Annonce
Indland

Videotolkning skal løfte sundhedsvæsnet

Regionerne går sammen i det første fælles udbud af tolkeydelser. Håbet er, at det både giver besparelser og hæver kvaliteten.

Regionerne vil spare og hæve tolkeniveauet ved brug af videotolkning. Fagfolk foretrækker bedre uddannelse.

Tolkehjælpen i sundhedsvæsnet har i årevis været hårdt kritiseret. Nu satser landets fem regioner på det første fælles udbud af tolkeydelser, der på én gang skal give besparelser og forbedre kvaliteten.

I dag bruger regionerne cirka 140 millioner kroner årligt til tolkebistand, der sikrer, at fremmedsprogede får samme muligheder sundhedsmæssigt som dansktalende.

- Vi forventer at spare en del ved et fælles udbud, siger formanden for Danske Regioners udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde, Stephanie Lose, der også er regionsrådsformand i Region Syddanmark.

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, er ikke imponeret af det nuværende tolkeniveau:

- Uden ordentlig tolkning kan det være utroligt svært at stille den rigtige diagnose. Bare det at tage sin medicin kan jo være kompliceret - selv for folk, der taler pæredansk. Så også dér har vi store udfordringer.

Langt de fleste fagpersoner, som har med tolke at gøre, mener, at tolkene ofte ikke slår til. Det viste en rapport fra Translatørforeningen sidste år.

Blandt de omkring 7000 tolke er højst 300 af dem uddannede.

- Man er nødt til at sikre, de har en minimumsuddannelse. Fagfolkene efterspørger både bedre sproglige kompetencer og indsigt i fagudtrykkene på det område, der tolkes på, siger Carina Gregersen.

Hun er medforfatter til rapporten fra Translatørforeningen.

I det nye fælles udbud fra regionerne spiller videotolkning en vigtig rolle. Håbet er, at større udbredelse af teletolkning vil øge kvaliteten og mindske udgifterne.

Erfaringer fra Region Syddanmark har vist, at udbredelsen af videotolkning har sparet regionen for cirka fem millioner kroner årligt. Ikke mindst på grund af mindre transporttid.

Dansk Folkeparti vil med et beslutningsforslag i Folketinget efter sommerferien skærpe kravene til tolkene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce