Annonce
Odense

Veteranhjemmet tæt på at åbne

Veteranhjemmet som Isager Arkitekter med Cornlius+Vöge tegnede. Tanken var at lære af klostrene, hvor der både er plads til samvær, men også fordybelse. Det nye veteranhjem kommer til at ligge meget tæt op af tegnningerne. Illustration: Isager Arkitekter/Cornlius+Vöge

I midten af november åbnes der for dagbrugere på det nye veteranhjem i Odense.

Så kan de over 2400 fynske veteraner, der har gjort international tjeneste for Danmark gennem årene, godt begynde at glæde sig. For efter flere års tilløb, ser det nu snart ud til at Veteranhjemmet på Søndre Boulevard kan åbne. Veteranhjemmet er skærmet for vind og vejr, og nu arbejdet der på fuld tryk indendøre. Den 31. oktober er der afleveringsforretning, hvor folkene bag hjemmet får nøglerne.

- Men det er vigtigt at sige, at det ikke er ligesom når man får nøglerne til sit nye hus. Der er nogle ting der stadig skal på plads, men vi regner med at vi kan slå dørene op for dagbrugerne af veteranhjemmet i uge 46 (12-16 nov. red), fortæller formanden for byggeudvalget, tidligere rådmand i Odense, Steen Møller.

Det er i den grad en milepæl for projektet, der startede i slutningen af 2014 og nu ender med at stå som det første helt nybyggede veteranhjem i landet. Det første på Fyn, hvor veteranerne ellers hidtil har været henvist til hjemmet i Fredericia. Eller til de arrangementer, som man det seneste halvandet års tid eller mere har lavet i Soldaterhjemmet Dannevirke, der er nærmeste nabo og har lagt grund til det nye veteranhjem.

Det glæder Steen Møller, at projektet nu er ved at nå endnu en milepæl.

- Vi har hele tiden sagt efteråret, når folk spurgte hvornår vi åbnede og det kommer til at holde. Selvfølgelig ville vi gerne kunne have åbnet det hele på en gang, men vi er stadig i gang med at søge fonde til nogle af de ting veteranhjemmet skal indeholde og så forestår der også et arbejde med at rekruttere frivillige, forklarer Steen Møller.

Selv om Hannah Merethe Ussing for længst er blevet ansat som daglig leder, og i fuld gang med at skabe et netværk omkring hjemmet, så kan hun ikke klare det hele alene. Driften af hjemmet er i høj grad baseret på frivillig arbejdskraft, som man også gør andre steder i landet. Og det er blandt andet de frivillige, der skal gøre det muligt at udvide hjemmet, så man også har et tilbud til dem, der har behov for at være der mere end bare dagtimerne. Tankene bag det nye veteranhjem er, at det skal kunne bruges i dagtimerne, men også af veteraner der i perioder har brug for at kunne bo for sig selv i en tryg ramme.

- Planen er, at vi inden jul også kan åbne for dem, der har brug for at bo en kortere periode på veteranhjemmet, siger Steen Møller.

Annonce

Vejen til et veteranhjem

Planerne om at bygge et veteranhjem i Odense blev søsat i september 2014, og i december 2014 fik man de første otte millioner kroner til byggeriet i forbindelse med et nyt forsvarsforlig i Folketinget.Her blev der også sat penge af til et veteranhjem i blandt andet Aarhus. I foråret 2015 vandt Isager Arkitekter med Cornlius+Vöge en idékonkurrence om det nye hjem.

I sommeren 2016 donerede A. P. Møllers Fonden 9,6 millioner til byggeriet, og dermed var finansieringen på plads.

Første spadestik blev taget i slutningen af august 2017, og 24. april var der rejsegilde på byggeriet. Veteranhjemmet ventes at åbne for dagbrugere i uge 46 og inden jul for døgnbrugere.

Hannah Merethe Ussing, der selv har en fortid som udsendt i mellemøsten, er daglig leder af veteranhjemmet. Hjemmet skal i høj grad også drives af frivillige kræfter.

Det er Fonden Danske Veteranhjem, der står bag veteranhjemmet i Odense. Det fynske veteranhjem har sin egen bestyrelse.

Veteranen Peter Devantier var den hurtigste da han sammen med formanden for byggeudvalget Steen Møller og den daværende formand for Veteranhjem Odense, Henrik Dyhr tog spadestikket i august 2017. Og byggerietb har næsten holdt tidsplanen. Arkivfoto: Erik Thomsen
Veteranhjemmet som Isager Arkitekter med Cornlius+Vöge tegnede. Tanken var at lære af klostrene, hvor der både er plads til samvær, men også fordybelse. Det nye veteranhjem kommer til at ligge meget tæt op af tegnningerne. Illustration: Isager Arkitekter/Cornlius+Vöge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce