Annonce
Assens

Vestfynske gymnasier planlægger afslutning: Ida er jublende lykkelig over grønt lys til vognkørsel

Gymnasieelev Ida Jøhnk Markussen glæder sig til at tage studenterhuen i brug. Efter gymnasiet planlægger hun at læse en ingeniøruddannelse i elektrisk energiteknologi. Foto: Signe Andersen
Nyheden om, at sommerens kommende studenter kan få lov til at afslutte deres uddannelse med den traditionelle vognkørsel, vækker begejstring hos både elever og rektorer. For gymnasieelev og elevrådsmedlem Ida Jøhnk Markussen er det en lettelse endelig at få afklaring.
Annonce

Glamsbjerg: - Kun jubel.

Ida Jøhnk Markussen, der går i 3.x på Vestfyns Gymnasium, har euforien allerøverst på stemmebåndet, mens hun fortæller om reaktionen på den melding, Undervisningsministeriet onsdag aften stilede til landets ældste gymnasieårgange:

Studenterkørslen har fået grønt lys.

- Alle vores grupper på sociale medier flyder bare over med glade kommentarer. Det er en kæmpe lettelse, at vi får lov til at køre, og det betyder rigtig meget, at vi endelig har noget at forholde os til, siger hun.

De nærmere retningslinjer for forsvarlig gennemførsel af både studentervognkørsel og andre afslutningsarrangementer for uddannelsesområdet er under udarbejdelse og ventes først at være klar inden for de næste dage. Men de endnu ukendte regler og krav bekymrer ikke den kommende student Ida Jøhnk Markussen:

- Helt ærligt, uanset hvilke retningslinjer, der kommer, så skal vi nok følge dem. Hvis det bliver besluttet, at vi ikke må stå af og gå ind hos hinanden, men skal blive i vognen hele tiden, så gør vi det. Vi er glade, bare vi kommer ud at køre.

Annonce

Vognkørsel er vigtigt overgangsritual

Også hos Carsten Hogrefe er der glæde at spore. Som rektor for Det Blå Gymnasium Vestfyn og desuden selv far til en kommende student er han helt bekendt med den usikkerhed, der har præget gymnasieeleverne de seneste måneder. Så meget desto mere mærkbar er begejstringen derfor nu, fortæller han:

- Der var store smil i går (onsdag aften, red.). Det gælder også forældrene, som jo meget gerne vil se deres børn få huen på og fejre dagen sammen med dem.

Samme indtryk har vicerektor på Vestfyns Gymnasium Søren Hjelholt Hansen:

- Jeg underviste en 3.g-klasse i går (onsdag, red.), og studenterkørslen var det eneste, de talte om. Både vognkørsel og translokation er vigtige overgangsritualer, og det betyder noget, at eleverne får en god afslutning.

Hvordan dimissionsceremonien og den efterfølgende dagstur i en bøgegrensprydet vogn konkret kommer til at forløbe, afhænger naturligvis af de nærmere retningslinjer. Men på Vestfyns Gymnasium har både ledelse og studerende allerede flere scenarier og ideer i spil:

- På mandag samles ledelsen og elevrådet for at tale om muligheder, og vi har en del modeller på bordet. Det er vigtigt for os hele tiden at være i dialog med eleverne og høre, hvad de tænker, og hvad de har af ønsker, siger Søren Hjelholt Hansen og fortsætter:

- Skal rektor holde små mini-taler i hvert klasselokale? Eller skal hele translokationen live-streames, så forældrene kan følge med ude på græsplænen foran gymnasiet? Hvert gymnasium har sine traditioner, så jeg tænker, det er en udfordring for dem (ministeriet, red.) at lave fælles retningslinjer, der rammer rigtigt.

Annonce

Stor forventning

For Ida Jøhnk Markussen, der om præcis 20 dage kan sætte sin røde hue på hovedet, har skoleledelsens engagement og opbakning gjort stort indtryk:

- Cadeau til gymnasiet; de har virkelig gjort, hvad de kunne for at give os en god afslutning. De har lyttet til vores ideer og hele tiden forsøgt at finde de bedste muligheder ud fra den givne situation.

Risikoen for, at de mange studenterriter måtte aflyses i år, har gjort hende opmærksom på, hvor meget traditioner betyder, fortæller hun:

- Vi har jo stået og fulgt med, når de tidligere årgange er blevet studenter, og tænkt 'det er mig om to år, et år'. Der er opbygget en stor forventning. Derfor føles det også virkelig godt nu at vide, at det hele ikke er spildt - at vi har set frem til det rette.

Efter planen triller Ida Jøhnk Markussen og klassekammeraterne afsted i studentervognen torsdag den 25. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Koks i kulissen i Den Fynske Opera: Tidligere næstformand genkender ikke to vigtige mødereferaters indhold

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Danmark

Udenlandske turister fravælger Danmark: Venstre opfordrer til at fjerne seksdages-regel omgående

Annonce