Annonce
Musik

Vietnamesiske vuggeviser til forsvundne børn: - Idéen opstod, fordi jeg selv har en baggrund som bådflygtning

Ly Tran er uddannet som klassisk sanger fra Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole i 2011. Privatfoto
En af koncerter til Hesselbjerg Musikfestival består af et miks mellem vestlig klassisk musik og sørgmodige vuggeviser fra Vietnam. Totalkunstværket tryller både med videobilleder og publikums følelsesregister.

Festival: Til fredagens udgave af Hesselbjerg Musikfestival vil der være en performance, som har rødder i et land langt fra Langeland: Vietnam.

Musikprojektet "Lullabies for Lost Children" (vuggeviser til forsvundne børn) tager nemlig udgangspunkt i vietnamesiske mødre, der mellem 1975-1990 sendte deres børn afsted i flygtningebåde. Mod et bedre liv i blandt andet Vesten, mens mødrene blev tilbage.

- Idéen opstod, fordi jeg selv har en baggrund som bådflygtning, fortæller sopran Ly Tran, der voksede op i Svendborg, men som altid har været interesseret i sin barndom før det sydfynske.

- Det handler om at fortælle historien om flugt, og hvad det efterlader.

Annonce
Her til uropførelsen af "Lullabies for Lost Children". Foto: Alexander Banck-Petersen

Et totalkunstværk

Sammen med journalist og forfatter Anders Haahr Rasmussen rejste hun til Vietnam for at opsøge nogle af disse tilbageblevne mødre. Her lyttede de til kvindernes rørende historier, optog videoer derfra og samlede nogle af de traditionelle vuggeviser, som mødrene sang (og synger) mod deres forsvundne børn. Vuggeviserne sendte de til den britiske komponist James Black, der har mikset dem med vestlig, klassisk musik.

Ly Tran opfører så de komponerede vuggeviser med den moderne ensemble-trio Neko3.

- Der er tale om et totalkunstværk, hvor vi der vil lade langsomme videobilleder fra Vietnam køre i baggrunden, mens vi spiller. Og der er virkelig mange instrumenter, så musikerne kommer til at løbe rundt, forklarer sopranen, der også har et speciallavet kostume, hun tager på til performancen.

- Men musikken er stadig det vigtige. Billederne er supplement, men musikken er i centrum.

Hele følelsesregistret

Projektet har kun lige haft urpremiere i start-juni til Klang-Festivalen i København, og her blev Ly Tran overvældet af publikumreaktionerne.

- Folk kom hen og fortalte, hvordan de havde gennemgået hele følelsesregistret. Mange var virkelig rørte, siger hun, men tilføjer:

- Man skal vide, at der ikke er en fast narrativ. Det handler om at tegne nogle portrætter, og så må folk selv danne deres egne fortællinger, mens de nyder musikken.

Det skal gå hurtigt, når musikerne fra Neko3 skifter instrumenter undervejs. Foto: Birgit Tengbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce