Annonce
forside

VIDEO: Eventyret blev søsat i en optimistjolle i Marstal

For Thomas Veber blev langtursejler-eventyret søsat i en optimistjolle i Marstal Sejlklub. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Forfatter og langstursejler er vendt hjem efter et 14 måneders familietogt til Caribien. Søsiden mødte Thomas Veber i Svendborg.

Farvandet ud for Marstal for godt 30 år siden: Nogle knægte pjasker rundt i optimistjoller. De bliver grebet af eventyrlyst og drister sig til den store tur. De sejler de få sømil - til Birkholm.

Svendborg tidligere på ugen: En af knægtene er blevet 41 år og på sit visitkort kan han skrive "erfaren eventyrer". For kort tid siden vendte han hjem fra endnu en eventyrlig sørejse. Sammen med sin kone og parrets to børn sejlede han til Caribien og hjem igen.

Thomas Veber fik smagen for det søværts i drengeårene i Marstal. Med faderen som lærer på navigationsskolen lå det også i familieblodet:

- Det var en fantastisk mulighed for mig som otte-årig dreng at få råderet over en optimist-jolle i Marstal Sejlklub. Selv at skulle lakere, polere og holde den, få ansvar - og bestemme, hvor den skulle sejle hen. Det var følelsen af at være kaptajn på sin egen skude.

- Som lidt ældre sejlede vi til Birkholm. Det var langt og sjovt, synes vi. Det var en enorm frihedsfornemmelse, som man kun kan få i en båd - i hvert fald meget mere end på fx en cykel, fortæller Thomas Veber:

- Jeg er helt sikker på, at min opvækst i Marstal har givet en enorm selvtillid og måske også noget udlængsel. Nogle synes måske, at Ærø er lille. Sådan er det ikke. Jeg kan fx huske, at ved tirsdags-kapsejladserne snakkede de mange søfolk om alle de steder, de havde sejlet til. Ærø er jo hele verden samlet et sted, betoner Thomas Veber.

SE VIDEOEN: Vi sejlede helt fra Marstal til Birkholm ...

Annonce

Fandt kærligheden i Caribien

Søsiden har sat Thomas Veber stævne i Svendborg, mens han er på vej hjem fra familiebesøg på Ærø. I vores mødested, Danmarks Museum for Lystsejlads på Frederiksøen, er der masser af fortælling om eventyr til søs. Troels Kløvedal og sydfynske Christian Liebergreen er et par af dem.

Thomas Veber fanges også af Svend Billesbølles autentiske Jorden rundt-båd Stormy II og fik lige taget en selfie i kahytten:

- Det er vildt. Jeg har læst hans bøger. Både Billesbølle og Kløvedal har i høj grad været inspiratorer for det, vi har gjort, fortæller Thomas Veber.

Eventyrlysten fik for alvor vind i sejlene, da Thomas Veber i 2000 fik chancen for at gaste med en ven på en sejltur fra Lissabon til Caribien. Da han kom derover, mødte han svenske Margareta, også inkarneret lystsejler. Siden mødet på den caribiske ø har de dannet par, bosat sig i Skanör ved det sydlige Øresund, fået to børn - og sejlet tusinder af eventyrlige sømil sammen. Foruden det nylige 14 måneder lange Caribien-togt via Europas floder til Middelhavet er sejlturene gået til bl. a. Finland.

Annonce

Opsigelse var et tungt valg

Efter den seneste store sejlads til Caribien ligger familiens sejlbåd nu i sin hjemhavn. I en akklimatiserings-fase boede familien i båden, inden den rykkede ind i deres udlejede parcelhus.

Børnene, der fik forældre-undervisning på togtet, er begyndt i skolen igen og Margareta Veber jobber i en havne-café.

Thomas Veber kvittede sit job som it-chef før langturen. Nu satser han på forfatterskab, foredrag og at være konsulent på hjemmesider:

- Opsigelsen var et valg jeg tog, et af de tunge. På den anden side ønskede jeg ikke at arbejde med it resten livet. Men det var et godt fire dages job. Fredag havde jeg fri til at skrive. Jeg skrev min bog "Hold kæft og rejs", fik succes med den og finder en enorm glæde i at skrive.

- Jeg tog mit valg for at ville prøve at satse på mig selv i stedet for. Men jobbet er nok det jeg allermest savner ved at have valgt sejlads. Dertil kommer, at økonomisk usikkerhed kan være en bekymring.

Annonce

"Et år uden sko ..."

Thomas Veber skriver på sin kommende bog hver eneste dag. Den handler om Caribien-turen, og titlen er klar: "Et år uden sko - fra parcelhus til palmestrand". Bogen, som Margareta Veber også bidrager til, skulle gerne ud inden jul:

- Jeg forsøger at skrive ærligt om både palmestrande og storm. For mig er det også vigtigt at beskrive, hvad langturssejlads med familien gør ved mennesker. Også om de konflikter, vi har haft med børnene og om de konflikter vi voksne har haft undervejs. Ja, og konflikter med andre både, siger Thomas Veber.

Annonce

Næste drøm: Grønland

Når skriveriet hviler, har Thomas Veber en praktisk udfordring med familiens sejlbåd, Anna Lisa. Heldigvis er den erfarne tursejler også en habil, maritim handy-mand, for nu skal båden sættes i stand:

- Vi har sejlet 12.000 sømil. Normalt sejler vi vel godt 1000 sømil på et år, så Caribien-turen svarer til mindst ti års almindelig sommersejlads. Sejlene er fx helt færdige, og motoren skal renoveres, siger Thomas Veber.

Mens han sysler med familiens båd kan næste langsturs-plan tage form på den indre bedding. Hvorhen?

- Grønland, lyder det fra Thomas Veber:

- Det skulle være en tre måneders tur via Shetlandsøerne og Færøerne. Den kan gøres i etaper med forholdsvis få dage ad gangen til søs. Og så behøver vi ikke at tømme huset derhjemme. Hvis jeg kunne finde sponsorer, kunne det blive næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce