Annonce
Underholdning

- Vi rokker ikke specielt meget ved skønhedsidealerne

Camilla Bruun Eriksen er forsker ved SDU. Hun tror ikke de gængse skønhedsidealer vil ændre sig i en nær fremtid. Privatfoto
Forsker Camilla Bruun Eriksen mener ikke, at vi er på vej til et opgør med de gængse skønhedsidealer.
Annonce

I "Skønheden og Udyret" møder man en smuk pige, der prøver at bryde ud af sine faste normer og rammer ved at gå i bukser i stedet for kjole og give sig lov til at blive beskidt og klatre i træer.

I den virkelige verden er det også i orden at gå i bukser, og mange kvinder dropper stilletterne og makeuppen. Alligevel mener Camilla Bruun Eriksen, der forsker i kropsnormer i populærkulturen ved Syddansk Universitet, ikke, at de gængse skønhedsidealer er ved at blive opløst.

- Selvom der helt sikkert er en modkultur til den meget idealiserede form for skønhed, og selvom vi ser flere og flere forskellige slags kroppe repræsenterede på tv og sociale medier, ændrer det ikke på, at man ikke skal grave særlig længe for at finde undersøgelser, der viser at, vi aldrig har gået mere op i vores kroppe.

- Vi har aldrig brugt flere penge, flere midler og mere tid på at modellere vores kroppe efter gængse skønhedsidealer, siger hun.

Annonce

Disney forstærker idealer

I Disney-film og andre steder i populærkulturen ser man ofte gudeskønne prinsesser og unge piger klæder sig ud i Elsa-kjoler (karakter fra filmen "Frost") og andre prinsesseting fra filmverdenen. Også Skønheden er enormt smuk.

Camilla Bruun Eriksen påpeger, at undersøgelser viser, at især unge i høj grad bliver stressede af at ville opfylde bestemte kropsidealer. Hun tror dog ikke nødvendigvis, at Disney-film kan få skylden for de skønhedsidealer, der eksisterer i populærkulturen.

- Hvis man spørger sig selv, hvor man har sine skønhedsidealer fra, er det jo svært at forklare, hvor de opfattelser og normer stammer fra. Det er nogen, man har tillagt sig gennem årene på grynd af forskellige forestillinger om kropsidealer og skønhed. Så nej, man kan ikke pege på en Disneyfilm og sige, det er Disneys skyld, at vi har nogle vanvittige idealer omkring piger og kropsidealer.

- Men er de med til at forstærke nogle idealer eller understøtte dem? Helt sikkert. Betyder det noget for den verden, vi omgiver os i, når vi sender vores piger ind og ser den type film om og om igen, hvis det er det eneste narrativ omkring piger og kroppe og skønhed, vi præsenterer dem for? Ja, selvfølgelig.

Hun tror ikke, man kommer til at se en stor forandring i de skønhedsidealer.

- Selvom der er kommet tv-programmer, som gerne vil diskutere, hvilke kroppe der er legitime, og hvilke der har krav på repræsentation, er der ikke noget, der tyder på, at vi inden for mainstream-populærkultur rokker meget ved de skønhedsidealer, vi kender så godt fra de sidste mange årtier, siger hun.

Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce