Annonce
Erhverv

Verdensmestre i robotter: Forskerhold fra SDU vinder uofficielt VM i Japan

Forskerholdet fra SDU jubler over sejren ved World Robot Challenge i Japan. Foto: SDU

Team SDU Robotics fra Syddansk Universitet vandt i weekenden det uofficielle verdensmesterskab i robotteknologi til industrien, World Robot Challenge, i Japan. De slog blandt andre et hold fra Cambridge.

11 robotforskere fra SDU kan nu kalde sig verdens bedste i industrirobotter. I weekenden vandt Team SDU Robotics i kategorien industrirobotter ved World Robot Challenge i Japan. I konkurrencen, som i robotkredse går for at være det uofficielle verdensmesterskab i robotteknologi, slog holdet blandt andre Cambridge Robotics, skriver SDU i en pressemeddelelse.

- Det er en helt fantastisk følelse at stå med som hold. Slutresultatet blev forsinket, så vi var temmelig nervøse, selv om vi troede, at vi havde klaret den. I seks uger har især vores programmerings-eksperter arbejdet intenst, så det er en kæmpe forløsning, siger holdets leder, Christian Schlette fra SDU Robotics i pressemeddelelsen.

Team SDU Robotics består af eksperter i blandt andet computer vision, robotkontrol, software og mekanisk design. Sammen har de skabt deres bud på fremtidens fleksible robot-celle til produktion. Den består af to robotter fra Universal Robots, som arbejder sammen på hver sin side af et arbejdsbord. Forskerne har gjort det så godt, at de i første omgang blev udvalgte som ét af 16 hold fra et felt på 250 ansøgere. Og SDU-holdeet viste af være bedst blandt de 16.

- Det er rimeligt at sige, at vi er verdens bedste til at løse industriens udfordringer med at automatisere komplekse opgaver som at samle emner, der ligger tilfældigt i en kasse, siger professor Henrik Gordon Petersen fra SDU Robotics. Han var med i Japan som én af de 11 på holdet.

Annonce
Forskerholdet på SDU arbejder med deres robotcelle, som vandt en præstigefyldt konkurrence i Japan over blandt andet et hold fra Cambridge. Foto: SDU

Top-seriøs konkurrence

Forskerne havde inden konkurrencen sendt et ton udstyr i forvejen til Japan. Det brugte de til at løse tre opgaver, som hver gav point. I stedet for at være alt for strategiske og tænke i, hvordan de kunne få flest point, så fokuserede de på at løse problemet så godt som muligt, forklarer professor Henrik Gordon Petersen i SDU's pressemeddelelse.

- Vi har aldrig før deltaget i en konkurrence og selvfølgelig lavede vi fejl undervejs, både fagligt og taktisk. Som et eksempel kunne vi have fået endnu flere point, hvis vi havde fokuseret på at få flest point i stedet for at løse problemet, men vi er ambitiøse og går efter problemløsning, forsikrer professoren.

SDU investerer over 100 millioner kroner i et såkaldt Industri 4.0 Lab, som den tonstunge robotcelle skal indgå i, når den returnerer fra Japan.

Ét af målene med SDU's nye robot-laboratorium er at lære robotter at arbejde tættere sammen med mennesker.

Se en video af pris-uddelingen, hvor SDU vinder det uofficielle VM, her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];