Annonce
Odense

Veteranerne får snart en julegave

Veteranhjemmet er meget snart klar til at åbne. Til foråret skal udearealerne færdiggøres, så der også her bliver muligheder for at være sammen. Foto: Nils Svalebøg

Byens nye veteranhjem åbner i begyndelsen af december. Stor donation kan få det sidste på plads.

Egentlig havde de håbet på at åbne sidst på efteråret. Men alt tyder nu på, at byens helt nye veteranhjem på Søndre Boulevard åbner samtidig med de første julekalendere.

- Vi regner med, at det bliver muligt at åbne i dagtimerne omkring 1. december. Vi har haft nogle ting, vi skulle have helt på plads, og heldigvis har veteranerne stadigvæk Soldaterhjemmet Dannevirke lige ved siden af veteranhjemmet, hvor de kan komme. Men vi vil selvfølgelig alle gerne tage det nye hjem i brug så hurtigt som muligt, siger formanden for byggeudvalget, Steen Møller.

Veteranhjemmet skal være mødested for mænd og kvinder, der har gjort tjeneste på internationale missioner, og som har behov for et netværk og støtte. Der er omkring 2400 veteraner bosiddende på hele Fyn, og efter flere års tilløb kan alle nu skimte målstregen.

- Der har som sådan ikke været nogle store overraskelser i byggefasen. Det er, som det altid er, når man bygger, at der kan ske noget, der lige skubber det hele lidt. I det her tilfælde er det bl.a. udskiftning af et komfur i køkkenet, der skubber det hele en smule, forklarer Steen Møller.

Annonce
Hjertet i veteranhjemmet er en atriumgård, der også lige mangler det sidste. Foto: Nils Svalebøg

Fondspenge går til inventar

Mens håndværkerne har knoklet på for at bygge veteranhjemmet på en grund lige ved siden af det mere end 100 år gamle soldaterhjem på Søndre Boulevard, så har folkene bag veteranhjemmet arbejdet på at få hjælp fra flere fonde. Det er lykkedes i en grad, så man nu også snart kan åbne for de syv værelser, som kan bruges i perioder af veteraner, der har behov for et sted at være natten over.

- Vi har fået 200.000 kroner fra Fionia Fonden, og det er virkelig fantastisk. Det dækker stor set alt møblement til de syv værelser, så det er nu bestilt og venter på at blive leveret.

Mens man regner med at åbne i dagtimerne fra begyndelsen af december, så er det ifølge Steen Møller håbet, at man også kan åbne for hele døgnet i løbet af januar.

Det kræver blandt andet et stort korps af frivillige, der sammen med den daglige leder Hannah Merete Ussing skal være klar.

- Vi har allerede fået en del frivillige, men der er stadig brug for flere. Og man kan have mange forskellige kompetencer. Der er brug for folk, der bare kan snakke og lytte. Nogle der har kompetencer indenfor madlavning, praktisk arbejde eller eksempelvis økonomi, siger Steen Møller.

Blandt de frivillige er der for eksempel en advokat, der er klar til at hjælpe veteraner, der for eksempel søger erstatninger eller har andre juridiske spørgsmål. Fælles for alle frivillige er, at de arbejder gratis.

Veteranhjemmet bliver det første på Fyn. Hidtil har de fynske veteraner været henvist til hjemmet i Fredericia. Veteranhjemmet i Odense er opført for en meget stor milliondonation fra A.P. Møller Fonden og en bevilling i forbindelse med en forsvarsforlig i Folketinget i december 2014.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce