Annonce
Kerteminde

Verdensnaturfonden vil have dig til at plante udenlandske blomster i haven: - Så bliver det ikke mere talentløst!

Alex Haurand og Vera Perino har blandt andet fået udgravet et 600 kvadratmeter stort vandhul i deres nye have.  Foto: Daniel Poulsen
Nej, du skal ikke plante udenlandske planter i din have for insekternes skyld, siger Alex Haurand

Kerteminde: - I har sgu fået PIP, skrev byrådsmedlem Alex Haurand (SF) mandag til et facebookopslag fra Verdensnaturfonden og konkluderede:

- SÅ bliver det ikke mere talentløst!

I facebookopslaget anbefaler Verdensnaturfonden nemlig danskerne at plante udenlandske planter i deres haver, hvis de vil give mad og levesteder til insekter og andre dyr.

Annonce

- Det her er altså helt sort, fortæller Alex Haurand til avisen.

Opslaget blev slået op søndag morgen klokken ni.

Byrådsmedlemmet har været en aktiv forkæmper for at få Kerteminde Kommune med i den landsdækkende konkurrence om at være den vildeste kommune i Danmark, og han har selv brugt 170.000 kroner på at omlægge sin egen have til et paradis for insekter og vilde planter.


Det er en kæmpe fadæse.

Alex Haurand


- Verdensnaturfonden vil gerne gøre noget godt for naturen, og så lægger de et facebookopslag ud med en anbefaling til fem gode planter til din vilde have - hvor tre af planterne absolut ikke er hjemmehørende i Danmark. Det er en kæmpe fadæse, siger Alex Haurand.

Dyrk lokale planter

Facebookopslaget blev lagt op søndag som en lille guide til hvilke fem arter, danskerne med fordel kan vælge at plante i deres haver.

- Faktisk er mange af vores insekter tilpasset en enkelt hjemmehørende art og kan ikke leve på andre planter end lige præcis den. Og modsat er nogle planter dybt afhængige af enkelte insekter, som der for eksempel kan bestøve deres blomster, skriver Verdensnaturfonden.

Det passer bare ikke.

- Honningurten er naturligt forekommende i Californien, Arizona og Nevada. Den makedonske Blåhat hører til i det sydøstlige Europa, og Dahlia er udbredt på højsletterne i Mexico og Guatemala.

- De forsøger at bilde befolkningen ind, at hvis du planter de her planter i din have, så gør man rigtig meget godt for naturen. Det gør man bare ikke, siger Alex Haurand, der hellere havde set, at Verdensnaturfonden anbefalede danske planter.

- De skal selvfølgelig opfordre til, at man dyrker lokale planter. Vi har jo masser af kløver. Lige nu har vi marts-violer, og om ikke så længe har vi smørblomster, tusindfryd og alle mulige andre hjemmehørende arter, som man lige så godt kan pleje i vores haver, forklarer Alex Haurand, der kalder det mistrøstigt, at det er Verdensnaturfonden, der anbefaler at plante udenlandske planter.

- Det er jo en organisation, som folk har stor tillid til. Og når de går ud og siger det her, tror folk på dem, Det bliver jeg ganske enkelt harm over.

Annonce

Ingen yngel på planter

Hvorfor er det skidt for danske insekter at plante udenlandske planter?

- Fordi larverne fra vores insekter ikke kan leve på de her planter. Et er, at de forsyner vores insekter med føde, men mange af vores insekter er artstilknyttede til specifikke planter.

Eksempelvis har brændenælde tre danske hjemmehørende sommerfugle knyttet til sig.

- Og sommerfuglene vil godt kunne gå over på en Dahlia og suge nektar, men de vil ikke kunne sætte unger på de her planter, forklarer Alex Haurand.

- Vi kan godt fordre de voksne individer, men vi får ingen insektyngel på planterne.

Fyens Stiftstidende har været i kontakt med Verdensnaturfonden, der endnu ikke er vendt tilbage med en kommentar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Faaborg-Midtfyn

Lokal nedlukning af sogn truer efter fødselsdag og fest: Nu lukker alle kommunens bosteder for besøg

Annonce