Annonce
Indland

Vi pendler mere: Motorvejen er afgørende for at skaffe nye ansatte

Vi vil gerne køre længere for at få et nyt arbejde. Men det er vigtigt, at vi ikke bruger for meget tid på det. Derfor er motorvejen afgørende for muligheden for at tiltrække arbejdskraft.

Når cheferne på vindmølle-giganten MHI Vestas møder på Lindø mandag morgen, har de i snit kørt små 130 kilometer for at komme på arbejde.

Fabrikschefen har tygget sig gennem 200 kilometer fra Langå ved Randers, produktionsdirektøren har tilbagelagt 120 kilometer fra Horsens, og logistikchefen kommer fra Middelfart og har lagt endnu 63 kilometer på kilometertælleren. Fælles for de tre er, at de er nødt til at lægge en klar strategi for, hvordan de tackler den vestfynske motorvej, som de dagligt bokser med, og som de oplever som en tidrøver og en irriterende og ofte farlig strækning.

Vindmølle-ledelsen skriver sig lige ind i den tendens og statistik, der viser, at flere og flere danskere pendler længere og længere for at komme på arbejde, og at både medarbejdere og arbejdsgivere derfor er afhængige af et velfungerende vejnet.

Fyn vil vinde

Ifølge den seneste opgørelse (april 2017) fra Danmarks Statistik pendlede danskerne i 2008 i gennemsnit 19,1 kilometer fra hjem til job, mens de i 2015 havde 20,9 kilometer mellem bopæl og arbejdsplads.

Det er en udvikling, der startede, da finanskrisen fik folk til at køre længere efter det arbejde, der var til at få, og den er kommet for at fortsætte, lyder det fra blandt andre fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, direktør for Center for Fremtidsforskning og selv en hyppig gæst på motorvejen over Fyn.

- Der er ingen tvivl om, at Fyn vil vinde meget ved at få et bedre trafikforhold, for det er ikke længere afstanden mellem hjem og job, der er afgørende - det er tiden, man bruger på den. Det er den, der betyder noget for familierne, for selv om vi har fået mere fritid de seneste 15 år, så har vi fået mindre fritid, der ikke er båndlagt. Derfor er infrastruktur til og fra arbejde rigtig vigtig for bosætning og for virksomheder, og har man ikke et godt vejnet, er man nødt til at have god letbane, tog etc., siger Jesper Bo Jensen.

Annonce

Nødsporet nødvendigt

Hvis man udelukkende kigger på lønmodtagerne, viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at personer med kortere videregående uddannelser, akademikere og faglærte pendler længst, og at det specielt er de faglærte på Fyn, der har fået flere kilometer på job.

Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:

- Det er ikke længere "kun" akademikere, der flytter sig langt for at komme på job. Det er også blevet helt almindeligt for stort set alle faglærte, og det er en ny udvikling. 38 ud af de 40 faglærte uddannelsesgrupper, vi har kortlagt, pendler længere efter krisen, så hvis man vil sikre vækst i hele landet, skal man sørge for, at virksomhederne har den arbejdskraft, de skal bruge, og at der er den infrastruktur, der skal til for at få arbejdskraften frem. Det er sindssygt vigtigt, fastslår Mie Dalskov Pihl.

Det kunne Jytte Reinholdt, direktør for Fynsk Erhverv, ikke være mere enig i.

Direktøren fastslår med syvtommer-søm, at det kun kan gå for langsomt med at få et tredje spor på motorvejen over vestfyn.

- Det er ikke en udfordring, vi kan vente mange år med at få løst, og derfor har vi bragt nødsporet i spil. Det er en investering, der alligevel skal gøres, når udvidelsen af motorvejen bliver en realitet. Hvis vi ikke gør noget meget snart, bremser vi adskillige års værkst i de fynske virksomheder.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce