Annonce
Biler

Vi tester: Friluftsbil til store armbevægelser

VW Grand California er lige så praktisk, som den er lang og høj. Det er dog en bil, som mest er dedikeret til camping og friluftsliv og ikke så fleksibel som den mindre, klassiske California. Foto: Jens Overgaard
VW California har fået en storebror. Vi afprøver den rummelige Grand California, som mere er en dedikeret campingbus frem for en allrounder.

En impulsiv tur ud i det blå trækker hos mange børnefamilier. Derfor er der stadig flere, som køber en VW California, der er en Transporter, som både kan bruges til campingbus for fire og som hverdagsfamiliebil.

Nu går VW et skridt videre med Grand California, som bygger på den større Crafter.

Modellen, vi tester, har en 2,0 liters dieselmotor på 172 hk, automatgear og starter fra 695.000 kr. Den løber dog med ekstraudstyr op i underkanten af 1 mio. kr. Her er nogle af de tunge poster en alkove med børnesenge, en markise, solceller i taget, adaptiv fartpilot og en tofarvet lakering.

VW lancerede den store model i fjor som en konsekvens af en ny modetrend, hvor flere vælger en såkaldt "Kastenwagen" som et alternativ til en fuldbyrdet autocamper, der nærmest har et hus på ryggen. I forvejen har California, der kom på banen i 1988, slået sit navn fast som et brand, og det har været oplagt for VW's marketingfolk at bygge videre på dette.

Annonce

VW GRAND CALIFORNIA 2,0 TDI 177 HK 8G AUT.

Tre stjerner ud af seks

Pris: Cirka 992.938 kr.

Denne model fra: 695.000 kr.

Brændstoføkonomi: 12,2 km/l (WLTP)

C02 per km: 212 g

Ejerafgift, halvårlig: 4700 kr.

Motor: Firecylindret dieselmotor på 2,0 liter

Ydelse: 177 hk

Moment: 410 Nm/1500-2000 o/min.

Topfart: 162 km/t.

0-100 km/t.: Ikke opgivet

L/B/H: 5,98/2,04/2,97 meter

Trækvæg u/m bremser: 750 kg/2000 kg

Fylder godt i landskabet

Grand California fylder med sine seks meters længde og en glasfiberoverbygning med to børnemadrasser ud af fire sovepladser godt i landskabet.

Det er i modsætning til den klassiske California en bil, der er mere dedikeret til ren camping eller overnatning på nogle af de specielle autocamperpladser, f.eks. på en række lystbådehavne.

Her er masser af komfort. Tag bare det indbyggede trinbræt, som rykker automatisk ud, når du åbner skydedøren, og det overliggende LED-lys, som tænder samtidigt. Tag dertil massevis af skuffer og aflæsserum, en bruser med varmt vand/toilet, et lille køkken med køleskab og lamper med bevægelsessensorer. På sovesiden finder du de to sidste madrasser agterude.

Bilen har som standard et gasvarmeanlæg, der kan udvides til at fungere med både gas, el og diesel. På vejen er du ikke i tvivl om, at det er en stor skude. Mens California kører ganske civiliseret, er den store Crafter en mere klassisk håndværkerbil. Det vil sige et rat med indbygget slør, adstadig fremfærd og sidevindsfølsomhed - selv om den har sidevindsassistent sammen med sikkerhedsudstyr som bl.a. nødbremse og multikollisionsbremse, mens adaptiv fartpilot er ekstraudstyr.

Mange muligheder

Til gengæld er der pænt med kraftoverskud i motoren, og det ottetrins automatgear skifter jævnt. Foran har du et godt overblik fra kaptajnsæderne, mens de to bagsæder er smalle og mest egnet til børn.

Håndbremsen med en slags løst kabel, så håndtaget falder ned i bunden og ligger plant med gulvet, er irriterende.

Konstruktionen giver dog mening, da den lader førersædet dreje rundt, når man skal bruge det centrale bord til frokost. På den front er der meget mere plads her end i den almindelige California.

Ydermere er der luft til hele 800 liter bagage i rummet agterude og 160 liter under sengen i kabinen. Den store bil fylder dog også godt på parkeringspladsen, og det sætter begrænsninger.

Mens den almindelige California starter fra 427.000 kr., begynder Grand California altså fra små 700.000 kr. Men når vi sammenligner på udstyr og motorkraft, er forskellen indsnævret til 150.000 kr.

Få vil dog vakle mellem de to modeller. Her er der f.eks. direkte konkurrenter til Grand California fra en række opbyggere, mens den klassiske California tillige har en konkurrent i samme størrelse som Marco Polo fra Mercedes, der ligesom VW selv bygger autocampere.

De, der vil mere, kan købe en egoistversion af Grand California med bare to sovepladser, og som er 80 cm længere, det er også muligt at få modellen med firehjulstræk.

Der skyder helt automatisk et trinbræt ud, når du åbner den store sidedør. Foto: Jens Overgaard

Konklusion

Mens VW California er en bil, der kan opfylde mange formål, er Grand California en dedikeret campingbil. Den har ikke dog samme charme som den oprindelige California.

Som friluftsbil har Grand California til gengæld en række kvaliteter og masser af muligheder for udstyr, som dog hurtigt kan løbe op. Markedet for den type biler er efterhånden stort, og mange opbyggere er på banen, så lav et grundigt tjek, før du køber.

Der er dømt håndværkerbil over instrumenteringen fra VW Crafter, men du sidder godt i kaptajnsædet, som kan roteres rundt mod det centrale bord. Foto: Jens Overgaard.
Pladsen er trang på den bagerste sæderække, som er mest til børn. Det er en praktisk bænk, når bordet slås op. Foto: Jens Overgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce