Annonce
Debat

Vi klarer fremtiden med mere uddannelse

Vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden, og til gengæld får vi et stort overskud af ufaglærte. Betonmuren kommer nærmere. Uddannelse er afgørende for det enkelte menneskes mulighed for et godt liv, for virksomhedernes evne til at overleve og for finansiering af velfærdssamfundet.

En helt ny beregning fra AE Rådet viser, at Danmark allerede i 2030 vil have et underskud på op mod 100.000 faglærte og et overskud på 60.000 ufaglærte. Folketinget burde sammen med fagforbund og arbejdsgivere samles om en gennemgribende reform af voksenuddannelse for både ufaglærte, faglærte og kort-mellemuddannede. Samt et nyt syn på de grundlæggende erhvervsuddannelser.


Annonce

Når virksomhederne kan planlægge ferie, kan de helt sikkert også indføre løbende rotation blandt medarbejderne, hvor uddannelse er målet.


Hvis det virkelig skal rykke, bliver arbejdsgiverne nød til at forstå alvoren, og tage ansvar. Det nytter ikke, at stå med åben mund i forundring, når virkeligheden banker på om nogle år. Når virksomhederne kan planlægge ferie, kan de helt sikkert også indføre løbende rotation blandt medarbejderne, hvor uddannelse er målet.

Voksenuddannelse er ikke kun for faglærte og ufaglærte, og skal ikke kun foregå på erhvervsskoler og AMU-centre. Mange med kort mellemlang uddannelse bag sig skal også videre med flere muligheder på akademi og diplomniveau.

Desuden er det på høje tid med nye værktøjer til at skaffe de nødvendige lære- og praktikpladser. Alt for mange unge ender i skolepraktik, fordi mange firmaer ikke hjælper med til at løfte opgaven med at uddanne fremtidens faglærte.

Et nyt effektivt værktøj kunne være en permanent ordning, hvor arbejdsgiverne i fællesskab dækker 90 procent af udgifterne ved at have en lærling. Det vil gøre det mere attraktivt at tilbyde en lærekontrakt, når udgifterne er i bund. Erhvervsskolerne kan så passende fremover være tovholder for alle læreaftaler mellem lærlingene og firmaerne.

Det er sikkert som amen i kirken, at hver gang vi diskuterer behovet for flere faglærte, kommer forslaget om kvoter, der betyder færre elever på gymnasierne. Men det er en taberstrategi.

Vi har ikke brug for mekanismer, som minder om gammelkommunisternes femårsplaner i Sovjetunionen. Det er godt, at mange unge vælger en gymnasial uddannelse. Problemet er, at alt for få vælger at tage en faglig uddannelse efter gymnasium eller HF. En udfordring som skal løses ved at motivere de unge.

Vi skal flytte og løfte mennesker gennem uddannelse. Frem med rulletrapper og væk med snubletråde. Uddannelse giver lønmodtagerne flere individuelle valgmuligheder og ofte bedre løn, virksomhederne bliver mere fleksible og samfundet bygger på et stærkere fundament.

På tinge

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Efter fire år i kørestol har Johnny fået nok af Middelfart Kommune: Nu stiller han op til byrådet - og han har kun én mærkesag

Annonce