Annonce
Kerteminde

Viby Mølle smuldrer: Behov for 4,5 millioner kroner til at bevare det nationale klenodie

Selvom der i øjeblikket er nogle problemer med smuldrende træ på Viby Mølle, så fejler det indre af møllen ingenting. Mølleværket er i tip-top stand og klar til at male mel i morgen, hvis vingerne kunne snurre, fortæller formand for møllelauget Gorm Thorleifsson.
Dårlig restaurering i 80-erne giver nu problemer på Viby Mølle. Viby Sogneforenings møllelaug håber at finde 4,5 millioner kroner til at redde møllen. For selvom det ikke er alarmerende endnu, så bliver det bare værre og værre, hvis der ikke bliver grebet ind.
Annonce

Viby: Den ser smuk ud, som den troner på toppen af bakken, Viby Mølle. Og den ser fin og intakt ud. Det er en af Danmarks største og bedst bevarede hollandske vindmøller og en af få i landet med et fuldstændig intakt maskineri. Hvis ikke det var fordi, vingerne ikke må snurre, kunne den male mel eller valse gryn i morgen. Og så er den selvfølgelig fredet.

Den er sådan set også fin og intakt - endnu. Men der er også problemer, der bare bliver værre og værre, hvis der ikke bliver grebet ind. Viby Sogneforenings møllelaug er derfor i fuld gang med at søge fondsmidler.

- Vi har ikke kunnet lade møllevingerne snurre de sidste fire år, fordi træet der, hvor vingerne sidder fast på møllen, er tæret, forklarer Gorm Thorleifsson. Han er formand for møllelauget og kender møllen bedre end nogen. Han har nemlig været aktivt med siden sidste gang møllen blev restaureret midt i 80-erne. Og det er faktisk netop den restaurering, der giver problemer i dag.

- Dengang tilhørte Viby Mølle Selskabet Danske Møllers Venner, og de insisterede på, at alt træet skulle trykimprægneres. Men i dag kan vi se, at syren i træet æder galvanisering og jern, samtidig med at det træ, der er i berøring med jern, smuldrer, beklager han.

Derfor en ønskelisten til restaureringsarbejder lang.

Mølle på bakken i 500 år

Viby Mølle er opført i 1869 efter at den forrige mølle nedbrændte. Antagelig har der været mølleri på bakkedraget siden 1500-tallet.

Møllen blev drevet kommercielt frem til 1956. I 1986 overtog beboerforeningen Viby Sogneforening Viby Mølle med et ønske om at bevare møllen for fremtiden og sikre kulturarven omkring landsbyen.

Møllen drives i dag som et aktivt museum. Når vinden blæser fra den rigtige retning, har man indtil 2015 kunnet opleve møllen i funktion. Et møllelaug på ca 30 personer driver møllen, vedligeholder og viser rundt.

Kilde: www.vibymølle.dk

Annonce

Ny "altan" og nye vinger

- Vi skal have udskiftet både det trykimprægnerede træværk og bærearme på "altanen" (også kaldet galleriet eller svikstillingen red.), og vi skal have udbedret soklen, der nu er så medtaget, at der trænger fugt ind. Og så skal vi selvfølgelig have repareret træværket, der hvor vingerne skal sidde fast, så de igen kan få lov at snurre. Vi skal i øvrigt også have nye vinger med lameller i stedet for sejl, så vi slipper for at skulle købe nye sejl hvert fjerde år, fortæller Gorm Thorleifsson.

- Og så vil vi gerne have ført møllen tilbage til 1902. Det vil sige, at der igen skal en vindrose på og monteres indvendig mekanik, så møllen kan dreje op mod vinden af sig selv (krøje).

I øjeblikket skal møllehatten drejes op mod vinden (krøjes) med muskelkraft og kædetræk. For at retablere automatisk krøjning, den 13 tons tunge møllehat løftes af.

- Møllebyggeren mener, at når vi alligevel har løftet hatten af, så kan vi lige så godt beklæde den med et nyt lag træspån. Det er trods alt ikke så tit, vi har sådan en kran på besøg.

De nye spån på møllehatten skal være mage til dem, der beklæder selve møllen.

- Det er spån lavet af tuja. Sådan en tujaspån vejer ikke mere end et stykke pap, men det er utroligt holdbart. Spånene på møllen har siddet i 32 år, og de fejler intet, fortæller Gorm Thorleifsson.

Annonce

Mangler 4,5 millioner kroner

Ud over restaureringsarbejdet, så vil møllelauget også gerne genopføre det lille melhus (lagerbygning), der har stået ved siden af møllen, samt det endnu mindre das, der også har været. Dasset mest for sjov, men melhuset til brug for møllens gæster, så de kan se udstilling og eventuelt sidde og spise deres madpakke.

Slots- og Kulturstyrelsen har givet tilsagn til støtte af første fase af renoveringen. Men møllelauget har lidt travlt, for tilsagnet udløber til november. Gorm Thorleifsson er dog nogenlunde tryg ved, at det kan blive forlænget.

- Men vi kan ikke gå i gang med noget som helst, før når vi har nogle penge til det, så vi håber virkelig, at de fonde, vi søger, vil tilgodese os.

Projektet forventes at løbe op i 4,5 millioner kroner. Da møllen er fredet, giver myndighederne et tilskud.

- Men det er ikke som i gamle dage, hvor man fik halvdelen i tilskud. Vi skal være glade, hvis vi får en fjerdedel.

Trykimprægneret træ og jern er en rigtig skidt kombination - både jern og træ nedbrydes af den forbindelse, de indgår med hinanden. Foto: Helle Nordström
Mølleværket er usædvanligt indtakt på Viby Mølle - fordi det var en af de sidste, der blev taget ud af produktion. FOto: Helle Nordström
Møllen er beklædt med mere end 30.000 spån lavet af tuja - et ualmindeligt holdbart materiale. Foto: Helle Nordström
De mange store tandhjul, der trækker mølleværket, bliver afbalanceret med kiler - mange kiler. Foto: Helle Nordström
Der er ikke umiddelbart fare på færde, forsikrer Gorm Thorleifsson. Men beslagene, der hjælper med at holde "altanen" på plads, er ætset løs af det trykimprægnerede træ. Foto: Helle Nordström
En ting er, at møllen er smuk, og mølleværket er spændende at kigge på. Men oven i det kommer så en helt formidabel udsigt fra "altanen", som formand for møllelauget Gorm Thorleifsson, kalder svikstillingen: Det er ren Morten Korch. Foto: Helle Nordström
Møllen var i ordinær drift frem til 1956, og alting er bevaret intakt siden da. Foto: Helle Nordström
På et billede taget af en ukendt fotograf - formentlig i 40-erne - ses melhuset ved siden af møllen. Det hus, møllelauget gerne vil have genskabt. Billedet tilhører Viby Sogns Lokalhistoriske Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Mand voldtaget på institution

Odense

Butikstyvene havde travlt i centrum

Annonce