Annonce
Odense

Vikingeborg midt i Odense er på vej til at blive verdensarv

Igennem flere år området, hvor vikingeborgen lå blevet undersøgt grundigt af Odense Bys Museer, der blandt andet også hyrede forskere fra Wien. Arkivfoto: Foto: Sugi Thiru
En ansøgning er netop blevet sendt af sted til UNESCO om at fire danske ringborge fra vikingetiden kan blive optaget på verdensarvslisten. Med er også Nonnebakken i Odense, hvor de fleste rester af borgen er væk.
Annonce

Odense: I 970-980’erne fik Kong Harald Blåtand opført fem ringborge i Danmark. De skulle samle det danske rige og beskytte det mod fjender. Midt i riget, i Odense, blev borgen Nonnebakken rejst og er i dag Odenses største fortidsminde. En borg, som var konstrueret til at modstå fjender med en ni meter bred og fire meter dyb voldgrav, en seks meter høj vold med træbeklædt front og bagside og porte i hvert verdenshjørne.

Blandt andet sådan kan man forestille sig en fremtidig formidling af vikingeborgen. Illustration: Odense Bys Museer

Fredag er Nonnebakken sammen med de fire andre danske vikingeringborge – Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Trelleborg ved Slagelse og Borgring ved Køge – indstillet til at blive verdensarv under UNESCO.


Hvis Nonnebakken udpeges som verdensarv, kan det være en løftestang for fortællingerne om Odense som vikingeby.

Mads Runge, Odense Bys Museer


Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) håber, at kåringen bliver til noget:

- Midt i Odense har vi et helt unikt fortidsminde med Nonnebakken. Det var den eneste af Harald Blåtands borge, som blev anlagt direkte ved en by, og det er lige her, at vikingekongens ambition om at samle det danske rige udkrystalliserer sig. Hvis Nonnebakken bliver optaget som verdensarv, vil det tiltrække turister, skabe stolthed i byen og give odenseanerne en større forståelse for byens rødder og vores centrale plads i vikingetidens Danmark, siger han.

Annonce

Afgøres i 2022

Kulturminister Joy Mogensen har på vegne af de fem ansøgerkommuner underskrevet ansøgningen, som er sendt til vurdering i Paris. Ansøgningen er på mere end 400 sider og har taget tæt på to år at udarbejde. I Paris vil organisationen ICOMOS granske ansøgningen på vegne af UNESCO og efterfølgende besøge de fem borge i Danmark, inden der falder en afgørelse i sommeren 2022.

UNESCO verdensarv

Det er kun de mest værdifulde dele af verdens kultur- og naturarv, som bliver optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Listen tæller blandt andet Den kinesiske mur, Taj Mahal i Indien, Operahuset i Sydney, inkabyen Machu Picchu i Peru og en lang række andre bevaringsværdige seværdigheder.

Ianmark Danmark har i øjeblikket 10 steder på UNESCO’s Verdensarvsliste: Roskilde Domkirke, Jellingemonumenterne, Kronborg, Stevns Klint, Vadehavet, Christiansfeld, Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland samt i Grønland Ilulissat, Kujataa og Aasivissuit – Nipisat.

Vikingeborgen Nonnebakken er næsten usynlig i bybilledet i dag, men dækkede i sin storhedstid området omkring Odd Fellow Logen og Giersings Realskole. Odense Bys Museer og Odense Kommune har, fortæller by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt fået udarbejdet et formidlingsforslag, som skal gøre vikingeborgen mere synlig.

Ringborgens udstrækning mellem det nuværende Nonnebakken og Allégade.

- Vi har vænnet os til at tænke på Nonnebakken som stort set forsvundet. Gravet væk, fordi byen dengang ikke kendte betydningen af det område, hvor der i dag er børn, der leger, unge der løber ture, og ægtepar der går hånd i hånd. Men Odense Bys Museer har gjort et enestående arbejde i forhold til UNESCO, hvor der fuldstændig er ændret på denne opfattelse. Ringborgen er velbevaret, skjult under græsplæner og fortove, og selve volden omkring borgen står visse steder i en højde på op mod 1,7 meter. Desuden er der gjort flere fornemme fund, blandt andet fem sølvskatte, og de er – som resten af Nonnebakken – genopdaget af Odense Bys Museer. Det har været spændende at følge deres arbejde med ringborgen siden 2015, og det er den indsats, der har løftet Nonnebakken op i verdensarvsklassen, lyder det fra Lilleholt.

Annonce

Odense som vikingeby

Arbejdet med at få de danske vikingeborge optaget som verdensarv har været forankret hos forskningscenterleder Mads Runge fra Odense Bys Museer.

Forskningscenterleder ved Odense Bys Museer, Mads Runge, har mange planer for, hvordan vikingefortiden kan formidles. Arkivfoto: Sugi Thiru

- Hvis Nonnebakken udpeges som verdensarv, kan det være en løftestang for fortællingerne om Odense som vikingeby. Vi har allerede planer om at etablere en ’vikingerute’ fra Møntergåden, hvor de originale genstande fra ringborgen kan ses, og til Nonnebakken. Undervejs vil det være oplagt med stop ved Albani Kirke, hvor den sidste vikingekonge, Knud den Hellige, blev dræbt, og ved domkirken, hvor skeletterne af Knud og hans bror Benedikt ligger i fantastiske, forgyldte skrin og med unikke 1000 år gamle tekstiler,” siger Mads Runge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Fyn

33.000 indkaldt på en gang: Kronisk syge fynboer kan få første Covid-19 vaccine stik i marts eller først i april

Annonce