Annonce
Debat

Verdensarv. Nyborg bør være med på Unescos liste

"Det gode liv" er visionen for vækst- og udvikling i Region Syddanmark. Når vi taler om "det gode liv", tænker vi selvfølgelig på regionens borgere, men vi tænker også på mulige tilflyttere og på vores gæstende turister. Jo flere tilflyttere og turister, vi kan få til Syddanmark, desto bedre økonomisk udvikling, og desto bedre grobund for "det gode liv". Den gode cirkel er skabt.

Vi arbejder derfor målrettet på at udvikle regionens oplevelseserhverv - her er turismeerhvervet helt centralt med 25.000 job og en omsætning på ca. 19 milliarder kroner om året. Vores enestående natur- og kulturarv udgør et stort aktiv og potentiale, både for udvikling af vores turismeerhverv og for at gøre Syddanmark til en endnu mere attraktiv, aktiv og produktiv region.

Undersøgelser viser, at kulturarven udgør en stor ressource. Trenden er, at turister efterspørger autentiske og unikke oplevelser, og ønsker at deltage i troværdige aktiviteter. VisitDenmark viser i analysen "Kulturturisme i Danmark", at 43 procent af alle udenlandske turister i Danmark har kultur som ét af deres motiver for at holde ferie i Danmark, mens omkring totredjedele benytter et eller flere kulturtilbud mens de er på ferie i Danmark. Kulturtilbud er defineret som besøg af historiske attraktioner/seværdigheder, besøg af museer og koncerter/events.

Realdania har lavet flere studier af, hvordan kulturarven kan ses som en økonomisk ressource.

Rapporten "Værdien af bygningsarven" viste bl.a., at totredjedele af turisterne i Ribe kommer på grund af byens rige bygningsarv, og at byen har 92 millioner kroner i årlig omsætning på grund af bygningsarv, svarende til 136 ansatte. Endvidere viste undersøgelsen, at salgsprisen for bevaringsværdige boliger var 30 procent højere end andre boliger, med afsmittende virkning på boliger i områder med bevaringsværdige bygninger. Dermed bidrager bygningskulturarven positivt til bosætning, erhverv og turisme.

I Syddanmark prioriteres de markante internationale fyrtårne højt. I en helt særlig kategori finder vi Jelling-monumenterne, Vadehavet og Christiansfeld, der nu alle er optaget på Unescos liste over umistelig natur- og kulturarv, den såkaldte verdensarvsliste, der pt. rummer 1031 udpegninger. Faktisk er Region Syddanmark den eneste danske region med hele tre udpegninger på verdensarvslisten! Alle tre steder kommer der masser af turister; siden Christiansfeld kom på den fornemme liste i sommeren 2015, er antallet af turister - og salget af honningkager - steget betragteligt, med en firdobling af antallet af besøgende på Christiansfeld Centret, heraf en betydelig stigning i antallet af udenlandske turister. Flere turister skaber større omsætning i byens butikker - og åbning af flere nye butikker.

Men når vi kigger på verdensarv i Danmark, er der et helt unikt fyrtårn, der mangler på Unesco-listen. Det er Nyborg Slot og by - og det skal være Danmarks næste Unesco-site. Her arbejder Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme sammen med Nyborg Kommune og Østfyns Museer på et omfattende renoverings- og moderniseringsprojekt for omkring 300 mio. kr. Men slottets modernisering er kun en del af det projekt, der meget gerne skal gøre Nyborg Slot og by til en kandidat til verdensarvslisten under overskriften "Nyborg - Danmarks Riges Hjerte". Overskriften dækker over tre hovedfortællinger, Sværdet, Ånden og Vejen.

Sværdet henviser til Kongernes Nyborg, herunder opførelsen af Nyborg Slot i slutningen af 1100-tallet. På det tidspunkt havde kongen ikke fast residens, men rejste rundt i riget (det såkaldte rejsekongedømme); lige indtil 1525, hvor Nyborg blev udpeget til landets første residensstad. Nyborg by er et fornemt eksempel på den gennemplanlagte by, der direkte afspejler den fyrstelige magt, og som samtidig knytter an til den europæiske byplantradition. Fortællingen er stadig tydelig, ikke mindst fordi kongemagten i 1560'erne flyttede til Nordsjælland og København. De autentiske historiske rammer bruges i dag aktivt til events, og i hundredvis af frivillige er engageret i at formidle historien. Kulturarven er blevet levende igen.

Ånden er fortællingen om demokratiets fødsel: På Nyborg Slot mødtes Rigets mægtigste mænd til de såkaldte danehoffer, middelalderens parlament; sagt med andre ord var Nyborg Slot datidens Christiansborg. Danmarks første håndfæstning underskrevet på Nyborg Slot i 1282 - er landets første "grundlov", og man kan stadig den dag i dag træde ind i samme rum, hvor det skete. Nyborg er også i dag et centralt mødested ikke mindst på de store strandhoteller.

Netop i år fejrer vi 500-året for reformationen i Nordeuropa - en strømning der udgik fra Luthers Wittenberg. I det Lutheranske område var Danmark-Norge den absolut største magt, og den danske reformationskonge, Christian 3.'s store projekter i reformationshovedstaden Nyborg afspejler derfor på mange måder det internationale religionsskifte.

Vejen er historien om Nyborg som et infrastrukturelt knudepunkt i 1000 år og om de store udfordringer, der har været i at holde sammen på et i princippet "umuligt" rige bestående af en masse øer og en meget lang kyststrækning. Infrastrukturen har til alle tider defineret Nyborgs udvikling - som en by beliggende lige der, hvor al trafik mellem Øst- og Vestdanmark passerede forbi fra Færgeporten, gennem byen. forbi slottet og ud igennem Landporten. Også den nord-sydgående trafik til og fra Østersøen passerede forbi, så Nyborg var på alle måder et knudepunkt. Historien kan stadig aflæses tydeligt med veje, havne, jernbaner, færge og Storebæltsbro.

Der er således et stort kulturarvspotentiale i Nyborg, som samtidig er en del af en levende tradition den dag i dag. Vi håber derfor, at Nyborg med fortællingen om Danmarks Riges Hjerte bliver den næste prik på det syddanske verdensarvskort.

I Syddanmark prioriteres de markante internationale fyrtårne højt. I en helt særlig kategori finder vi Jelling-monumenterne, Vadehavet og Christiansfeld, der nu alle er optaget på Unescos liste over umistelig natur- og kulturarv, den såkaldte verdensarvsliste,

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Middelfart

Kreativt makkerpar giver 'Byens Bedste Service': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Annonce