Annonce
Fyn

Verdensmålene indtager SDU: - Vi er forpligtet til at gå forrest

Jane Morthorst, biolog på Syddansk Universitet, mener, at det er vigtigt, at en institution som SDU går forrest, når det gælder om at integrere FN's 17 verdensmål. Foto: Maria Frellesen Pedersen
Både studerende og ansatte på Syddansk Universitet mener, det er en god idé, at FN's 17 verdensmål skal være en stor del af universitetet i fremtiden. Kantinen er allerede i fuld gang.

Hen ad gangene på Syddansk Universitet hænger det ene gule eksamensskilt efter det andet. Studerende står nervøst og venter på, at det bliver deres tur til at komme ind til det grønne bord. Uden for eksamenslokalerne sidder forældre klar med blomster, champagne og kransekage til de færdiguddannede, når først de kommer ud fra den afsluttende eksamen.

Samtidig med, at alt går sin klassiske gang i eksamensperioden for de studerende, har ledelsen på SDU besluttet sig for, at universitetet i fremtiden skal integrere FN's 17 verdensmål så meget som muligt på universitetet. Det betyder blandt andet nye masteruddannelser, grundforløb om verdensmålene for nye studerende og så bliver benzin- og dieselbilerne skiftet ud med elbiler.

Og under avisens rundtur på gangene på SDU på Campusvej den første dag (mandag, red.) efter den store udmelding er det ikke svært at finde både ansatte og studerende, som er glade for de nye tider, der venter.

FN's 17 verdensmål

I overskriftform ser FN's 17 verdensmål således ud:
1. Afskaf fattigdom
2. Stop sult
3. Sundhed og trivsel
4. Kvalitetsuddannelse
5. Ligestilling mellem kønnene
6. Rent vand og sanitet
7. Bæredygtig energi
8. Anstændige jobs og økonomisk vækst
9. Industri, innovation og infrastruktur
10. Mindre ulighed
11. Bæredygtige byer og lokalsamfund
12. Ansvarligt forbrug og produktion
13. Klimaindsats
14. Livet i havet
15. Livet på land
16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner
17. Partnerskaber for handling

Må ikke blive ved snakken

Biolog Jane Morthorst, der er ansat på Syddansk Universitet, er en af de ansatte, der ikke har været bleg for at prikke ledelsen på skulderen for at gøre opmærksom på, at universitetet er et godt sted at starte, hvis man vil lave nogle ændringer i forhold til FN's 17 verdensmål.

- Jeg synes faktisk, at vi er forpligtet til at gå forrest i det her tilfælde. Vi er alligevel på vores arbejdsplads en stor del af vores liv, så hvorfor skulle vi ikke også fokusere på det her i stedet for udelukkende at fokusere på det derhjemme, siger hun og fortsætter:

- Det er nogle gode mål at arbejde imod, men vi skal også fokusere på, at det ikke bare bliver ved snakken, men at vi rent faktisk også gør noget ved det. Det er nogle normer og vaner, vi skal ændre på. Det nytter ikke noget, hvis vi bare bliver ved med at snakke om tingene.

Annonce

God idé med nye masteruddannelser

Det er ikke kun personalet på universitetet, der er tiltrukket af idéen om at skulle gå forrest, når de 17 verdensmål skal integreres på universitetet.

Astrid Bisbo og Katrine Nygaard, der til daglig læser medievidenskab, er også overbevist om, at det er fornuftigt, at en større institution som SDU står i spidsen for det.

- Det er mange ting, der skal opfyldes, hvis man vil følge alle 17 verdensmål, og der er også nogle elementer, der kan være svære at opnå, men jeg tror, at det er en rigtig god idé, at man for eksempel indfører masteruddannelser til de enkelte verdensmål. Det giver mulighed for, at man som studerende kan få en meget specifik uddannelse, siger Astrid Bisbo.

Katrine Nygaard (tv.) og Astrid Bisbo, der læser medievidenskab er spændt på indførslen af verdensmålene. Foto: Maria Frellesen Pedersen
Annonce

Undsiger kritiker

En af dem, der er imod tanken om, at de 17 verdensmål fra FN skal integreres på universitetet, er folketingsmedlem for Liberal Alliance, Henrik Dahl. Han lægger blandt andet vægt på, at et universitet ikke må have politiske dagsordener.

Det giver medievidenskabsstuderende, Astrid Bisbo, ham dog ikke ret.

- Det virker useriøst, at en stor institution som SDU ikke må stå i spidsen for et projekt som det her. Der er jo i forvejen noget politisk i, at man uddanner folk på et højt niveau, så jeg forstår ikke rigtig hans udmelding.

Christian Cook er sitemanager i skolens kantine. Her er de så småt begyndt at følge verdensmålene. Foto: Maria Frellesen Pedersen
Annonce

Kantinen er allerede i gang

Et andet sted på universitetet, hvor de i høj grad også bakker op om verdensmålene, er i skolens kantine. Her er virksomheden Chartwells, en del af Compass Group Danmark, der står bag skolens kantine, så småt begyndt at integrere flere klimavenlige tiltag, der er med til at opfylde de 17 verdensmål.

- Vi har allerede indført, at vi udelukkende har genbrugsplast og genanvendeligt materiale i kantinen. Derudover kan de studerende også få rabat, hvis de medbringer deres egen termokop, for så sparer vi også på materialerne den vej rundt, fortæller Christian Cook, der er sitemanager i kantinen og fortsætter:

- Vi vil gerne miljøet, og det er også derfor, at vi så småt er ved at integrere verdensmålene i kantinen. Det næste, vi har planer om at integrere, er en biokværn. Det madspild, vi har, kan vi putte i kværnen, som så kan kværne maden, så det kan bruges til biobrændsel efterfølgende.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Opretter 200 ekstra stillinger i år: Vild vækst i milliardkoncern trækker nye familier til Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Kæmpe løft af ældreplejen i Odense: Se hvordan nattens budgetkamp faldt ud

Odense For abonnenter

Scootere og store biler kører til og fra kolonihaver sent om aftenen: - De er der næppe for at klippe hæk

Odense

Kvinde væltet omkuld og røvet i Eventyrhaven: Mænd stak af med kuffert og tasker

Faaborg-Midtfyn

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Fyn

Se pressemødet: Politikerne præsenterede Odenses budget

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

OB For abonnenter

Derfor skal der noget med hjem fra Aalborg: OB skal udnytte konkurrenters Europa-slid

Kerteminde

Ivalos handicapcykel fundet hos mand i Odense: - Ih, er tyven kommet med den?

Kultur For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Præsten er stoppet efter mindre end et år: Men han vil ikke fortælle hvorfor

Erhverv For abonnenter

Byggematerialerne er steget markant og håndværkerne har for travlt: Vejomlægning bliver mere end 1,5 mio. kroner dyrere end forventet

Hvem skal passe farmor

Talende dukker, virtual reality og videoproduktion: Ny sosu-uddannelse med fokus på teknologi skal få flere i faget

Annonce