Annonce
Fyn

Vi skal skaffe blodet selv: OUH går foran med vigtig medicin

En traditionel blodtapning tager 10-12 minutter, mens en plasmatapning varer 35-45 minutter. Alle bloddele bliver tappet, men de øvrige dele bliver ført tilbage i blodåren. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Danske sygehuse er afhængig af medicin fremstillet af udenlandsk blod. Blodbanken på Odense Universitetshospital går foran med en politik for at gøre hele Syddanmark selvforsynende med plasma til denne medicin.

Odense: Sygehusene bruger blod på en helt anden måde end tidligere, og det er en stor del af årsagen til, at blodbanken på Odense Universitetshospital (OUH) snart lejer sig ind i større lokaler uden for sygehuset.

Der er brug for flere tapninger af donorer og dermed for mere plads. Det stigende behov skyldes nogle store ændringer i det system, der sørger for vores forsyning med blod- og blodprodukter.

Kort fortalt er behovet for røde blodlegemer til transfusioner blevet halveret i de seneste 10-12 år. Det skyldes blandt andet nye måder at håndtere operationer på og en mere kritisk holdning til sundhedsværdien af blodtransfusioner.

Annonce

Mildere rejseregler

Til gengæld stiger brugen af det gule blodplasma, som er den tyndere væske i blodet, blandt andet fordi man har fundet nye behandlingsformer. I dag importerer Danmark desuden en stor del af den medicin, der bliver lavet af blodplasma, men der er et stort ønske om at være selvforsynende, og det vil betyde, at de danske bloddonorer skal aflevere mere plasma.

Det kan blandt andet ske ved kun at tappe plasmaen fra donorernes blod, for dermed kan de tappes med kortere mellemrum, og nogle personer, der er uegnede til almindelig tapning på grund af udlandsrejser, kan deltage.

Brug for flere donorer

Det er kun en en mindre del af de danske sygehuse, deriblandt OUH, der har mulighed for at tappe plasma, derfor udgør plasmatapninger langt den største del af tapningerne i Odense. På andre tappesteder som i Svendborg og i blodbussen på resten af Fyn tappes det såkaldte fuldblod - alle dele af blodet - som hidtil.

- For at blive selvforsynende har vi brug for flere donorer, men da vi ikke har plads nok, har vi ikke gjort så meget for at skaffe flere. Det vil vi gøre, når vi er flyttet til det nye tappecenter og har fået mere kapacitet, siger ledende overlæge Jørgen Georgsen, der er chef for Klinisk Immunologisk Afdeling på OUH og dermed for stedets blodbank, som betjener hele Region Syddanmark.

Spørgsmålet om selvforsyning med blodplasma er blevet debatteret i flere år men endnu uden nogen national beslutning. Til gengæld har Region Syddanmark besluttet, at man vil være selvforsynende med blodplasma. Da blodbanken på OUH dækker hele regionen, er det her, at beslutningen skal føres ud i livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Annonce