Annonce
Erhverv

Fynsk robotkoncern investerer globalt: - Vi bruger voldsomt mange penge

Adm. direktør og medejer Enrico Krog Iversen i produktionen i Odense, som er del af Onrobots globale kontorer. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Der investeres voldsomt mange penge i robotkoncernen Onrobot, hvor medejer og direktør Enrico Krog Iversen vil være verdensledende på udstyr til robotarme. Et globalt forhandlernetværk er ved at være på plads, så der nu er flere end 170 ansatte i virksomheden, der er udvider i både Odense og Budapest.

Tech-supporter i Odense, applikations-ingeniør i Dallas, USA, eller java-udvikler i Budapest.

Det er tre af 15 seneste ledige stillinger i robotvirksomheden Onrobot, der igennem det sidste år til halvandet har brugt mange millioner på at opbygge både og udbygge virksomheden, der har hovedkontor i Odense og i dag tæller flere end 170 ansatte i bl.a. Odense, Los Angeles, Budapest, Singapore og Warszawa.

I næste uge åbner direktør Enrico Krog Iversen et nyt salgskontor, når han klipper det blå Onrobot-bånd i Barcelona.

- Vi bruger voldsomt mange penge i øjeblikket. Vi er ved at have forhandlernetværket på plads, så vi nu har 40 salgsmedarbejdere globalt, lyder det fra medejeren i Onrobot.

Han har en fortid som både direktør og medejer af Universal Robots, som gjorde ham til mangemillionær, da virksomheden blev solgt for mere end to milliarder kroner til amerikanske Teradyne.

Penge han bl.a. har investeret i Onrobot, som han i forsommeren sidste år fusionerede med det ungarske visionfirma Optoforce og griberproducenten Perception Robotics i Californien.

- For en blot ét år gammel koncern er det gået meget stærkt, siger han om det nye Onrobot, der frem mod næste sommer forventer at lancere mellem 25 og 30 nye produkter gennem egenudvikling og opkøb.

Onrobot skal udvide i Odense - enten ved at inddrage nogle af de lokaler, som kollegaerne fra Mobile Industrial Robots råder over i nabobygningen, eller ved at bygge til. Alternativt skal man i en periode leje sig ind i lokaler på Cikorievej få hundrede meter væk. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Millioner af dollars

Ligesom UR-ejer Teradyne har venturekapitalfonden Summit Partners base i Boston på den amerikanske østkyst, hvorfra Summit Partners sidste år i august investerede et "pænt trecifret millionbeløb" i Onrobot. De købte sig ind sammen med Krog Iversen og Vækstfonden, som blot to måneder forinden havde investeret 100 millioner kroner ind i det "nye" globale Onrobot.

De mange millioner er der brug for, når man skal rulle et stort forhandler- og salgsnetværk ud i mere end 50 lande. Ambitionen i koncernen er, at man i 2023 når en omsætning på 2,3 milliarder, men det kræver, at man først har forhandlere, udviklere, support og produktion på plads i den globale organisation.

Og det koster. I det seneste regnskab kunne man læse, at direktionen forventer et underskud mod 20 millioner euro - eller 150 millioner kroner. Alene de sidste seks måneder af 2018 gav et minus på 77 millioner kroner.

- Jeg kan ikke sætte tal på, hvad vi bruger, men det er meget meget. Vi skal bl.a. også udvide vores produktion her i Odense enten ved at leje nyt eller bygge til, og vi er netop nu ved at være færdige med at fordoble vores kontor i Budapest, siger Enrico Krog Iversen.

Annonce

Opkøber nye produkter

Onrobot blev stiftet for en håndfuld år siden af to udviklere, som stod bag en griber til Universal Robots-armen. Den ene af de to stiftere Bilge Jacob Christiansen kom fra udviklingsafdelingen i netop UR, som har været en vigtig partner for Onrobot siden, men i dag har virksomheden udviklet en standard, så gribere og tilbehør kan bruges på alle robotarme på markedet.

- Det er en del af den historie, vi bruger mange kræfter på at fortælle. Vi kan i dag tilbyde robottilbehør og udstyr, som passer på alle robotplatforme - ikke kun til UR, men også deres konkurrenter, siger Enrico Krog Iversen.

En del af strategien i det nye Onrobot, som opstod eller fusionen mellem virksomhederne i Odense, Budapest og LA sidste år, er også at opkøbe virksomheder, og dermed sikre nye varer til hylderne i den one-stop-shop, som Krog Iversen ser Onrobot være for hele robot- og automationsbranchen.

Det har bl.a. resulteret i flere opkøb nationalt og internationalt. Sidste år opkøbte Onrobot bl.a. Odense-virksomheden Purple Robotics og senest har Enrico Krog Iversen overtaget resterne efter konkursramte Blue Workforce i Aalborg.

- Det er vi ikke færdige med, der vil komme flere opkøb, siger han.

Kommende opkøb skal bl.a. sikre at hylderne i Onrobot-butikken bliver fyldt med gribere, følere og visionudstyr, som kan bruges i automationsløsninger verden over.

- Vi har platformen på plads til at være der, men vi har jo ikke produktpaletten på plads. Den får vi på plads mellem nu og næste sommer. Vi lancerer seks-syv nye produkter i år og op mod yderligere 20 i de første tre kvartaler af 2020. Når de er på markedet, så har vi i princippet fyldt hylderne op, siger han.

I dag er der bare otte gribere og såkaldt end-of-arm-produkter i shoppen hos Onrobot.

Annonce

Bad om en udfordring

Enrico Krog Iversen lægger ikke skjul på, at den forøgelse af produktporteføljen vil kræve investeringer i både udvikling og produktion og nye opkøb. Derfor er det heller ikke usandsynligt, at ejerkredsen bliver udvidet igen.

- Jeg kan godt forestille mig, at der kommer en udvidelse af ejerkredsen, siger robotinvestoren, der en gang tidligere har prøvet af bygge en global organisation og en virksomhed op med Universal Robots, som han forlod i sommeren 2016, efter Teradyne havde overtaget Odense-virksomheden året før.

Alligevel er der flere væsentlige forskelle, understreger han, for med Onrobot er der tale om flere forskellige produkter og ikke mindst virksomheder, medarbejdere og kulturer, der skal forenes til en fælles idé og organisation. Oven i købet på tværs af landegrænser og kontinenter.

- Det er på mange måder en helt anden rejse end den vi var på med UR. Det kan faktisk ikke sammenlignes. Organisatorisk er det en væsentlig mere kompleks rejse end det, vi gjorde med UR. Vi har mange flere produkter og så er det flere forskellige kulturer og medarbejdere, vi skal have til at arbejde samen. Jeg bad om en udfordring, og det må jeg sige, jeg har jeg fået, må jeg sige, siger han.

Annonce

Hos Carl Ras kommer organisationens helbred i første række: Vi fejrer titlen som Danmarks næstbedste arbejdsplads langt mere end de finansielle resultater

Kerteminde For abonnenter

Colin var tvunget til at lukke sit firma: Så kom en omstridt erhvervsmand på banen - Nu risikerer Colin karantæne efter konkurs

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Bilen var så sammenkrøllet, han ikke kunne komme ud: Mand kørte ind i vejarbejde

Assens For abonnenter

Unge spytter efter og truer børn og forældre: - Vi har sagt til vores drenge, at de skal lade være med at få øjenkontakt med dem

Odense

Mor til femårig har meldt børnehjem i Odense til politiet - for kidnapning

Odense For abonnenter

Har du også undret dig? Så længe går der, før skinnerne skal rives op og skiftes ud

Esbjerg Havn skal være militært knudepunkt for Nato og USA: Havnedirektør forventer investeringer for flere hundrede millioner

Odense

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Navne For abonnenter

Anette Agersnap var den første kvindelige præst i syren-sogn: Jeg er taknemmelig over alle de livshistorier, jeg har været vidne til

Stor passion bliver til virkelighed: Nu åbner brænderi med økologisk brændevin i gammel landevejskro

Faaborg-Midtfyn

Forslag om offentlige stier på private marker vækker vrede: - Om de så tilbød mig fem millioner, ville svaret være nej

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nyborg For abonnenter

Nyborg vil lægge motorsaven væk og lade træerne leve:  - Men hvor skal pengene komme fra?

Odense For abonnenter

Stor messe gennemføres trods pludselig konkurs: - Vi har jo været lidt i panik

Middelfart

Stort cykelløb i Middelfart i weekenden: Sådan påvirker det trafikken

Annonce