Annonce
Fyn

Vi skal skaffe blodet selv: OUH går foran med vigtig medicin

En traditionel blodtapning tager 10-12 minutter, mens en plasmatapning varer 35-45 minutter. Alle bloddele bliver tappet, men de øvrige dele bliver ført tilbage i blodåren. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Danske sygehuse er afhængig af medicin fremstillet af udenlandsk blod. Blodbanken på Odense Universitetshospital går foran med en politik for at gøre hele Syddanmark selvforsynende med plasma til denne medicin.

Odense: Sygehusene bruger blod på en helt anden måde end tidligere, og det er en stor del af årsagen til, at blodbanken på Odense Universitetshospital (OUH) snart lejer sig ind i større lokaler uden for sygehuset.

Der er brug for flere tapninger af donorer og dermed for mere plads. Det stigende behov skyldes nogle store ændringer i det system, der sørger for vores forsyning med blod- og blodprodukter.

Kort fortalt er behovet for røde blodlegemer til transfusioner blevet halveret i de seneste 10-12 år. Det skyldes blandt andet nye måder at håndtere operationer på og en mere kritisk holdning til sundhedsværdien af blodtransfusioner.

Annonce

Mildere rejseregler

Til gengæld stiger brugen af det gule blodplasma, som er den tyndere væske i blodet, blandt andet fordi man har fundet nye behandlingsformer. I dag importerer Danmark desuden en stor del af den medicin, der bliver lavet af blodplasma, men der er et stort ønske om at være selvforsynende, og det vil betyde, at de danske bloddonorer skal aflevere mere plasma.

Det kan blandt andet ske ved kun at tappe plasmaen fra donorernes blod, for dermed kan de tappes med kortere mellemrum, og nogle personer, der er uegnede til almindelig tapning på grund af udlandsrejser, kan deltage.

Brug for flere donorer

Det er kun en en mindre del af de danske sygehuse, deriblandt OUH, der har mulighed for at tappe plasma, derfor udgør plasmatapninger langt den største del af tapningerne i Odense. På andre tappesteder som i Svendborg og i blodbussen på resten af Fyn tappes det såkaldte fuldblod - alle dele af blodet - som hidtil.

- For at blive selvforsynende har vi brug for flere donorer, men da vi ikke har plads nok, har vi ikke gjort så meget for at skaffe flere. Det vil vi gøre, når vi er flyttet til det nye tappecenter og har fået mere kapacitet, siger ledende overlæge Jørgen Georgsen, der er chef for Klinisk Immunologisk Afdeling på OUH og dermed for stedets blodbank, som betjener hele Region Syddanmark.

Spørgsmålet om selvforsyning med blodplasma er blevet debatteret i flere år men endnu uden nogen national beslutning. Til gengæld har Region Syddanmark besluttet, at man vil være selvforsynende med blodplasma. Da blodbanken på OUH dækker hele regionen, er det her, at beslutningen skal føres ud i livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce