Annonce
Indland

Vestjylland er rystet af jordskælv

Søndag formiddag rystede jorden under borgerne i Vestjylland. De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) bekræfter, at der er tale om et jordskælv, der måler 3,4.

Et jordskælv målt til 3,4 ramte søndag formiddag i Vestjylland. Det bekræfter Geus.

Annonce

Et jordskælv målt til 3,4 har søndag ramt Vestjylland.

Skælvet er registreret klokken 10.57 dansk tid og har epicenter uden for Holstebro.

Det bekræfter De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).

- På verdensplan er det et lille jordskælv, som der sker mange af hver dag. Men i Danmark er det et af de større jordskælv. Det er ikke så ofte, at vi oplever jordskælv af denne størrelse herhjemme, siger Trine Dahl-Jensen, der er seismolog og seniorforsker hos Geus.

Det er det kraftigste jordskælv i Danmark siden 2012, hvor et skælv blev målt til 4,4.

Når jorden skælver i Danmark


  • Det nordvestlige Jylland og det nordøstlige Sjælland er normalt de to steder i Danmark, hvor der er størst risiko for jordskælv. De fleste skælv i den danske undergrund er dog så svage, at det kun er seismografen - det instrument, der måler jordrystelser - som registrerer dem.
  • Det er sammenpresninger af jord- og klippelagene i den danske undergrund, der giver spændinger, og når spændingerne overstiger brudstyrken i lagene, kommer det brud, man registrerer som et jordskælv.
  • 6. august 2012 blev en del danskere vækket af et jordskælv, som målte 4,4 på richterskalaen. Det ramte i Kattegat, omkring 20 kilometer sydøst for Anholt.
  • 19. februar 2010 ramte et jordskælv, som målte 4,7 på richterskalaen, Danmark. Epicentret lå i 10 kilometers dybde i Nordsøen 67 kilometer vest for Thisted.
  • 16. december 2008 blev Nordsjælland og København ramt af et jordskælv. Rystelserne blev målt til 4,8 på richterskalaen.
  • I 1989 blev Nordsjælland ramt af to jordskælv. De blev dog blot registreret til mellem 1 og 2,5 på richterskalaen.
  • I 1985 blev et jordskælv målt til 4,7 på richterskalaen. Det var med epicenter nord for Gilleleje i Nordsjælland.
  • I 1841 blev der registreret et jordskælv i Nordjylland. Ifølge Geus - De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - ramte det blandt andet Arup Kirke, hvor der ifølge kirkebogen var bryllup, netop da jordskælvet fandt sted. Præsten skrev, at brylluppet blev forrettet trods jordskælvet, der gjorde, at kirketårnet revnede. Også kordegnen i Vester Vig Kirke gjorde sig iagttagelser om jordskælvet. Han skrev, at kirkegulvet bevægede sig som et oprørt hav. Man formoder, at skælvet har ligget på styrke 5.
  • Den åbne richterskala, der er opfundet af geologen Charles Richter i 1936, er konstrueret, så et jordskælv, der måler styrke 4, er 10 gange voldsommere end styrke 3. Med andre ord er et jordskælv, der måler styrke 6, tusinde gange kraftigere end et styrke 3 jordskælv.

Geus begyndte at undersøge rystelserne på foranledning af Midt- og Vestjyllands Politi, der oplevede, at borgerne i politikredsen begyndte at ringe ind om rystelserne.

Politiet oplevede også selv skælvet.

- Vi mærkede kortvarigt, at hele bygningen, vi sidder i, rystede. Det er ellers en solid bygning, siger Carsten Henriksen, der er vagtchef hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Rystelsen skete omkring klokken 11 søndag. 20 minutter senere begyndte borgere fra Lemvig, Struer og Mors at ringe ind til politiet og forklare, at de også havde mærket rystelserne.

Det er usædvanligt, at epicenteret ligger uden for Holstebro, forklarer Trine Dahl-Jensen.

- Vi ser de fleste jordskælv ud for kysten længere nordpå - ud for Thy. Det er ikke så ofte, vi ser jordskælv i det her område, siger hun.

Hun forklarer, at der ofte bliver registreret små jordskælv i Danmark, men langt de fleste er så små, at ingen mærker dem.

Rystelserne har indtil videre ikke givet nogen skader i landsdelen, oplyser vagtchefen hos politiet.

- Vi har heldigvis ikke hørt om nogen skader. Så kraftigt har det trods alt ikke været, siger Carsten Henriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere: 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce