Annonce
Assens

Vespa på vej fra Vietnam

Odense.Thomas Andreasen,BA Trading.Her med en gammel Vespa-scooter.Skal bruges til Tommerup-red. FOTO: John Fredy

SCOOP: Handelsmand fandt unikke veteranscootere på krukkefabrik

AARUP/VIETNAM: Han tog fra Aarup til Vietnam for at købe krukker. Og kom hjem med en hel container fuld af originale Vespa scootere fra 1960'erne.

Den 28-årige handelsmand Thomas Andreasen er vant til at handle på markederne i Det fjerne Østen. Gennem firmaet BA Design lever han af at importere især kunsthåndværk og boligartikler fra Asien til hjemmemarkedet i Danmark.

Indkøbsturene går til fjerne destinationer som for eksempel Hongkong, Kina og Indonesien. Og da Thomas Andreasen i sommer aflagde besøg hos en krukkefabrik i Vietnam, var det for at forsyne danskerne med gode lerkrukker til både indendørs og udendørs brug.

Men det viste sig, at fabrikken havde andet end lertøj at byde på.

- I nogle haller helt nede bagved havde de et parti gamle, italienske Vespa scootere. De var kommet til landet i begyndelsen af 1960'erne. Men fordi Vietnamkrigen brød ud, kom de aldrig ud at køre. De endte i en lade, hvor de stod urørte de næste mange år, fortæller Thomas Andreasen.

Splittet ad

Men på krukkefabrikken så man et potentiale i at erhverve de gamle, ubrugte scootere og renovere dem. Vespa'en har tilhængere verden over, og veteranmodellerne står i høj kurs.

Da Thomas Andreasen aflagde besøg, var fabrikken i fuld gang med at sætte de gamle maskiner i stand. Det var muligt, fordi der fulgte et væld af originale reservedele med, da de i sin tid blev sendt til Vietnam.

- Jeg tror, de havde 40-50 stykker, som de arbejdede på. Men det er svært at sige, hvor mange der var, for de var splittet fuldstændigt ad. Hver eneste stump skulle ordnes, siger Thomas Andreasen.

Han fattede straks interesse for de italienske veteranscootere. Og forhandlingerne endte med, at han bestilte en hel containerfuld. 24 stykker i alt.

- Selv om de er restaurerede, fremstår de som splinternye scootere. Bortset fra de obligatoriske prøveture har de slet ikke været ude at køre, siger Thomas Andreasen.

Han har naturligvis måttet vente på, at de 24 maskiner blev færdigrenoveret, før de kunne afskibes fra Vietnam. Lige nu er de på vej til Danmark med containerskib. De ankommer den 10. december, og når toldformalia er på plads, forventer Thomas Andreasen at kunne afhente dem to dage senere.

Herefter udstilles en eller to maskiner hos Totalbanken i Bredgade, hvor danske Vespa-entusiaster får mulighed for at beundre dem. Eller måske selv erhverve en. Prisen er sat til 20.000 kroner plus moms og afgifter.

Hård konkurrence

Det er ikke tilfældigt, at Thomas Andreasen valgte at investere i Vespa scootere, selv om det var krukker, han tog til Vietnam efter. For når man lever af import fra Østen, er der hele tiden brug for nytænkning.

- Konkurrencen på brugskunst fra Østen er blevet hård, efter at de store supermarkedskæder er gået ind på markedet. Med de store partier, de kan indkøbe, kan de trykke prisen meget mere, end vi andre har mulighed for, siger Thomas Andreasen og fortsætter:

- Jeg har oplevet i Hongkong, at indkøbere fra en stor kæde rendte lige i hælene på mig og tog nøjagtig de samme varer ned fra hylden, som jeg lige havde set på. Derfor er vores politik, at vi aldrig køber det samme to gange. Vi skal hele tiden forny os.

Men selv om handelsmanden fra Aarup faldt for de gamle, italienske veteran- scootere, glemte han ikke, hvad han egentlig var taget til Vietnam for.

- Jo, vi købte skam også krukkerne, siger han med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce