Annonce
Nordfyn

Video: Salmesang, gudstjenester og konfirmand-kontakt fortsætter online

Peder Skovbo Jørgensen, der er præst i Skovby, Ore og Guldbjerg kirker, er en af mange præster, som i denne tid går alternative veje. Privatfoto
Nordfynske præster tænker kreativt for at bringe de kirkelige aktiviteter ind i stuerne gennem mobil- og computerskærmene.

Nordfyn: For første gang nogensinde kan kirkerne i Danmark ikke holde gudstjenester og konfirmandundervisning. Begravelser afholdes stadig med en regel om, at der er plads til en person per fire kvadratmeter. Ellers er kirkerummet rungende tomt.

Det er de nordfynske kirkers hjemmesider og profiler på sociale medier til gengæld ikke, hvor præsterne forsøger at holde kontakten med alternative metoder.

Annonce

Jeg laver filmene for at dele budskabet om, at selv i kriser er Gud nærværende med sin kærlighed og fører os gennem udfordringerne.

Peder Skovbo Jørgensen, præst i Skovby, Ore og Guldbjerg kirker

Musiske andagter i øjenhøjde

"Velkommen til dette alternativ til en gudstjeneste her i Skovby, Ore og Guldbjerg kirker. Et alternativ som er udløst af de udfordringer vi som verden og samfund står over for i forbindelse med coronavirus."

Sådan starter den første korte gudstjeneste fra præsten Peder Skovbo Jørgensen den 15. marts, få dage efter at statsminister Mette Frederiksen meldte ud, at Danmark lukker ned.

- Jeg laver filmene for at dele budskabet om, at selv i kriser er Gud nærværende med sin kærlighed og fører os gennem udfordringerne, forklarer han.

Sidenhen har præsten lagt flere små videoer op på Skovby, Ore og Guldbjerg Sognes hjemmeside og facebookside. I flere af videoerne ses den unge præst på 28 år med en guitar i hånden enten i kirken, ved et bål eller i sit hjem.

Musikken har de også før udbruddet af coronavirus eksperimenteret med i gudstjenester med et band. Her har de oplevet en god tilslutning fra mennesker, som ellers ikke ses til klassiske gudstjenester.

Det handler om at finde balancegangen mellem at passe på vores traditioner og samtidig formidle dem ind i en ny kontekst, fortæller han.

Konfirmander holdes til ilden

En tradition som ikke kan blive holdt til tiden, er konfirmationerne. De er blevet rykket. Det har Nana Hauge, præst i Hårslev og Padesø Kirke, prøvet at tage hånd om ved at holde kontakten til konfirmanderne gennem en beskedtråd gennem Messenger.

For at undgå misforståelser om at konfirmationer var aflyst, kunne jeg skrive direkte til dem gennem Messenger.

Det sociale medie blev derved et godt redskab til at holde kontakten med konfirmanderne. Blandt andet læser hun historien om Jesus op for dem på en YouTube-video i forbindelse med påsken.

Ældre bliver ikke glemt

Normalt ville kirken være et samlingspunkt under netop påsken. Derfor åbner præster landet over op for alternative gudstjenester.

Der findes dog også ældre borgere, som ikke har mulighed for at deltage over internettet.

Derfor lægger provst i Bogense provsti, Keld Balmer, vægt på, at man endelig skal kontakte sin lokale præst over telefonen. Det oplever nogle præster en stigende efterspørgsel på:

- Jeg har en forventning om, at det vil være støt stigende. Det er smerteligt, at kirkerne er lukket. Men præsterne arbejder på at finde nye veje ud til folk gennem opkald, sociale medier eller hjemmesider.

På Facebook-siden for Østrup, Skeby og Gerskov kirke lægger han som præst selv "Gudstjenester på cirka tre minutter" op ugentligt. Her har den ene haft mere end 4000 visninger.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle brugere på fyens.dk har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund. Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Hvis du ikke allerede er betalende læser, kan du for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores låste historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce