Annonce
Livsstil

Se videoen: Finn skyder råger for kommunen - og spiser dem

Han sendes ud for at regulere bestanden af larmende råger. Og han synes ikke, at de velsmagende råge-unger skal gå til spilde.

Fredericia: Plaff! Finn Erik Johansens kraftige 5,5 millimeter luftgevær sender et slag ned i skulderen på ham, og i et øjeblik gør trykket luften foran mundingen grålig.

Smældet kan høres over lyden af flere hundrede råge-stemmer i den lille skov mellem plejehjemmet Othello og Fredericia Banegård. Men det er ikke højt - og man skal ikke være langt væk, før lyden fortaber sig i koret af råbende råger.

Et øjeblik efter falder en sort råge-unge ned fra trætoppen og lander i et krat nedenfor det høje træ. Skudt gennem hovedet og død allerede inden den forlod sin gren 15-20 meter oppe.

Annonce

Egentlig er rågen fredet. Den må ikke skydes. Undtagen, når bestanden reguleres som følge af blandt andet plagsomme kolonier, der vokser sig øredøvende store. I de tilfælde kan kommunen sende jægere ud på bestemte tider af året for at skyde.

Målet er ungerne, hvorimod forældrefuglene ikke må skydes. En skudt forældrefugl kan føre til en langsom og pinefuld sultedød for ungen, så derfor må kun ungerne skydes. Og det skal ske i den periode, hvor de har forladt reden, men endnu ikke er begyndt at flyve.

De sidder på en gren et stykke fra reden og kan skelnes fra de voksne fugle på størrelsen og farven på næbbet. Desuden flyver de voksne fugle som regel deres vej, når jægeren i orange refleksvest nærmer sig.

Finn samler den døde rågeunge op og lægger den i en plastikpose. Den skal med hjem og spises. Dermed er turen både en god jagt-oplevelse, en opgaveløsning på kommunens vegne og et bidrag til husholdningen.

Brystkødet er meget velsmagende og står godt sammen med kartofler og en sovs. I videoen på elbobladet.dk viser han både, hvordan rågerne skydes, og hvordan han tager brystkødet ud.

Bladene er i vejen

Skoven genlyder af råge-skrål. Lyden er den klart mest dominerende i skoven, men også en rytmisk drrrrrr-lyd fra en spætte, der hakker i en død træstamme, kan høres. Og lidt trafikstøj og fuglekvidder.

Mellem de lysegrønne trækroner ses de voksne fugle kredse over skoven.


Kødet skal ikke gå til spilde. Og det smager også rigtig godt.

Finn Erik Johansen, jæger


- Der er efterhånden så mange blade på træerne, at det er svært at få øje på ungerne, siger Finn, som erkender, at turen denne dag nok er sæsonens sidste uden kikkert.

Én ting er at få øje på ungerne, en anden ting er at få dem sikkert på kornet. Træerne svajer lidt i vinden, og selvom Finn bruger et kikkertsigte, er der ingen garanti for at ramme. Men det gør han, og den første rågeunge falder til jorden.

- Nogle gange går der lang tid, inden man træffer en, siger Finn, som ofte regner med at bruge omkring en time pr fugl.

Finn Erik Johansen er en af de jægere, Fredericia Kommune samarbejder med om regulering af råge-bestanden. Her er han i skoven ved plejehjemmet Othello for at skyde råge-unger med sit kraftige luftgevær. Se også videoen på elbobladet.dk, hvor han også viser, hvordan han slagter rågerne for at senere at stege og spise bryst-kødet. Foto: Peter Friis Autzen

På andre dage går det hurtigere, og så kan kan komme hjem med op til fem fugle i posen.

- Man skal ikke blive ved i timevis, for så stresser man fuglene unødigt. Nogle gange kan jeg mærke på dem, at en af de andre jægere lige har været her. Så går jeg som regel hjem igen, siger Finn, mens han spejder mod trætoppene.

På en sti i skoven kommer en hundeejer med en løs labrador løbende et par meter foran sig.

- Husk, at den der skal være i snor, siger Finn til hundeejeren, der svarer, at det vidste han egentlig godt.

I udkanten af skoven får Finn øje på en unge, der har placeret sig helt synligt fra jorden. Og han lægger an til at skyde igen. Kort efter er der to råger i posen.

Annonce

Rederne fjernes

Jægernes indsats er ikke den eneste måde at bekæmpe plagsomme kolonier af fredede råger.

Kommunen har også haft specialister ude at klatre i træer for at ødelægge reder. Det skete i marts i Kildeskoven ved Erritsø Engvej.

Her var et firma fra Aarhus hyret til at klatre op i træerne og fjerne redder.

- Den nåede ikke at opdage noget, siger Finn Erik Johansen om dagens første råge. Foto: Peter Friis Autzen

- Råger kan lide at genbruge sidste års reder. Så ved at fjerne rederne, inden rågerne lægger æg, ville vi teste, om vi dermed kunne få dem til at flytte til et andet sted, forklarer naturvejleder Bjarne Christensen.

Projektet er kun på forsøgsplan, og effekten skal nu evalueres.

Selvom rågen er fredet, kan kommunen også sende jægere ud til særligt plagede områder om vinteren for at skyde voksne fugle.

- Men rågen er intelligent. Så snart jægeren har skudt én gang, stikker de andre fugle af. Det kan man jo ikke fortænke dem i, siger Bjarne Christensen.

Allerede når jægeren viser sig i sin refleksvest, kan de voksne råger finde på at stikke af.

Fredericia Kommune har forsøgt at påvirke og måske flytte en del af råge-kolonien i Kildeskoven ved at fjerne et antal reder, inden der blev lagt æg i dem. Foto: Bjarne Christensen
Finn Erik Johansen har gennem årene slagtet mange af de råger, han har skudt. Med det rigtige håndelag og en god saks kan brytskødet forholdsvis let tages ud. Se eventuelt videoen på elbobladet.dk. Foto: Peter Friis Autzen
Det trænede jægerøje kan skelne mellem store unger og voksne fugle. Dels på størrelsen og måden, fuglene reagerer på. Og på farven omkring næbbet. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense

Bolbro og skole bliver beriget: Ny hal, multibane, bedre legepladser og meget mere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Nyborg

Mystik om Dyvekes død: Rollespil med mor(d)skab

Sydfyn

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

Kirkegården er vild med vilje: Her bliver græsset kun slået én gang om året

Fyn For abonnenter

Corona er en god forretning: Carelink har fået knap en halv milliard i betaling for kviktest i Syddanmark

Erhverv

Trods slagsmål med NCC om TBT Tower: 600 lejemål giver Togt et stort overskud

Annonce