Annonce
Odense

- Vi går efter din tilstedeværelse og dit engagement

23-årige Alexander Kongsdal Rasmussen er en af de unge, der er i snusepraktik på byggepladsen ved Korsløkkeparken: - Jeg synes, det er rart at opleve nogle af de ting, der er ved at være på en arbejdsplads, inden man begynder i skole, siger han. Foto: Nils Svalebøg

Unge mennesker vokser, når de får ejerskab til en opgave og kan se, at de kan løse den, siger formand på byggepladsen ved Korsløkkeparken. Her har Alexander fået modet til at tage en uddannelse som elektriker.

Det behøver ikke at være så svært, mener Casper Kruse.

Han er formand for Kemp og Lauritzens afdeling på byggepladsen ved Korsløkkeparken og giver en enkel opskrift på, hvad der kræves for at få succes i en snusepraktik:

- Byggebranchen er en god mulighed for nogle knægte, der måske ikke rigtigt ved, hvad de vil. Her lærer de at komme op om morgenen, møde til tiden og arbejde til det er fyraften - det er en stor del af det at være håndværker. Kan man det og samtidig blive en del af det team, der er på byggepladsen, skal du nok lære at blive håndværker.

- Det handler om at lære at indgå i et fællesskab, og når man har nogle aftaler over for hinanden, skal de overholdes. Kan man det, er min oplevelse, at de unge vokser ret hurtigt. De finder ud af, at der ikke er så lang vej til en succesoplevelse i dagligdagen og til at få det bedre med sig selv.

Casper Kruse kan efterhånden hurtigt spotte, om potentialet er til stede eller ej.

- Vi går efter din tilstedeværelse og noget engagement, men det sidste kommer helt af sig selv, når man bliver en del af et team. Her får de en fællesskabsfølelse. Man bliver ikke overladt til sig selv, men begynder med en forholdsvis simpel opgave, som så bliver en rutineopgave. Det giver dig ejerskab til opgaven. Og så vokser du menneskeligt. Og når opgaven så er blevet lidt for rutinepræget, lægger vi lidt mere på. Det er min opskrift, siger han.

Annonce
Casper Kruse, formand for Kemp og Lauritzens afdeling på byggepladsen ved Korsløkkeparken: - Byggebranchen er en god mulighed for nogle knægte, der måske ikke rigtigt ved, hvad de vil. Her lærer de at komme op om morgenen, møde til tiden og arbejde til det er fyraften - det er en stor del af det at være håndværker. Foto: Nils Svalebøg

Har fået lysten igen

23 årige Alexander Kongsdal Rasmussen er en af dem, det er lykkedes for. Han er på kontanthjælp og i snusepraktik som elektriker hos Kemp og Lauritzen og har fået mod på uddanne sig:

- Jeg gik egentlig i skole, men stoppede af personlige årsager. Nu er jeg helt klar til at komme tilbage.

- Jeg tror, det giver en fordel, at jeg har været her, når vi skal til at søge praktikpladser. Derfor er man også nødt til at vise, hvad man kan, hvis man vil have en chance, fortæller han.

En ting er han lidt stolt af. Selv om han er flyttet hjemmefra, lykkedes det ham at komme tidligt op om morgenen:

- Jeg synes, det er rart at opleve nogle af de ting, der er ved at være på en arbejdsplads, inden man begynder i skole. Det betyder blandt andet, at jeg skal op klokken fem om morgenen for at cykle herud, smiler han.

Han begynder på sin uddannelse til august.

23-årige Alexander Kongsdal Rasmussen er en af de unge, der er i snuseprak i Korsløkkeparken. Renoveringen af de over 1000 lejligheder her er Fyns største boligrenovering med et samlet budget på omkring 1 milliard kroner. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce