Annonce
Debat

Vi bliver nødt til at hente udenlandsk arbejdskraft til Fyn

Synspunkt: Siden COVID-19's indtog er ledigheden på Fyn faldet med 7,1 procent. Det betyder, at der i dag er 10.562 tilmeldte ledige på Fyn, mens der inden coronakrisen tilbage i marts 2020 var 11.364. Der er med andre ord tale om et lavt tal, og det er værd at rose de fynske virksomheder for, at de, trods omfattende restriktioner og nedlukninger, har formået at holde gang i økonomien og holde fast i antallet af arbejdspladser.

Faktisk er det gået så godt i nogle brancher, at vores medlemmer i TEKNIQ Arbejdsgiverne nu melder, at de begynder at have problemer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.


Annonce

Ingen virksomheder er kræsne, når der står en god mand eller kvinde i døren.


Den faldende ledighed udgør en mærkbar risiko for, at vi i Danmark i almindelighed – og på Fyn og andre dele af landet med lav ledighed i særdeleshed – risikerer at opleve reelle ’flaskehalsproblemer’ de kommende år.

Skrækscenariet er, at de mange små og mellemstore virksomheder, der driver forretning på Fyn, må se sig nødsaget til at sige nej til opgaver og projekter – udelukkende fordi de ikke har det nødvendige udbud af kvalificeret arbejdskraft.

Ledighedstallene kan aldrig gå helt i nul, og virksomhederne ansætter ofte medarbejdere, der ikke helt har kompetencerne på plads og uddanner dem selv det sidste stykke. For ingen virksomheder er kræsne, når der står en god mand eller kvinde i døren med den rette indstilling. Derfor skylder vi også de fynske virksomheder at hjælpe dem på vej i søgningen efter kvalificeret arbejdskraft. Og her er der simpelthen brug for at åbne døren for bedre muligheder for at tiltrække medarbejdere fra landene omkring os.

I dag udgøres cirka 10 procent af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i Danmark af medarbejdere fra andre lande - primært fra EU.

Potentialet for at hente flere udlændinge til Danmark er stort – også uden for EU’s grænser. Hvis vi sidestiller af potentielle medarbejdere fra EU’s kandidatlande (Albanien, Nordmakedonien, Serbien og Montenegro) vil det lede til gevinster på tre fronter for Danmark: (1) Vi vil få mere kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne, (2) Danmarks samlede velstand (BNP) vil stige med 1-2 mia. kroner om året og (3) vi får bedre muligheder for fremtidig vækst hos virksomhederne på Fyn og i resten af landet.

Det kan måske lyde kontroversielt, men der er ingen grund til at være blind for, at også uden for Danmarks grænser er der kompetente folk, som gerne vil have et job. Og faktum er, at mange brancher og sektorer – eksempelvis el-, vvs-brancherne og dele af industrien – forventer stor vækst de kommende år. Det vil ikke ligefrem mindske behovet for højt specialiseret arbejdskraft, og hvis ikke der er danskere nok til at indfri den store efterspørgsel, er udenlandsk arbejdskraft en oplagt løsning.

Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne håber vi derfor, at politikerne på Christiansborg både vil fortsætte med at investere i den danske arbejdsstyrke sammen med virksomhederne gennem den virksomhedsrettede beskæftigelsesindsats – samt overveje mulighederne for at åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft. Det skylder vi virksomhederne både på Fyn og i resten af Danmark.

Annonce
Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Odense

Blomsterbutik: Kærlighed til blomster i Nørregade

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

GOG

GOG-stjerner er tv-stjerner - alle vil se ligaens to topklubber

Annonce