Annonce
Assens

Vil bruge penge på en ny rundkørsel: - Både busser og borgere hænger fast her

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) og Tine Grau Poulsen (V), Assens Byråd. Arkivfotos: Peter Leth-Larsen/Assens Kommune. Kasper Andersen KAFOTO
Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti og Tine Grau Poulsen fra Venstre har hver deres bud på, hvor Assens Kommune skal bruge et løft på 65 mio. kroner i  efterårets budgetlægning.
Annonce

Efter flere år med voldsomme besparelser tyder et forsigtigt skøn på, at Assens Kommune får et løft på 65 millioner kroner til næste år.

I løbet af den kommende tid spørger vi de enkelte medlemmer i Assens Byråd, hvilke områder de ønsker at prioritere i budgetforhandlingerne, der venter lige om hjørnet. I dag er det Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) og Tine Grau Poulsen (V).

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF): De ældre og handicap- og børneområdet.

- Hvad vil du bruge flere penge på, når I for én gangs skyld har noget at dele ud af?

- Først og fremmest ældreområdet. Det kommer nok ikke som en stor overraskelse. Det er, fordi der er blevet sparet over årene. Klippekortsordningen, der jo var en værdighedsmilliard, som er penge vi har fået ud, var bundet op på, man skulle løse opgaven. Derefter er de røget over i den almindelige omfordeling af penge, som man i kommunen selv har kunnet bestemme, hvad man skulle bruge dem til. Det har gjort, at man i Assens Kommune har fjernet en hel del midler fra området. Det er vi nødt til at få rettet op på. Også for at sikre, vi kan nå op på nogle normeringer, som gør, vi kan være os selv bekendt.

- Kan du konkretisere lidt mere, hvor du mener pengene skal gå hen?

- Det er selvfølgelig en del af en forhandling, hvordan vi gør det helt præcist. Det helt centrale er, at der er nok midler til at løse de opgaver, der er på de enkelte plejecentre i forhold til hjemmeplejen, hjemmehjælpen og så videre. Og når jeg ser et tal - her i sidste uge tror jeg, det var - der sagde, at vi er den kommune i landet, der har den dårligste normering pr. ældre over 65 år, så siger det jo mig, at vi har en risiko for at løbe ud i samme problemer, som dem vi har set i pressen (bl.a. TV2's dokumentar om forholdene på nogle plejehjem, red.).

- Hvordan vil du tage hånd om det?

- Det vil jeg ved at diskutere minimumsnormeringer.


Det har gjort, at man i Assens Kommune har fjernet en hel del midler fra området. Det er vi nødt til at få rettet op på.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), medlem af Assens Byråd.


- Betyder det, du siger, at du lægger alle dine 65 millioner kroner i den kurv, der hedder 'de ældre'?

- Næsten. Når man siger de ældre, ser jeg også handicap- og børneområdet, for der har vi også nogle af de samme udfordringer. Nu har vi en udfordring med Gummerup Skole (som har oplevet et fald på 18 lever på et år, red.). Ved at lave den struktur, vi har, hvor vi skærer ned i pengene pr. barn, men vi holder fast i, det er den samme måde at fordele pengene på til både store og små skoler, det gjorde at vi bad om, at de små skoler selv skulle komme og sige til, når de ikke kunne klare det mere og de gerne ville lukkes. Det ser vi nu med Gummerup. Der mener jeg, at vi er nødt til at have en overordnet diskussion af tildelingsmodellen.

Luft efter hårde spareår

Assens Kommune har de seneste år gennemført besparelser på både 67,9 (i 2019-budgettet) og 34,5 millioner kroner (i 2020-budgettet).

Økonomien for 2021 ser på stående fod mere positiv ud.

Det skyldes blandt andet hjælp fra udligningsreformen samt en kommunal økonomi, der over den brede kam i øjeblikket viser gode takter, hvor man forventer et samlet overskud på 15 millioner kroner på trods af, at primært social- og sundhedsområdet er udfordret.

Overskuddet på 15 millioner kroner er blandt andet hentet i regnskabet for 2019, færre børn end forventet der skal passes, ubesatte stillinger, ubrugte puljer og positive corona-effekter i form af rejse- og administrationsudgifter, der er sparet under nedlukningen.

Tine Grau Poulsen (V): Social- og sundhedsområdet samt en rundkørsel.

- Hvad vil du bruge flere penge på, når I for én gangs skyld har noget at dele ud af?

- Der er nogle steder, vi i SSU-udvalget (Social og Sundhed, red.) kigger på, om vi har skåret for dybt. Jeg synes det er spændende, vi nu kan komme i gang med, at vi kan få lavet nogle dagcentre. Jeg tænker ikke det bliver i den gamle form, men i en ny form med nogle samarbejdspartnere. Og måske mere lokalt.

- Hvorfor lokalt?

- Jeg tror det er vigtigt, at man kender hinanden. Det sociale i det. Noget af det kan være i gåafstand. Man kan måske nemmere køre sammen og følges ad. I mit hoved kunne det være spændende, hvis de forskellige plejecentre kunne byde ind med, at de kunne tænke sig at være med til at bygge et eller andet op.

- Jeg kan næsten forstå på dig, du vil bruge pengene indenfor socialområdet. Er det så der, du vil bruge alle pengene?

- Nej. Sådan noget som asfalt kommer vi også til at kigge på. Oppe i min ende af Assens (Vissenbjerg, red.) kunne jeg godt tænke mig, at der blev fundet penge til en rundkørsel nede på Nørregade og ud på Middelfartvej. Både busser og borgere hænger fast her. Der er meget trafik fra motorvejen, om morgenen og til fyraften.

- Hvad vil du ellers?

- Så kunne jeg også godt tænke mig, at der blev kigget på uddannelse, børn og familie. Om der måske skulle sættes en pulje penge af til, at dagplejen også kunne blive uddannet.

- Hvorfor er det vigtigt?

- Jeg synes de kunne trænge til et løft og nogle kompetencegivende uddannelser. Også i forhold til, hvis man skal bruge personale i vuggestuerne. Der bruger man uddannet personale. Der kommer vi jo så ikke i betragtning, hvis ikke man er uddannet. Det er jo de vigtigste år i børnenes liv.

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce