Annonce
Udland

Verdens største fly er for første gang kommet på vingerne

Gene Blevins/Reuters
Et fly med et vingefang på størrelse med en fodboldbane var lørdag aften på sin første prøveflyvning i USA.

Verdens største fly har gennemført sin første testflyvning. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Lørdag aften dansk tid kom flyet, der har et vingefang på størrelse med en amerikansk fodboldbane og går under navnet Roc, for første gang på vingerne over Mojave-ørkenen i Californien.

Flyet er bygget af Stratolaunch Systems, som er den nu afdøde medstifter af Microsoft Paul Allens virksomhed.

- I dag fløj Stratolaunch-flyet 2,5 timer over Mojave-ørkenen med en tophastighed på 189 mil i timen, skriver virksomheden på Twitter.

Det svarer til en hastighed på 304,2 kilometer i timen.

Den første flyvetur for det hvide fly, der går under navnet Roc, blev overværet af hundredvis af tilskuere, der var mødt op ved landingsbanen i Mojave Air and Space Port.

Flyet er designet til at nedkaste raketter og opsende rumfartøjer med en vægt på op til næsten 227 ton fra luften.

Stratolaunchs direktør, Jean Floyd, kalder i en pressemeddelelse prøveflyvningen for "fantastisk".

- Dagens flyvning fremmer vores mission om at skabe et fleksibelt alternativ til opsendelse fra jorden, siger direktøren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce