Annonce
Odense

Vietnamesisk wok har medvind: Stamkunder allerede efter tre uger

Efter 17 år som tøjekspedient i Assens fik Mai Trang lyst til at være selvstændig. Efter et par omveje åbnede hun sin madbod 1. april i Arkaden Food Market. Foto: Simon Staun
Efter at have solgt dametøj i 17 år var det tid til nye udfordringer for Mai Trang. Efter et par omveje åbnede hun 1. april sin første madbod Mai's Wok, hvor en kombination af vietnamesiske og kinesiske råvarer forenes.

Det er kun tre uger siden, at Mai Trang åbnede sin madbod, Mai's Wok, i Arkaden Food Market. Det har været tre travle og spændende uger, hvor hun har skullet lære sit køkken at kende og finde sig til rette i madmarkedet midt i Odense.

Den 48-årige vietnameser har altid nydt at lave mad fra sit hjemland, men det er først nu, hun har taget springet fra at servere den udelukkende for familien til at sælge den til sine kunder.

- Jeg har arbejdet i dametøjsforretning i 17 år i Assens, hvor jeg har boet, siden jeg kom til Danmark for 26 år siden. Efter tøjbutikken startede jeg mit eget firma, hvor jeg solgte tøj til plejehjem, aktivitetscentre og pensionistforeninger, men det fik jeg aldrig for alvor gang i, siger Mai Trang.

Hun fik i stedet et arbejde på kantinen på sukkerfabrikken i Assens. Det havde hun et år, inden hun i 2018 hørte, at Oriental Barbecue på Slotsgade i Odense manglede en tjener.

- I løbet af det seneste år har jeg fået et godt indblik i restaurationsbranchen, og da min drøm altid har været at være selvstændig, slog jeg straks til, da der var en ledig bod i Arkaden Food Market. Jeg er 48 år, så hvis jeg skulle starte op som selvstændig i denne branche, var det nu. Det koster heller ikke det samme at åbne en bod som en restaurant, så hvis det viser sig ikke at kunne køre rundt, taber jeg ikke en formue. Derfor er det dumt ikke at gøre forsøget, siger Mai Trang.

Det har været lange men lærerige dage siden 1. april, hvor hun tog imod de første kunder.

- Der er virkelig mange ting, man skal have styr på. Alene det at handle ind bruger jeg to timer på hver morgen og formiddag, inden jeg møder ind. Bare det at lære, hvor man handler de forskellige ting, tog noget tid. Jeg har åbent i 10-12 timer, inden jeg kører tilbage til Assens, så det ender med at være lange dage. Men jeg brokker mig ikke. At arbejde hårdt ligger i mit blod, og jeg er stolt af at kunne sige, at jeg ikke havde én eneste sygedag i mine 17 år i KP Mode, siger Mai Trang.

Annonce

Arkaden Food Market

Odenses tidligere festcentrum, Arkaden, har fået nyt liv under navnet Arkaden Food Market.

Stedet åbnet 1. oktober 2017 og har i dag 16 madboder og tre barer.

Man kan nyde streetfood-inspireret mad fra alle verdenshjørner, og avisen har derfor snakket med en række bodejere, som fortæller om deres mad, og hvordan de er havnet i Danmark.

Har aldrig mødt racisme

Mai Trang er opvokset i Long Khanh i det sydlige Vietnam. Hun blev familiesammenført i november 1993, hvor hun rejste til Danmark med sin fireårige søn. Siden er der kommet to sønner yderligere til. I dag er de 30, 25 og 20 år.

- Jeg rejste op til min mand, som allerede boede i Assens. Vi blev i øvrigt skilt for 17 år siden. Det er det eneste sted, jeg har boet i Danmark, og jeg har ingen planer om at skulle derfra. Jeg kender mange i byen, og der er også mange, der kender mig. Jeg er sikker på, at nogen stopper op, når de ser mit billede i avisen, siger Mai Trang og ler.

Hun overvejede også at åbne en restaurant eller madbod i Assens, men den idé droppede hun igen.

- Assens er en skøn by, men det går lidt ned ad bakke med antallet af butikker og handlende. De restauranter, som allerede er i byen, har det svært. Derfor besluttede jeg, at det ville være for usikkert at kaste mig ud i noget, selv om det ville være nemmere i forhold til kørsel til og fra arbejde, siger Mai Trang.

Hun følte sig godt modtaget i Danmark og har ikke én eneste gang oplevet racisme.

- Når jeg tænker tilbage, kan jeg ikke huske, at nogen har kaldt mig noget grimt eller være ubehagelig over for mig. Tværtimod har jeg kun mødt åbenhed, hjælpsomhed og støtte. Det er svært at ankomme til et land, der er så anderledes end sit hjemland, men jeg følte virkelig, at jeg blev hjulpet med at falde til. Det er jeg taknemmelig for i dag, og derfor føler jeg mig mere hjemme i Danmark end i Vietnam, siger Mai Trang.

Man skal læse kunderne

Selv om boden kun har tre uger på bagen, er der allerede stamkunder. Det glæder ikke overraskende Mai Trang.

- Flere kunder er kommet tilbage og har sagt, at de virkelig godt kunne lide maden og konceptet. Det luner helt sikkert med den slags ros, når man er helt ny, siger Mai Trang.

Konceptet går i al sin enkelhed ud på, at man vælger nudler eller ris, kød, diverse grøntsager og en sauce, som hun derefter steger. Det kan være svært at pege på en all time sællert efter 21 dage, men det er kombinationen nudler, kylling og barbecue, der umiddelbart sælges flest af.

- Jeg kan godt mærke, at det er et helt andet tempo, end når jeg laver mad til min familie. Man skal også vende sig til, at kunderne kigger på, mens man arbejder. Men nu er jeg ved at vænne mig både til tempo og at blive kigget på, siger Mai Trang og smiler.

Hun mener ikke, at det at drive en madbod er så forskelligt fra at stå i en tøjbutik.

- Man skal være venlig, imødekommende og læse sine kunders behov. Jeg elsker kontakten med kunderne, og jeg fornemmer også, at kontakten mellem ansatte og gæster er en stor del af det at komme i Arkaden. Jeg har lige lavet mit første Deal-tilbud, så jeg er spændt på at se, hvor mange som får lyst til at komme forbi og smage mine wokretter. Forhåbentlig kan flere ende som stamkunder, siger Mai Trang.

Man skal vælge ingredienser i fire kategorier, som Mai Trang så steger til en wokret. Foto: Simon Staun
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce