Annonce
Odense

Vi skal parkere uden for byen

Efterlad bilen uden for byen og tag bussen eller letbanen til centrum. Sådan kan virkeligheden meget vel blive i Odense i år 2020.

ODENSE: Østre Stationsvej, Vindegade, Thomas B. Thriges Gade og de fleste af indfaldsvejene.

Blot nogle af de vejstrækninger i Odense, hvor enhver ved selvsyn kan konstatere, at der allerede i dag er meget tæt trafik og til tider kødannelser, når titusinder af mennesker skal til og fra arbejde.

Problemet er der i dag, men det bliver endnu værre i fremtiden, er der bred enighed om.

Vindegade ved Føtex er en de vejstrækninger i Odense, der plages af tæt trafik om morgenen og om eftermiddagen. Og intet tyder på, at det bliver bedre i fremtiden. Tværtimod.

Efterlad bilen

To fremtrædende trafikpolitikere peger nu på etableringen af store parkeringsanlæg uden for Odense som en mulig løsning. Her skal bilisterne efterlade bilen og skifte til offentlig transport, som til gengæld skal være hurtig og med afgange hvert femte eller tiende minut.

Formand for Region Syddanmarks infrastrukturudvalg, Poul Weber (V), mener at der skal bruges både pisk og gulerod for at få bilisterne til at lære den nye adfærd.

Guleroden skal være hurtig, effektiv og måske gratis offentlig trafik med afgange hvert femte eller tiende minut, mens pisken på sigt skal være en betaling, der kan mærkes, hvis man ønsker at køre i bil ind til byen i spidsbelastningstidspunkterne.

- Det er ikke fordi, jeg som sådan ønsker roadpricing. Jeg kan bare se, at det kan blive nødvendigt. Men det er først aktuelt, når Odense har et attraktivt alternativ til bilen klar, og når kanalforbindelsen står færdig, slår han fast.

Annonce

Letbane og busser

Også Odenses by- og kulturrådmand Anker Boye (S) anser det som en mulig løsning at skabe store p-pladser, der skal fungere som omstigningsstationer fra bil til offentlig transport, uden for byen.

Anker Boye forestiller sig, at Odense i fremtiden skal have en letbane, som skal gå fra området ved Syddansk Universitet helt ind til byen. Og måske videre til Hjallese. På andre ruter skal busser stå for transporten mellem byen og de store parkeringsanlæg.

Heller ikke han vil på længere sigt afvise roadpricing, som et muligt værktøj til at få folk til at hoppe over i den offentlige transport. Men han vil afvente situationen, inden han tager endelig stilling til roadpricing-modellen.

- Når vi taler 10-20 år ud i fremtiden er der så mange usikre parametre. Man kan ikke vide, hvad sker der med benzinpriserne eller om, der bliver udviklet nye teknologier, som får betydning for biltrafikken, siger han. Han erkender dog samtidig, at der kan blive brug for alle instrumenter, for at få trafikkabalen til at gå op.

Infrastrukturkommisionen anslår, at biltrafikken frem mod år 2030 vil stige med hele 70 procent. Og det bliver endnu værre i Odense, mener Anker Boye.

- Der er for mig ingen tvivl om, at i og omkring de store byer vil trafikken stige endnu mere end på landsplan. Så Odense er en af de byer, der er udsat for et voldsomt pres, siger han.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Erhverv For abonnenter

Rekord i Assens: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce