Annonce
Odense

- Vi vil ikke garantere, at de ligger der til evig tid

Anders W. Berthelsen (S) mener ikke, at et kunstværk eller mindesmærke kan få patent på en placering i det offentlige rum til evig tid. Derfor var partiet med til at sige ja til en række forbehold for et mindesmærke for nazismens ofre. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Socialdemokratiet sagde ja til, at nuværende og kommende grundejere kan høres om historiske snublesten, for ingen kan garantere, at kunstværket og mindesmærkerne skal være på samme sted altid, forklarer Anders W. Berthelsen (S).
Annonce

Hvorfor skal private grundejere spørges, hvis man som kommune ønsker at nedlægge en snublesten til minde om et offer for nazismen på et offentligt fortov?

- Umiddelbart er det her en sag, der kan se simpel ud. Men vi ved fra andre lande, at der flere steder har været modstand mod disse snublesten. Både fra grundejere og fra eksempelvis jødiske menigheder, der heller ikke ønsker, at de bliver lagt. Når vi for socialdemokratiets vedkommende sagde ja til at spørge grundejerne, så er det for ikke at komme i konflikt med grundejere, der af den ene eller anden årsag ikke ønsker at få et mindesmærke lige foran deres hus.

Men hvorfor ønsker I så også at udstrække forbeholdet, til, at nye grundejere kan nedlægge veto, selv om mindesmærket er lagt?

- Af samme årsag, som når vi spørger i første omgang. Men jeg tror personligt ikke, det vil ske. Men skulle nogen ønske at få snublestenen fjernet, så er der jo muligheder for at lægge den et andet sted. For mange af de her ofre kan det være svært at fastslå, hvor de reelt boede til allersidst, inden de blev taget. Så der kan være flere muligheder. Vi går jo ikke ind for at få lagt de her sten ned, for så at ønske at få dem taget op igen.

Men kan du ikke forstå dem, der mener, at man ikke kan sætte et mindesmærke og så bare lade andre om at bestemme, om det skal væk igen.

- Vi må holde fast i, at der både er tale om en kunstværk og et mindesmærke. Og ingen kunstværker eller mindesmærker i det offentlige rum har patent på at stå et sted til evig tid. den slags aftaler laver vi ikke i Odense. Uanset om det handler om snublesten eller kunstværker, for det vil eftertiden heller ikke være tjent med.

Nu siger Snublestengruppen i Danmark, at hverken de eller Gunter Demnig vil være med til at lægge flere sten ned i Odense, hvis ikke i fjerner jeres forbehold. Hvad siger du til det?

- At hvis det er så stor en anstødssten for kunstneren, så må han henvende sig officielt til Odense Kommune og så må vi tage den derfra. Nu er det jo heller ikke sådan, at vi lige står foran at skulle lægge flere sten ned. Man skal både finde ud af, hvem der skal lægges en sten for, og finansieringen skal også findes. For kunstneren gør det jo ikke gratis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce