Annonce
Fyn

Vidne i sag om indsamling til kræftramte børn: Telefonsælgere tog stoffer og drak alkohol i arbejdstiden

Retten i Odense behandler i januar den landskendte sag om Foreningen for Danske Kræftramte Børn, hvis formand og næstformand er anklaget for millionsvindel. Fredag vidnede flere af de telefonsælgere, der i Spanien har ringet til danske virksomheder og fået dem til at donere i alt 4,7 millioner kroner. Foto: Michael Bager
Fredag formiddag vidnede to af de telefonsælgere, der har været ansat på callcentre i Spanien og ringet donationer hjem til Foreningen for Danske Kræftramte Børn. Det ene vidne fortalte om et særdeles løssluppent miljø med stoffer og alkohol i arbejdstiden i callcentret, hvor der dagligt blev ringet store summer hjem. Foreningens formandskab er under anklage for bedrageri for fire millioner.
Annonce

Fredag fortsatte sagen mod de to fætre, der som formand og næstformand for Foreningen for Danske Kræftramte børn er anklaget for millionsvindel.

Her var indkaldt flere vidner, der kunne fortælle om deres tid som telefonsælgere i de callcentre i Spanien, som ringede til danske virksomheder og fik dem til at donere penge til det gode formål.

Ifølge politiet var det imidlertid kun omkring en halv million af de indsamlede 4,7 millioner, der endte med at blive brugt på gaver til kræftsyge børn.

En ung kvinde berettede om et temmelig løssluppent og nærmest euforisk arbejdsmiljø i et callcenter i Malaga, hvor hun kom til i starten af 2017.

- Der var et meget højt energiniveau og flere klokker, som der blev ringet på, når salgene gik igennem, sagde hun.

Ifølge vidnet blev der også taget både stoffer og drukket alkohol i arbejdstiden. Det var ejerne af callcentrene, der købte begge dele.

- Så folk var berusede og påvirkede, når de ringede til virksomhederne?, spurgte senioranklager Heidi Colbæk.

- Ja, lød det kortfattede svar fra den unge kvinde, der tidligere er stået frem i TV2-programmet Operation X.

Her fortalte hun om det andet callcenter i Barcelona, hvor hun arbejdede i december 2016. Det var ifølge kvinden en arbejdsplads, hvor der blev råbt og skreget, allerede når telefonsælgerne mødte ind klokken otte om morgenen, og hvor der kørte høj technomusik i baggrunden, mens medarbejderne ringede og bad om donationer til kræftsyge børn.

Annonce

- Der foregik noget lusket

Vidnet fortalte, at hun aldrig fik betaling for arbejdet fra callcenteret i Barcelona, som hun havde kontrakt med - også da hun arbejdede i det andet callcenter i Malaga.

- Jeg fandt ud af, at der ikke var nogen af os (fra Barcelona-callcentret, red.), der fik løn, og så tænkte jeg: får børnene så overhovedet penge?

Anklageren spurgte, hvor mange penge der blev samlet ind for foreningen de to steder. Ifølge vidnets skøn kunne de seks medarbejdere i Barcelona dagligt ringe donationer for 10.000 - 20.000 kroner hjem tilsammen.

I callcentret i Malaga var der dog langt flere telefonsælgere, og her mente hun, at beløbet var på omkring 100.000 til 130.000 hver dag.

Et andet vidne, en ung mand, var på kontrakt i callcentret i Malaga i slutningen af 2016. Han fik udbetalt løn, men ikke så meget som han regnede med. Ifølge vidnet var han blevet lovet 20 procent i provision af de donationer, han fik i hus.

Han forklarede, at han på gode dage kunne samle op mod 5.000 kroner ind og på dårlige dage måske kun 500 kroner.

Ifølge vidnet fortalte en teamleder i callcentret, at 80 procent af donationerne gik direkte til børnene.

- Det var nok for, at vi ikke skulle tænke for meget over, hvor pengene ellers gik hen.

Det kvindelige vidne stoppede, da hun efter flere måneder ikke fik løn, og den unge mand stoppede efter maksimalt en måned, da han hørte om foreningen i medierne.

- Jeg havde en fornemmelse af, at der foregik noget lusket, sagde han i retten.

Formanden for foreningen har tidligere fortalt, at callcentrene fik 40 procent af donationerne. Begge tiltalte nægter sig skyldige.

Sagen fortsætter tirsdag ved Retten i Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Fyn

Medicinsk cannabis: Et blåt stempel til et rødt-hvidt produkt - så ryger armene for alvor i vejret

Sydfyn For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce