Annonce
Underholdning

Vil du med i byen?: Et mørklagt Magasinet, et sandet Brandts og en våd tidsrejse

Mike Sheridan (foto) er første generation af digitalt indfødte. Palle Mikkelborg er fra en lidt anden tid, men tørnet sammen er de, og det er resulteret i lydværket "Anamorphosis". Inden fuld surround sound i et mørklagt Magasinet fortæller Mike Sheridan om drømmen om at skabe den ultimative lytteoplevelse i mødet med filmformatets lydmuligheder. Foto: PR
Fynske kulturpersonligheder giver deres personlige anbefalinger af den kommende uges kulturtilbud.

Ugens gæsteanbefaler:

Henrik Lübker, museumsinspektør, Odense Bys Museer.

1 360 graders lydværk

Knap har vi lagt H.C. Andersen Festivals bag os, før OFF – Odense Film Festival – byder sig til med et imponerende program fyldt med et væld af spændende arrangementer. Men på trods af, at det er en filmfestival, er det ikke et arrangement på lærredet, der får min anbefaling. Tværtimod er det generationsmødet mellem Palle Mikkelborgs tonestrategier og den elektroniske wunderkind Mike Sheridan. I et totalt mørklagt Magasinet opfører de et 360 graders lydværk, "Anamorphosis". Netop fordi det er et samarbejde mellem forskellige generationer, genrer og lydæstetikker, er det umuligt at sige, hvad oplevelsen egentlig vil indebære. Men det er også arrangementets store styrke. Dér i Magasinets mørke må man overgive sig til lydoplevelsen – til kunstværkets intention – på godt og ondt.

Magasinet, Odense, torsdag 29/8. kl. 21.

2 Sand alle steder

Jeg er vild med oplevelser, hvor jeg mærker, at kunsten vil mig noget. Hvor den presser sig på som en nødvendighed. En helt banal måde den kan gøre det, er ved at lege med skala eller rum. Når kunsten pludselig tårner sig op over mig eller omslutter mig, så gør den noget andet ved mig, end når den passivt hænger på en væg. Mens et kunstmuseum som Aros i Aarhus i de senere år har haft stor succes med netop at satse på installationskunsten, har Brandts valgt en anden vej med sit fokus på visuel kultur. Derfor er deres udstilling "The Great Filter" med Adam Jeppesen en kærkommen tilbagevenden til installationskunsten på byens førende kunstinstitution. På over 150 m2 spreder Jeppesens skrøbelige sandslotte sig, der synes at pege på en helt grundlæggende eksistentiel erfaring: at vi altid er i proces – på én gang både i tilblivelse og i forsvinden. Jeppesen er især kendt for sine sarte og poetiske kunstfotografier, og det bliver spændende at se ham udfolde sig i stor rumlig skala.

Brandts, Odense, hele ugen.

3 Fortiden under overfladen

Nogle gange støder man på events, der er tænkt så dejligt upraktiske, at selve besværet bliver en del af det skønne ved dem. Øhavsmuseet har lavet en sådan en dejlig upraktisk genistreg med deres "Snorkeltur til fortiden". Helt uøvede snorklister, som jeg selv, kan låne udstyr og få et unikt perspektiv på stenalderen. Museet skriver, at det er rigtig let at snorkle. Jeg tror dem ikke over en dørtærskel. Og jeg tror, at også for dem er det et vildt besværligt og upraktisk arrangement. Men netop i besværet ligger skønheden og generøsiteten. Man kunne bare have valgt at vise et lysbilledshow. Men nogle gange er det smukt at tage den lange vej hjem.

Øhavsmuseet, Faaborg, onsdag 28/8 kl. 15.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce