Annonce
Debat

Vi skal vælge kvalitet frem for kvantitet: Stem nej 1. juni

Foto: Michael Bager

Det er blevet bestemt af partierne bag den seneste forsvarsaftale, at vi skal til folkeafstemning om vores forsvarsforbehold 1. juni 2022. Det er svært at forstå, at der er krig i Europa igen, men det er realiteterne, og det er vi selvfølgelig nødt til at reagere på. Men at afskaffe forsvarsforbeholdet den 1. juni mener jeg ikke er den rette måde at sikre vores fremtid.

Ruslands frygtelige invasion af Ukraine har selvfølgelig gjort alle opmærksomme på behovet af et stærkt forsvar. Det skal dog også være et kvalitetsforsvar, og det er NATO garant for. NATO er i sin essens en forsvarsalliance, skabt til modstå først Sovjetunionens og nu Ruslands trussel fra øst i tilfælde af en konventionel krig.

Alliancen beror på USA og Storbritanniens muskler, og det er også de to lande, der har hjulpet Ukraine med materiel og efterretninger til at modstå det russiske overfald. EU derimod er ikke skabt til krig, men til handel, og den overdrevent bureaukratiske og sendrægtige organisation er næppe i stand til at varetage den tunge opgave, det er at give Rusland og andre militært modspil.

Annonce

Man har allerede svært nok ved at beslutte sig for, hvilke sanktioner man ønsker at pålægge Rusland, så jeg tør slet ikke at tænke på, hvis EU skal tage beslutninger om militært udstyr. Alligevel risikerer vi at blive rullet ind i et stadigt tættere EU-styre på forsvarsområdet, hvis vi afskaffer forsvarsforbeholdet ved folkeafstemningen.

Så vil vi rigtigt nok være i to forsvarssamarbejder, men hvor det ene er skabt til opgaven, er det andet det på ingen måde. Det er at vælge kvantitet og frem for kvalitet, og vi burde gøre det lige omvendt.

... risikerer vi at skulle sende danske soldater til Nordafrika for at udkæmpe Frankrigs krige i EU’s navn.

Hvis vi bliver en tættere del af EU’s forsvarssamarbejde, bliver det også Tyskland og Frankrig, som kommer til at diktere retningen. Her taler vi om det samme Tyskland, som har vældige problemer med at overbevise ukrainerne om, at de står på deres side efter i årevis at have været underlagt russiske energiforsyninger. Og det samme Frankrig, som stadig roder sig ud i militæreoperationer i sine gamle, nordafrikanske kolonier.

Både forhenværende kansler Angela Merkel og nuværende præsident Emmanuel Macron har udtrykt ønske om en EU-hær, og hvis de får magt, som de har agt, risikerer vi at skulle sende danske soldater til Nordafrika for at udkæmpe Frankrigs krige i EU’s navn.

Man må også huske, at vores stærkeste allierede i form af USA har sået tvivl om, hvor Danmark står i forhold til NATO, hvis vi afskaffer forbeholdet. Amerikanerne betaler stort set gildet i NATO og kan som største yder rimeligvis stille krav til, at Danmark er fuldkommen med, men igen risikerer forsvarssamarbejdet i EU at blive en distraktion – ikke en styrke.

Altså mener jeg, at Danmark gør klogest i at stemme nej til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet 1. juni, hvis vi stadig ønsker et kvalitetsbaseret forsvar.

På tinge

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Nyborg

Dropper talentpriser: Ingen blev nomineret

Middelfart

Karin og Johannes var til fødselsdag, da én af gæsterne faldt om med hjertestop: Tirsdag lærte de selv at redde liv

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Odense

Så gik den ikke længere: Kæmpe eventsted er endnu en gang ramt af konkurs

Odense For abonnenter

Flere kilo hash fundet i lejlighed: Men dommer blev ikke overbevist af politiets beviser

For abonnenter

Iværksætterbrødre har succes med sportsstrømper: Nu vil de også lave en forretning ud af vitaminer og mineraler

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

For abonnenter

Direktør: Politikerne skal huske, hvad de har lovet de lokale medier

Erhverv

Revisionsfirma gør op med branchens hårde arbejdspres: Her skal man ikke have dårlig samvittighed over at gå til tiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

Assens

Utålmodige vinterbadere i opråb: - Det vil være spild af borgernes skattekroner at renovere denne bygning

Annonce