Annonce
Assens

Vi vil så gerne hjælpe: 100 frivillige bag butik med overskudsmad i Tommerup

Der er trængsel, også selv om De Gule Hjælpere er flyttet i meget større lokaler. Her er det Susanne Lyng (t.v.) der sammen med sin veninde er gået på jagt efter kasserede men stadig gode madvarer. Foreningen har på godt to år fået 500 medlemmer, 100 frivillige støtter op om den. Foto: Lise Wolf
Trangen til at hjælpe og behovet for at få hjælpen går hånd i hånd hos De Gule Hjælpere i Tommerup. Hvor 100 frivillige, sørger for at overskudsmad hver uge fordeles ligeligt til 200 medlemmer

Tommerup: Susanne Lyng kigger ned i sine fyldte indkøbsposer. Kartofler, porrer, spidskål, brød, yoghurt, pålæg....og sågar en buket blomster i dagens anledning, konstaterer hun med et smil. Med tre store teenagedrenge i hendes sammenbragte familie skal der meget mad til, og økonomien kan være en udfordring, når hendes mand er på sygedagpenge, og hun selv også er blevet sygemeldt.

- Jeg kommer her, når jeg kan - næsten hver uge. Det sparer mange penge. Der er også mulighed for at købe godt kød fra fryseren oveni. Det havde vi glæde af på grillen i sommer, fortæller Susanne Lyng, før hun hanker op i taskerne og sammen med sin veninde og svigermor forlader butikken.

Hun er blot et af de omkring 200 medlemmer, der hver uge handler hos De Gule Hjælpere på Skolevej i Tommerup og for bare 25 kronerfår fyldt to indkøbsposer med gode madvarer tæt på sidste salgsdato.

Selv om der ikke tages imod flere kunder, end der er varer til, dukker de altid op i god tid inden åbningen. Også i fredags, da foreningen indviede de nye og tre gange så store fysiske rammer, den har fået ved at flytte over Skolevej til det tidligere Tommerup Bageri.

Annonce

De Gule Hjælpere

Forenigen De gule Hjælpere er en afdeling af Foreningen Ringgaard i Vojens.

500 medlemmer. 100 frivillige.

Konceptet er dobbelt: at hjælpe økonomisk trængte borgere og bekæmpe madspild.

Medlemmer betaler 50 kroner hver tredje måned. Det giver ret til indkøb op til to gange om ugen.

For 25 kroner får man hver gang en pose med frugt og grønt og en pose med brød, kød, pålæg og mejeriprodukter.

Der er åbent i butikken på Skolevej i Tommerup mandag klokken 17-19, onsdag klokken 18-20 og fredag klokken 15-17.

Tøjpiger med motto

Denne dag var der pølser på grillen og kage til kaffen, og "tøjpigerne", Inge Lise og Marianne, der ikke ønsker deres efternavne nævnt, havde arrangeret et loppemarked, hvis overskud skal gå til julehjælp.

De ekstra kvadratmeter har også givet dem mere plads til tøj og husgeråd end det par bøjlestænger, de hidtil har haft. De to har været med næsten lige fra start, og ud over, at de har det rigtig godt sammen, betyder det også noget for dem at kunne hjælpe andre.

- Jeg har et motto: Vi skal gøre alt det, vi kan, mens vi kan, siger Inge Lise, og også Marianne har et:

- Verden er fuld af egoister. Vi kan godt gøre mere for at hjælpe andre. Delt glæde er dobbelt glæde, siger Marianne, der bruger fire-seks timer om ugen hos De Gule Hjælpere.

- Det er hvad kroppen kan, konstaterer hun.

Trang til at hjælpe

Det var lidt nølende, at Tina Skov Stjernegaard og Lars Stjernegaard for et par år siden sagde ja til at oprette en fynsk afdeling af Foreningen Ringgaard i Vojens. På det tidspunkt havde de selv hjulpet et par fynske familier med dagligvarer og siden fået lov at melde dem ind i den jyske forening. Egentlig havde de, der begge er selvstændigt erhvervsdrivende, ikke overskud til det. Men trangen til at hjælpe andre var større.

- Vi har heldigvis en god omgangskreds. Et opslag på Facebook gav straks 25, der ville være med.

- Vi kan godt lide at glæde andre. Lars er bare hjælpsom. Han hjælper alt og alle, og jeg har været frivillig før, siger Tina Stjernegaard.

I dag har foreningen 100 frivillige og 500 medlemmer, heraf 110 fra Assens Kommune. Nogle er medlemmer blot for at støtte den gode sag. Omkring 200 kunder kommer fordelt på ugens tre åbningsdage, cirka 70 er der varer til pr. gang, og de kommer fra hele Fyn. Tina Skov Stjernegaard vurderer, at cirka 70 procent af dem kommer, fordi de har et økonomisk behov. De øvrige for at støtte kampen mod madspild. På den måde er De Gule Hjælpere blevet et dobbelt koncept.

Fire-seks chauffører kører hver dag ud til 14 Aldi-butikker på Fyn for at hente varer, og på Skolevej står fire-seks frivillige hver gang parate til at pakke ud.

De mange frivillige har betydet, at Lars Stjernegaard og Tina Skov Stjernegaard har kunnet trække sig lidt i baggrunden.

- Lars tager sig af regnskabet, og jeg står for ventelister, vagtplaner og for opslag på Facebook, siger Tina Skov Stjernegaard om arbejdsdelingen.

Inge Lise og Marianne også kaldet "tøjpigerne" havde lagt et ekstra stort arbejde i at arrangere et loppemarkede i forbindelse med indvielsen af de nye lokaler. Foto: Lise Wolf
Vi kan godt lide at glæde andre, siger Tina Skov Stjernegaard om sit eget og Lars Stjernegaards engagement i De Gule Hjælpere. Foto: Lise Wolf
Der var mulighed for at få en gang ansigtsmaling. Foto: Lise Wolf
....og en pølse. Her er det Tina Skov Stjernegaard, der agerer grillmester. Foto: Lise Wolf
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce