Annonce
Debat

Vi skal være et grønt foregangsland - og klimatopmøde på Fyn viser vejen

Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Annonce

Synspunkt: Per Storm Madsen efterlyser på lederplads her i avisen (den 31. august 2020) klimahandling. Danmark skal gå forrest i klimakampen, fordi vi er et rigt land med de rette forudsætninger, lyder opfordringen. Jeg er enig. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan vi gør det.

Danmark står kun for 0,1 pct. af verdens samlede udledninger, så hvorfor egentligt gøre så meget ud af den grønne omstilling? Svaret er, at verden har brug for lande, der går forrest. Det er der to årsager til.

Den første årsag er, at der skal være nogen, som viser vejen. Lande der viser, at det kan lade sig gøre at være et land med velstand, lighed og vækst, samtidigt med at man laver en grøn omstilling. Hvis vi gør det godt, kan vi håbe, at andre lande vil pege på os og sige: “Se det kan lade sig gøre. Lad os følge det eksempel”.

Gør vi det dårligt, risikerer vi det modsatte; at man ude i verden peger på os og siger: “Se det er, hvad der sker, når man er for ambitiøs. Det skal vi ikke nyde noget af”.


Verden har brug for os til at udvikle de bæredygtige løsninger. Det har vi gjort før med vindmøller, termostater og pumper.


Derfor er det så vigtigt for regeringen, at den grønne omstilling bliver socialt afbalanceret. Kunne vi lægge en høj skat på kød, så dem med de laveste indkomster ikke havde råd til at købe det? (Dem med sit på det tørre skulle jo nok stadig finde råd til den røde bøf.)

Ja, det kunne vi. Men det vælger vi ikke at gøre, for det ville ikke være fair over for den enlige mor, der gerne vil lave spaghetti bolognese til børnene engang imellem.

Kunne vi lægge så høje afgifter på landbruget eller den mest forurenende del af vores industri, at de måtte lukke eller flytte? Ja, det kunne vi, og det ville helt sikkert vise sig positivt på vores klimaregnskab. Men ville det være klogt? Nej, det ville blot flytte forureningen til andre lande, og det ville bestemt ikke gøre os til et foregangsland. I stedet er løsningen at gøre produktionen grøn. Afgifter er et blandt mange redskaber, men det er ikke en mirakelkur, og det skal bruges afbalanceret.

Den anden årsag til, at vi skal gå forrest i lille Danmark, er, at verden har brug for os til at udvikle de bæredygtige løsninger. Det har vi gjort før med vindmøller, termostater, pumper mm., og det skal vi fortsat gøre i fremtiden. Derfor satser vi også massivt på forskning og udvikling.

Det er ikke nogen nem vej at gå. Men vi er godt på vej. Faktisk har vi allerede truffet beslutninger om, at vi skal mere end tredoble Danmarks nuværende havvindmøllekapacitet inden 2030, massivt nedbringe udledningerne fra vores affaldssektor, sikre markante energieffektivitetsforbedringer i industrien og udfase titusindvis af olie- og gasfyr blot for at nævne nogle eksempler.

Men regeringen kan ikke gøre det alene. Alle skal med. Derfor glæder jeg mig i lighed med PSM og Fyens Stiftstidende over det netop overståede Klimafolkemøde i Middelfart, hvor der virkelig blev demonstreret stor debatlyst og interesse i den grønne omstilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce