Annonce
Faaborg-Midtfyn

Video tog en fuldstændig uventet drejning: Bodil Jørgensen hjælper fynske fattigrøve

Bodil Jørgsensen sendte Faaborg Restvarer en reklamefilm - uden at beregne sig noget for ulejligheden. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Faaborg Restvarer fik folkekær skuespiller til at lave gratis reklamevideo for at få flere sponsorer. Dem kom der ingen af. Til gengæld viste det sig, at endnu flere har brug for hjælp til de mest dagligdags fornødenheder.

Faaborg: Det private velgørenhedsprojekt Faaborg Restvarer er på et lille års tid blevet en kæmpesucces, men det kniber efterhånden inititivtageren, førtidspensionisten Christina Kjølby, at finde mad og tøj nok til alle de mennesker, der har brug for det.


De kommer her, fordi de kan være helt anonyme, fordi de ikke mødes af fordomme, og fordi der ikke er nogen, der dømmer dem på den møgsituation, de her havnet i.

Christina Kjølby, stifter af Faaborg Restvarer


Annonce

En lille humoristisk reklamefilm fra den kendte og folkekære skuespiller Bodil Jørgensen skulle rette op på ubalancen mellem efterspørgsel og udbud, men den har fået den stik modsatte effekt, så Christina Kjølby nu nærmest bliver løbet over ende af mennesker med akut brug for hjælp.

- Efter jeg lagde Bodil Jørgensens video op på Facebook og Faaborg Restvarers hjemmeside, har vi fået 70 nye medlemmer, så vi nu er oppe over 750. Og de er velkomne, for hele ideen er jo at hjælpe så mange af dem, der er på røven, som overhovedet muligt. Men det vil altså være rart, hvis der også snart melder sig nogle flere sponsorer, siger Christina Kjølby, der sammen med andre frivillige driver den velgørende forening med vareudlevering fra privatadressen på Nyborgvej nord for Faaborg.

Hun har blandt andre aftaler med daglivarebutikker i nærområdet som SuperBrugsen i Faaborg, Dagli'Brugsen i Millinge, Føtex, Netto, Barlebo Ost, AP Svendsens Madservice, LeBock og gårdbutikken Dyrenes Verden.

De leverer varer, der er ved at falde for holdbarhedsdatoen eller har småfejl, som gør dem svære at sælge, men som stadig kan gøre masser af gavn. Systemet er så, at Christina Kjølby på Facebook fortæller, hvad hun råder over, som folk kan komme og hente.

Overlevelsespakker

Hver dag valfarter folk så til Nyborgvej for at nyde godt af overskudslageret. Et særlig specialitet er Christina Kjølbys "overlevelsespakker".

- Jeg pakker simpelhen en kasse med madvarer, så en hel familie kan klare sig gennem en uge, og det er der desværre mange, der har brug for. Der er mange flere mennesker, der er voldsomt på røven, end du forestiller dig.

- Nogle kommer, når de har 25 kroner tilbage til resten af måneden, hvis de pludselig har fået en stor dyrlægeregning, der har tømt kontoen. Det kan være en skilsmisseforælder, der står og skal have børnene, men ikke har penge at købe mad for. De kommer her, fordi de kan være helt anonyme, fordi de ikke mødes af fordomme, og fordi der ikke er nogen, der dømmer dem på den møgsituation, de her havnet i, forklarer det 48-årige overskudsmenneske.

Christina Kjølbys store hjerte har også rum til masser af kærlighed til dyr. På ejendommen på Nyborgvej har hun blandt andet fem æsler. Foto: Torsten Cilleborg

Christina Kjølby anslår, at hun uddeler omkring 10 overlevelsespakker om ugen.

Hun forklarer sit intiativ med, at hun selv ved, hvad det vil sige at være på røven. Hun havde dog næppe forventet så stor en efterspørgsel, da hun startede Faaborg Restvarer sidste sommer, og siden har hun fået en stor skare af frivillige til at hjælpe sig.

Annonce

Borgmesteren blandt Christinas frivillige

En af dem, Christina Kjølby trækker på, er selveste borgmester Hans Stavnsager. Før han blev borgmester, var han seniorkonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde, og Christina Kjølbys initiativ rammer såvel hans kompetencer som hans hjertekule:

- Jeg er fascineret af mennesker, der er så drevet af at gøre en forskel for andre, og det er Christina i en nøddeskal. Hun har bare fået en god idé og kastet sig ud i den med liv og sjæl, så det er en fornøjelse for mig, at jeg kan hjælpe hende lidt med nogle tekniske ting som vedtægter og organisering. På den måde kommer jeg jo lidt tilbage til mine egne rødder, bemærker Stavnsager, der har fulgt Faaborg Restvarer ret tæt.

Det er Christina Kjølby, der laver størstedelen af benarbejdet, og det er også hende selv, der har taget kontakt til skuespilleren Bodil Jørgensen.

- Jeg stod der og manglede varer til alle de mennesker, der har brug for det, så jeg tænkte, at jeg må se at få fat på nogle flere sponsorer. Jeg må erkende, at jeg ikke er et menneske med nogen særlig x-faktor, men så må jeg jo finde nogle, der har den, siger hun.

Annonce

Googlede sig frem til Bodil Jørgensen

Christina Kjølby satte sig til at google, og efter nogen møje fandt hun kontaktoplysninger på Keld & Hilda Heick, Sussi og Leo - og altså Bodil Jørgensen. Fra de to duoer kom der venlige og høflige afslag, mens Bodil Jørgensen fluks erklærede, at det er et fedt projekt, og efter et par mail frems og tilbage sendte hun en sjov video, hvor hun på muntert sønderjysk gør en fin reklame for Faaborg Restvarer og opfordrer folk til at støtte op om projektet.

Der står et borde/bænkesæt og en rundtur med borgmesteren og venter på Bodil Jørgensen i Faaborg, hvis hun alligevel beslutter sig for at få noget for sin film, som hun selv fik optaget og sendte til Faaborg Restvarer.

Bodil Jørgensen forlangte ikke noget vederlag for filmen, og Christina Kjølby har heller ingen penge at betale med. Men hun har sat sin mand, Jesper Kjølby, til at lave et flot borde/bænkesæt, der står og venter på skuespilleren, når hun en dag kommer til Faaborg, hvor Christina Kjølby også har lovet Bodil Jørgensen en rundtur i Faaborg med borgmesteren som guide.

- Det gav jo så også en kæmperespons, der endnu engang viste det store behov, der er for hjælp. Vi har folk, der kommer fra hele Fyn, ja, der var endda en familie, der kom fra Vejle for at få en overlevelsespakke. Desværre har det til gengæld ikke fået nye sponsorer til at melde sig. Nu må vi så bare arbejde endnu hårdere for at få fat i flere sponsorer, der har lyst til at hjælpe dem, der slet ingenting har, konstaterer Christina Kjølby.

Faaborg Restvarer

Den velgørende forening blev stiftet sidste sommer af førtidspensionisten Christina Kjølby, Faaborg.

Formålet er at hjælpe "folk der er på røven" med mad, tøj og andre dagligdags fornødenheder.

Christina Kjølby trækker på en stor kreds af frivillige en en lang række lokale butiks- og forretningsdrivende, der leverer overskudsvarer til gratis uddeling.

De 750 medlemmer kan følge Faaborg Restvarer i en privat Facebookgruppe og en hjemmeside under samme navn.

Christina Kjølby hører meget gerne fra folk, butiks- og erhvervsdrivende, der vil støtte hendes formål.

Ud over flere restvarer, hun kan dele ud til klemte familier og enlige, har hun et stort ønske om at erhverve sig en kølevogn, som hun kan bruge til transport af fødevarer, og så er hun også på udkig efter en skurvogn eller lignende, som hun kan indrette for folk, der står i kø og venter på at få varerne udleveret.

Annonce

Bramfri Bodil Jørgensen

I Bodil Jørgensens humoristiske reklamefilm, fortæller hun, at der også kommer fine folk i Faaborg Restvarer - og nævner at borgmesteren også kommer og giver en hånd med.

"Om det så er, fordi han er på røven eller bare ude og skide, ved jeg ikke," bemærker hun på vanlig bramfri facon.

En bramfri Bodil Jørgensen får borgmester Hans Stavnsager til at trække på smilebåndet.

Og det har hun borgmester Stavnsagers accept af, for han tager det ikke så personligt:

- Jeg tolker, at hun mener kommunen, og her har hun da ret i antagelsen om, at vi ikke er en økonomisk rig kommune. Til gengæld er vi rige på engagerede borgere, der gerne vil gøre en forskel og tage vare på hinanden, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Odenseansk kvinde bor i sydisraelsk by under raketangreb: Vi løber i pendulfart til beskyttelsesrummet

Nyborg

Borgermøde med coronapas

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce