Annonce
Fyn

Vestbo var ikke forberedt til hjerneskadet beboer: - Dørene skulle låses op tidligere end forventet

Vikarer blev hevet ind for at håndtere situationen om 22-årige Jonas Høj Jensen, der ikke længere bor bag låse døre. Foto: Peter Leth-Larsen
Bostedet Vestbo havde ikke nået at færdiggøre plan for, hvordan hjerneskadet og udadreagerende borger skulle håndteres, da dørene blev låst op. - Det skete tidligere end forventet, siger voksenservicechef i Middelfart Kommune.

Bostedet Vestbo var nødt til at låse dørene op til den hjerneskadede Jonas Høj Jensens bolig, inden man var færdig med at udarbejde planen for, hvordan den nye situation skulle håndteres.

Det fortæller chefen for voksenservice i Middelfart Kommune, Lene Chortsen Isak.

- Det var en situation, hvor tingene gik rigtig stærkt, og vi skulle låse dørene op tidligere, end vi havde forventet. Så vi havde måske ikke nået at forberede os godt nok, siger Lene Chortsen Isak, der henviser til, at oplåsningen af dørene skete på baggrund af et strakspåbud fra Socialtilsynet.

Nu er det kommet frem, at bostedet efterfølgende fik et strakspåbud fra et andet tilsyn - Arbejdstilsynet - der vurderede, at den nye situation med ulåste døre ikke var "planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt," som det står i påbuddet.

Annonce

Vikarer som løsning

Af påbuddet fremgår det, at Vestbo fik besked på straks at rette op på sikkerheden, hvilket førte til, at man hyrede ekstra døgnbemanding fra vikarbureauet S.T.O.P..

- Vi kontaktede S.T.O.P. med det samme, da vi fik det her påbud. Vi vidste, at de kunne sende vikarer relativt hurtigt, og de havde erfaring med udadreagerende. Fra 1. april har der dog ikke længere været denne ekstranormering, da det har vidst sig, at der ikke er grundlag for det, siger Lene Chortsen Isak, der fortæller, at beboeren tilsyneladende ikke har opdaget, at døren er låst op.

Lene Chortsen Isak bekræfter desuden, at den personalegruppe, som har arbejdet fast med Jonas Høj Jensen i en årrække, alle har sagt op, sådan som Fyens Stiftstidende kunne berette søndag.

- Der er otte pædagogisk personale tilknyttet Jonas Høj Jensen. Vi er lige nu ved at besætte stillingerne, og indtil da bliver vagterne dækket ind af vikarer, siger Lene Chortsen Isak.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce