og fællesskaber, der retter sig mod den enkelte, mod samfundet og mod vores tilgang til den jord, vi bor på. Det mål synes jeg i den grad, det nye kunstværk i Vollsmose opfylder. Vi håber, at beboere i området vil tage godt imod kunsten, og at den kan sætte nye samtaler i gang i og uden for Vollsmose, siger udvalgsleder i Statens Kunstfond, Jeannette Ehlers.

Kunstneren bag værket glæder sig til at indvie resultatet af måneders arbejde med mosaikker og motiver til inspiration for både voksne og de børn, som bruger den som sti til skole.

- Jeg er utroligt glad for og stolt over at kunne indvie Galaksestien i Vollsmose, som er mit hidtil mest ambitiøse og omfattende kunstprojekt i det offentlige rum. Jeg er meget beæret over tilliden fra Odense Kommune og Statens Kunstfond, og jeg håber, at Galaksestien vil gøre skolestien til et spændende sted at færdes og være et afsæt for indre og ydre rejser i mange år fremover, siger Jens Settergren.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Svære begravelser under coronaen: Urner måtte vente i halve år på, at familierne kunne komme hjem til begravelse

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Derfor har så mange huse i Kongensgade flagstangsholdere i første sals højde

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti, men 40 procent stemte imod ham

Sport For abonnenter

Et hit? Godnat Malaga, godnat Dalum - nu satser B1909 på at ha' gjort et kup

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Assens

Knud og Sophia rejste fra Grønland for at drive lokal campingplads: - Vi vil løfte den til det niveau, som den fortjener

Thulesen Dahl: Vi skal tilbage i baren - uden intriger

Odense

Landsbyånden var ikke nok: Borgerne gav tusindvis af kroner til den lokale købmand - hurtigt var pengene væk

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Kerteminde

Pias Pølsevogn fik smilet tilbage: Anmelderen fik en lang næse

Annonce