Annonce
Kultur

Video: Odenses elektroniske undergrund ulmer

Der har altid og vil altid være kunstneriske kræfter til stede i Danmarks tredje største by. Men inden for det seneste år er der sket en bevægelse i vækstlaget, i undergrunden. Men hvorfor nu - og hvorfor er det overhovedet vigtigt? Det forsøger flere personer inden for det elektroniske miljø at svare på her.

Kroppene, som danser til bassens melodiske pumpen, kan kun momentant skimtes, når lyset flagrer forbi dem. Men de er her. Cirka 300 mennesker er mødt til den tredje udgave af Odeology - en elektronisk klub med eksperimenterende lokale og internationale kunstneres musik i fokus.

Lige nu foregår den i Odeon, men i fremtiden kommer den til at indtage andre lokationer. Den information får tre 18-årige veninders øjne til at funkle i nattens skær, da de står udenfor for at få pusten:

- Jeg har talt med flere, som er trætte af bylivet i Odense, for det er det samme hele tiden. Folk trænger til noget nyt. Det her er forfriskende, siger Sofie Petersen fra Odense.


Selvom det ikke kan ses her, var hele scenen i Odeon fyldt med mennesker. Foto: Amalie Klitgaard

Et andet nyt musikkoncept inden for den elektroniske scene hedder Soundscapes, som går ud på at skabe helhedsoplevelser i en sammensmeltning af lyd og elektronisk musik. Senest er det blevet holdt på Odense Musikbibliotek, hvor trangen til større mangfoldighed blev udgydt af Rasmus Rudbæk, som er aktiv inden for hiphop-miljøet:

- Odense bliver aldrig til noget, hvis der ikke er en undergrund med diversitet, men noget rykker på sig nu.

Om serien: Odenses ulmende undergrund

Fra stor dansk by til dansk storby. Om du har sagt den sætning med stolthed i stemmen eller grinet hånligt af politikernes mangeårige proklamation "Odense er i forvandling!", er det ikke til at komme uden om, at der sker noget nu.

Store anlægsprojekter rejser sig til alle sider, nye ølbarer indtager bygningerne, og de trafikale problemer hænger flere langt ud af halsen.

Men hvad med Odenses kulturliv, følger det med? Altså ikke det etablerede, som Tinderbox Festival, Brandts eller Odense Teater, men de alternative kunstneriske miljøer. Undergrunden med andre ord.

Denne første del af artikelserien dykker ned i undergrundens eksistensberettigelse og udfordringer ud fra det elektroniske miljø.

Næste tirsdag 24. juli kan du læse anden del, om hvordan og hvorfor nogle mener, at andre end kulturildsjælene skal inddrages i undergrunden med afsæt i tre odenseanske kunstnerfællesskaber.

I den tredje og sidste del tirsdag 31. juli dykker avisen ned i nye rockmiljøer og platforme for at høre deres bud på, hvordan odenseanernes og generelt danskernes mentalitet til byens kulturliv ændres.


En af de fire talenter, som spillede til seneste Soundscapes, var Molslinjen, også kendt som DJ FUKBOI. Foto: Amalie Klitgaard

Det store savn

Ifølge de 22 repræsentanter fra Odenses undergrund, som avisen har talt med, er der en bevægelse i gang - få kan sige hvorfor, men noget sker.

En måde, det kan ses på, er, at undergrunden er eksploderet i et væld af arrangementer og nye scener gennem det seneste halve år. Hvorfor?

Fordi byen og odenseanerne mangler et alternativ til det etablerede, tænkte Michael Magee, kendt som manden bag Sofar Sounds Odenses popup-koncerter, for et halvt år siden.

Han kommer fra Belfast i NordIrland, som har et stærkt elektronisk miljø - og efter seks år i Odense savnede han det så meget, at nu skulle der ske noget.

Det kombineret med fire ugers virksomhedspraktik ved Odeon blev startskuddet til Odeology, som har samlet mellem 150-300 mennesker til hvert af sine nuværende tre arrangementer.

- Odense savner et sted, hvor du kan få ikke-mainstream, kvalitetsbåret elektronisk musik og danse hele natten, siger Michael Magee.



En stor del af et techno-arrangement er ikke kun lyden, men også lyset. Det gælder også Odeology. Foto: Amalie Klitgaard

Annonce

Hjælp oppefra

En ting er at have en drøm, en anden at føre den ud i livet. Og her kan hjælp fra etablerede scener være givtigt.

Måske skurer det i nogles ører. For er et kunstneriske elektronisk miljø og dets arrangementer overhovedet undergrund, hvis det bliver holdt på Odeons sceneområde eller Odense Musikbibliotek?

- Det kan sagtens være alternativt og i Odeon på samme tid, er Michael Magees modsvar til dén påstand:

- Stedet har en pakhus-følelse ved sig, og så er dets lydsystem forrygende. I Belfast har de både fester gamle fabrikker, men også i natklubber. Da jeg så backstage-området i Odeon, tænkte jeg: wow, det er et perfekt sted.

Selvom Odenses et år gamle kulturhus for flere er lig med højkultur, ballet og opera, er det stadig et kulturhus og skal derfor også kunne rumme og støtte undergrunden, siger Sara Ekknud, kulturchef i Odeon:

- Vi er skabt for alle. Mange arrangementer er til +40, altså de mere købestærke. Men vi vil også gerne ramme de unge. Derfor har vi endnu et elektronisk arrangement på beddingen, siger hun.

Det samme har Odense Musikbibliotek, som med teamlederen Niels Mark i spidsen forsøger at hive mere fat i undergrunden:

- Der sker utroligt meget i Odense omkring den elektroniske musik. Og vi vil gerne hive fat i det spirende miljø her og i resten af landet.



Netop til Soundscapes-arrangementet blev undergrunden inviteret ind. Her spiller dj-duoen Bylja. Foto: Amalie Klitgaard

Annonce

Den gamle generation

Men der er altid sket meget, mener Ras Bolding, frontmanden i Klub Golem, der er en eksperimenterende koncertarrangør for alt fra synth og techno til goth og punk.

- Det er nogle tilfældigheder, som gør, at der skabes nogle scener i de her år. Men der skete bestemt også noget i midt-00'erne, hvor vi, PHONO Festival og rollespilskongressen Vintersol opstod.

Vintersol er væk, og PHONO har netop meldt ud, at de stopper efter 12 år. Klub Golem derimod holder arrangementer cirka hver tredje måned; senest en hyldest-synth/goth-koncert til Iggy Pop og Depeche Mode, da de spillede samme dag på Tinderbox Festival.


Klub Golem med Ras Bolding i spidsen er den sidste bastion fra 00'ernes undergrundsbevægelse. Foto: Amalie Klitgaard

- Vi er her stadig, fordi vi har forandret os over de seneste 11 år, men vi har bevaret vores kerne og et fast klientel. Der er altid nogen, der tænker lidt anderledes og vil noget andet, fortæller Ras Bolding.

Der er dog flere udfordringer, end hvad godt er i Odense, siger han - især dårlig offentligt transport til yderkanterne og manglende synliggørelse af det kulturliv, som ikke er Tinderbox.


Selvom Ras Bolding kan se, at der opstår flere events og scener i disse år, er han uenig i, at det er en banebrydende forandring.Foto: Amalie Klitgaard

Annonce

I storbydrømmens skygge

Odense skal have plads til det ukendte og brede, er Tine Nyland Østergaard fra tidligere PHONO Festival og gadefestivalen Generator enig i - for ellers bliver den aldrig til en storby, siger hun:

- Odense lider under et skønhedskonkurrence-syndom, hvor der lige nu ikke er plads til skæve gamle bygninger, hvilket gør det svært for "grimme" festivaler som PHONO at trives. På det punkt er Odense stadig en stor provinsby og ikke en storby endnu.

Udover manglen på et mere rå bybillede, er det også svært at få del i kommunekronerne som skæv kulturaktør, siger Tine Nyland Østergaard:

- Odense har plads i det kulturelle spillerum til skæve events, men det er desværre svært at leve op til kommunens mål og modtage de store fondspuljer, hvilket dræber kreativiteten. Vi skal vise, at Odense er mere end det glorificerede H. C. Andersen-setup, og at det gøres af utroligt dygtige kulturpersonligheder, siger hun.

Odense er mere end et museumseventyr er Ras Bolding fra Klub Golem enig i. Der sker meget - måske endda i disse år for meget, siger han:

- Jeg kan ikke lade være med være djævlens advokat. Men når der er gang i en bølge og sker meget, sker der så for meget? Udligner arrangementerne hinanden? Det ser man måske en tendens til. Medmindre publikumsmassen bliver større.

Kommende elektroniske arrangementer

Uddrag af kommende arrangementer inden for den alternative elektroniske scene i Odense - i skrivende stund:

Bas Under Byens Bro:


 • 20. juli: I stedet for Bas Under Buen

DJ & Producer Academy Denmark:

 • 28. juli: "Chill I Haven" i Munke Mose

H. C. Andersen Festivals:

 • 25. august: "Alternativ Andersen" med kunstnere fra blandt andet Klub Golem, Soundscapes og PHONO Festival

Odeology:

 • 7. september: Odeology-scene på Generator Festival

Soundscapes:

 • 29. september: Endags elektronisk festival på Teater Momentum

Momentum Musik:

 • 30. august: Excelsior (DK)
 • 16. september: Innercity Ensemble (PL) og Stara Rzeka (PL)
 • 5. oktober: Kai Whiston (UK) og Strozqnu (DK)
 • 11. oktober: Son Ash (DK)
 • 20. oktober: Strobes (UK) og Exonyms (DK)
 • 3. november: Satelliti (I)

Foto: Amalie Klitgaard

Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Navne For abonnenter

41-årige Jens er enlig far, selvstændig og politiker: - Jeg var meget bange for at miste mig selv

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Bagsiden

Sprogdoktoren: Bogstavet ”jod” – eller ”joj”

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

Fyn

Der var rå, brutal filmpremiere og kostumelegeplads, da Cafe Stiften inviterede 100 læsere på Boltinggaard Gods

Annonce