Annonce
Odense

Vietnamesere er godt integrerede - på overfladen

VIETNAM: Vietnameserne lægger ingen til last, men de lever isoleret

ODENSE: Vietnameserne er tilsyneladende godt integreret i det danske samfund.

I forhold til andre grupper af flygtninge og indvandrere tjener en stor procentdel af dem deres egne penge, og mange af dem, som er uden for arbejdsstyr- ken hæver hverken bi- standshjælp eller understøttelse.

- Men hvis man ser på, hvem der deltager i fritids-foreninger, sports- og kulturforeninger, eller hvem der kommer til forældremøderne på skolerne, eller hvem der stiller op til byrådet, ja så er det sjældent vietnameserne, siger Lars Larsen fra LG Insight, der har lavet flere analyser af integrationen på Fyn.

Dermed ridser han lidt i den fine lak hos vietnameserne, som ellers tit i den offentlige debat fremhæves for at være blandt de bedst integrerede i landet.

Et lukket miljø

- Men den holder kun, hvis man snævert definerer integration som et spørgsmål om beskæftigelsesfrekvens. Når man inddrager andre forhold, ser man ofte, at andre grupper, som vi ellers ikke opfatter som så velintegrerede, er længere fremme, siger Lars Larsen.

Han betegner det vietnamesiske miljø som meget lukket.

- De lever meget efter devisen:"Den der lever skjult, lever godt". Det har vi også oplevet i forbindelse med vores undersøgelser af integrationen på Fyn, hvor det har været meget svært at komme ind til vietnameserne.

Selv om man alene gør spørgsmålet om beskæftigelse til det afgørende for integrationen, har vietnameserne svært ved at leve op til det rosenrøde billede, der ofte tegnes i medierne.

Overhales af tyrkerne

- I betragtning af hvor meget ros de får i offentligheden, skulle man tro, at deres erhvervsfrekvens ligger højere end den faktisk gør, siger Lars Larsen.

47 procent af vietnameserne er i beskæftigelse på Fyn, viser tallene fra LG Insight, som dog er et par år gamle. Til sammenligning var det 53 procent af tyrkerne og 50 procent af iranerne, der var i arbejde. Nede omkring det halve lå somalierne og palæstinenserne.

- Man hører ikke så meget om vietnameserne, fordi de ikke lægger nogen til last. Dem, der står uden for arbejdsstyrken, som regel kvinderne, er ikke på offentlig forsørgelse. Men virkeligheden er altså, at en større procentdel af tyrkerne end vietnameserne er i arbejde, siger Lars Larsen.

Lederen af Klub Ragnarok i Vollsmose, Leif Knudsen, tegner et tilsvarende billede af det vietnamesiske miljø i Odense:

Flyttet fra Vollsmose

- Hvis man definerer integration som at passe sin familie og sit arbejde, så er de godt integrerede. Men hvis vi definerer det som at drikke kaffe med danskerne om søndagen, så er de ikke integrerede. De går meget for sig selv, siger Leif Knudsen.

Han har i dag kun få vietnamesiske unge i klubben, men for nogle år tilbage udgjorde de en stor gruppe i Ragnarok.

- Forældrene er sparsommelige og myreflittige, så de har fået råd til at flytte ud i parcelhuskvartererne, siger Leif Knudsen.

Han har de seneste tre år været formand for det udvalg der tvangsfjerner børn:

- Vi har i den periode ikke haft en eneste sag med en vietnamesisk familie. Det kan muligvis skyldes deres lukkethed, men jeg tror nærmere, at det skyldes, at de tager sig af hinanden i familierne, hvis der er problemer, siger Leif Knudsen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce