Annonce
Middelfart

Vigtigste råd fra læsermøde om delebiler: - Gå ud og find nogle ligesindede

Panelet til tirsdagens digitale læsermøde rådgav om, hvordan man bedst kommer i gang med en delebilsordning. Skærmbillede: Fyens.dk
Tirsdag afholdt Fyens Stiftstidende et digitalt læsermøde om konceptet delebiler. Her blev der uddelt gode råd til, hvordan man kommer i gang med en delebilsordning i lokalområdet.

Nordvestfyn: Hvad kræver det at få en delebil? Hvad koster det? Og hvor skal man begynde, hvis man gerne vil have en delebil i sit lokalområde?

Det var nogle af de spørgsmål, læserne fik svar på, da Fyens Stiftstidende holdt et digitalt læsermøde tirsdag aften. Her deltog Gunnar Landtved fra Ryslinge, der har startet en delebilordning i sit lokalområde, Arne Vestergaard Andersen, der er indehaver af delebilskonceptet Byens Bil, og Regitze Tilma (V), formand for Teknisk Udvalg i Middelfart Kommune.

Læsermødet blev afholdt i samarbejde med Middelfart Kommune, der ifølge Regitze Tilma gerne vil være med til at fremme delebilskonceptet i kommunen - blandt andet som led i kommunens arbejde for et bedre klima og mindre CO2-udledning.

- Men Middelfart Kommune skal ikke ind og købe en bil. Jeg tror rigtig meget på det frie initiativ. Det, vi som kommune gerne vil, er at understøtte processen i at nå frem til at have delebiler. Vi vil også gerne være med til at rydde nogle af de barrierer af vejen, der måske kan være for at komme i gang med det, forklarede Regitze Tilma, der understregede, at delebiler kan være et initiativ, der kan støtte op om bæredygtige lokalsamfund.

Annonce

Alle kan være med

Og det er ikke kun i de store byer, at delebilsordninger er relevante. Det kan Arne Vestergaard Andersen, der fra Byens Bil skrive under på. Virksomhedens fokus er nemlig lige præcis at udbrede delebiler i de mindre samfund.

- Det er affødt af, at vi selv kommer fra et lille lokalsamfund i Vestjylland, hvor der manglede transport, fortalte Arne Vestergaard Andersen.

Virksomheden har i dag omkring 40 delebiler kørende rundt i Jylland og på Fyn. Ordningerne opstår typisk ved, at virksomheden bliver kontaktet af en lokal borgerforening eller boligforening, der er interesserede i en delebil.

Sådan kommer du i gang med delebil

1. Find nogle at gøre det sammen med - organisationer, foreninger eller andre i lokalområdet, som er interesserede og gerne vil hjælpe.

2. Man skal have nogen til at finansiere bilen. Her gælder det om at finde en sponsor. Det kan for eksempel være en boligforening, den lokale håndværker eller en borgerforening.

3. Man kan tage kontakt til kommunen, der gerne vil hjælpe med at sætte folk sammen og med at facilitere et møde om konceptet, hvis der er interesse for det. Man kan kontakte kommunen på mailadressen: vibeke.skott@middelfart.dk.

4. Tage kontakt til andre, der har erfaring med delebiler - for eksempel Byens Bil.

En af de fynboer, der har taget kontakt til Byens Bil, og som i dag nyder godt af konceptet, er Gunnar Landtved fra Ryslinge på Midtfyn.

Tilløbet til at få delebil i Ryslinge tog dog hele tre år. Der var især udfordringer med logistik og finansiering, men sidste år lykkedes det endelig med finansiering fra Boligforeningen Faaborg-Midtfyn. Derfor er der nu to delebiler i Ryslinge, én i Gislev og én i Ringe. Og det har indtil videre været en stor succes.

- Der er kommet run på. Folk har virkelig taget godt imod det. Nogen har endda solgt den ene bil, de havde, fordi delebilen kunne dække deres kørselsbehov, fortalte Gunnar Landtved og tilføjede:

- Konceptet er så lavpraktisk og nemt, at alle kan være med.

Annonce

Find nogen med samme interesse

For Gunnar Landtveds vedkommende startede han projektet fuldstændig solo, og det var noget af en kamp:

- Men hvis man har en tro på det, så lykkes det til sidst, og det gjorde det her jo så, sagde han tilfreds.

Dog er hans allerbedste råd til de, der måtte være interesserede i en delebilsordning, at finde nogen som har samme interesse, som man kan starte projektet med.

Samme råd lød fra Regitze Tilma:

- Mit bedste råd er at finde nogle ligesindede. Og så tror jeg bestemt, at vi kan bruge nogle af de erfaringer, vi har fra Gunnar, der betyder, at det bliver nemmere for de næste. Og så vil vi gerne hjælpe med at facilitere at mødes med andre, der vil det samme, sagde hun.

Læsermødet tirsdag aften sluttede med en opmuntrende opfordring fra Arne Vestergaard Andersen:

- Det har vist sig, at det kan lade sig gøre. Og jeg er ikke i tvivl om, at der nok er nogen, der gerne vil være med til det.


Men hvis man har en tro på det, så lykkes det til sidst, og det gjorde det her jo så.

Gunnar Landtved, Ryslinge


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce