Annonce
Kultur

Verdens stærkeste bassist

Georg Olesen er ikke ham Georg Olesen men dén Georg Olesen

Annonce

Lyder navnet Georg Olesen bekendt, så er der en god grund til det. To mænd med masser af rutine i underholdningsbranchen bærer samme navn. Mens dén ene er kendt for sit muskelsvulmende og overtatoverede korpus, er den anden primært kendt, fordi han kan flytte sine fingre med optimale intervaller på en bas, der i 27 år har udgjort det fundament, som forsanger i TV-2 Steffen Brandt lader sine tekster folde sig ud på.

- Jeg fik i en periode virkelig mange spøjse opkald fra mennesker, der ville hyre mig til at optræde på markedspladser som stærk mand. Som bassist får man også stærke fingre, så måske burde jeg overveje at ernære mig ved at trække lastbiler med fingrene, ler Georg Olesen, der på et tidspunkt overvejede at tage provision eller starte et bookingbureau for navnebroren.

Der hersker ikke tvivl om, at Steffen Brandt som en magnet suger stort set al opmærksomhed til sig. Det passer dog den 52-årige bassist glimrende at stå lidt i skyggen, hvis man kan kalde det dét at stå foran tusinder af publikummer på en scene.

- Jeg er meget tilfreds med ikke at skulle stå til rådighed for pressen, hvilket er Steffens lod som sangskriver. Jeg kan foretage alle de "normale" ting som at handle i gammelt tøj med pjusket hår uden at blive genkendt, hvorimod han er på job hele tiden. Det er desuden skønt, at man ikke skal være så varsom, når man træder frem og udtaler sig, fordi man mere bliver set på som en håndværker og måske endda betragtet lidt nørdet i ens faglighed og overdrevne interesse for sit instrument.

TV-2 har oplevet det, anmeldere kalder en renæssance med de to seneste albummer "De første kærester på månen" samt "For dig ku' jeg gøre alting". Sidstnævnte blev blandt andet anmeldt med ordene: "Sjældent har TV-2 lydt så meget som TV-2".

- Jeg føler nu ikke, at der er tale om en renæssance, for vi har været i gang hele tiden. Men jeg kan sagtens følge den tanke, at vi lyder utrolig meget som os selv. Thomas Troelsen, der producerede begge plader, meldte også ud fra start, at han stilede efter vores karakteristiske lyd fra 1980'erne. Det er vi på ingen måde kede af, og for mig er det faktisk en cadeau at blive sammenlignet med sit ældre materiale, siger Georg Olesen.

TV-2 starter altid turnéen i Odense, fordi de har oplevet det fynske publikum som meget trofast siden 1980'erne. - Det er altid godt at starte en turné med medvind ikke, siger George Olesen, som står længst til venstre.
Annonce

Ung og erfaren

De fire rutinerede herrer, der med bassistens ord har spillet sammen "altid", havde ikke noget problem med at lade en "ung" knægt herse med dem i studiet.

- Thomas Troelsen har ufattelig meget erfaring i forhold til sin alder, og man kan kun bestemme over så rutineret et band som TV-2, hvis man har noget at have det i, slår Georg Olesen fast.

Af de talrige sange, som TV-2 har udsendt gennem årene, er der blot én enkelt, som Georg Olesen er medforfatter af.

- Der er ikke mange, der ved det, men jeg har faktisk skrevet én sang sammen med Steffen, som jeg er krediteret for. Det var på Toyota-albummet i 1981, og den hed vist nok "Uh, jeg ville ønske, jeg var mig". Sangen opstod spontant i øvelokalet, hvor Steffen og mig jammede lidt. Men i øvrigt sætter jeg da mit præg på musikken og specielt de numre, hvor produceren forlanger, at der skal rigtig meget bas på, fortæller han og bryder ud i latter.

Efter et mindre intermezzo, hvor Georg pligtopfyldende kører kæresten op på Aarhus Universitet, fortsætter han med at fortælle om medlemmernes inspirationskilder.

- Det er ikke overraskende nogenlunde de samme, da vi har gennemlevet den samme tid med hippiemusik og syrerock. Personligt gik jeg fra lille meget op i popmusik, men det ændrede sig hurtigt til en dyrkelse af Jimi Hendrix og The Cream, inden jeg kastede mig over den jazzede rock med Weather Report som toppen. Dem kan man faktisk godt holde ud at høre i dag, understreger han lunefuldt.

"Vejrudsigtens" påvirkning kan være svær at høre i TV-2's sange, og Georg Olesen indrømmer da også, at det anno 2008 er i usædvanligt få sange, netop den inspirationskilde træder frem.

Midthalvfjerserne var ifølge ham en periode, hvor bassens rolle ændrede sig meget i musikken og fik en mere fremtrædende rolle.

- Sådan var det også i Weather Report, der i mine øjne havde verdens bedste bassist i Jaco Pastorius, der desværre er død. Han var helt exceptionel og blev en legende, der af mange anses for at være verdens største bassist gennem tiden, fortæller Georg Olesen.

Af andre betydningsfulde bassister fremhæver han Jóhann Ásmundsson fra den islandske funkpop-gruppe Mezzoforte samt Wili Jønsson fra Gasolin'.

- Vi turnerede en del med Mezzoforte på et tidspunkt, og Jóhann var simpelthen suveræn. Lige en anelse dygtigere end Wili, der faktisk på et tidspunkt blev nævnt som mulig afløser for Bill Wyman i The Rolling Stones - i hvert fald i danske musikkredse.

Fakta

Georg Olesen, født 1955 i Frederikshavn. Har boet hele sit liv i og omkring Århus

Startede som 8-årig på akustisk spansk guitar. Blev senere interesseret i bas

Spillede med i bandet Taurus fra 1975 til 1979. TV-2, der siden 1981 har bestået af Steffen Brandt, Sven Gaul, Hans Erik Lerchenfeld samt Georg Olesen, betyder i al sin enkelhed Taurus Version 2.

Georg Olesen spillede bl.a. med det fynske band Ublabu, inden han kom med i Taurus.

"Uh, jeg ville ønske, jeg var mig"

Uh, jeg ville ønske, jeg var mig

og gid du turde ønske, du var dig

og hvem vil være nogen

og hvad vil være noget

når noget er noget andet

og ingen rigtig kan forklare

hvem hvormeget hvor hvornår hvorfor"

www.tv-2.dk

Annonce

Far til fire

Hvis trommeslageren er den organisatoriske type og guitaristen samt forsangeren de lidt udfarende og følsomme, så er bassisterne lidt afdæmpede og dem, der holder sammen på det hele. Sådan forholder det sig også nogenlunde i TV-2.

- Temperamentet stemmer tit overens med instrumentet. Bassen har dybe toner, er meget fysisk og ikke et udpræget solo-instrument, men som musiker ved man godt, hvor vigtig en rolle bassen spiller i forhold til at binde musikken sammen, forklarer Georg Olesen.

Han blev tidligt fascineret af bassens rolle og ville ønske, at den almindelige koncertgænger fik mulighed for at stå med bassen i en fyldt sal og mærke, hvordan det føles, når man med en let berøring af strengene sætter masser af luft i bevægelse.

- Det er en fed fornemmelse, som man aldrig får for meget af. Det føles vidunderligt hver gang, siger Georg Olesen.

Til trods for ovenstående holdning, så er det ultimative ved at spille i TV-2 ikke koncerterne, selv om de har betydet meget. Det at kunne opleve Grønland, New York og Kina på en måde, som almindelige turister ikke får mulighed for, har for ham været noget helt unikt.

- Naturligvis fylder musikken og koncerterne meget, men personligt vejer disse rejser meget tungt, fortæller manden, der med sine kollegers ord er et naturligt vidunder.

- Jeg er ikke nogen typisk dansk familiefar, dét ligger helt fast. Så de tre andre driller mig med, at jeg har fire børn med seks kvinder. Ind imellem kræver det godt nok nogle specielle arrangementer, når familiemønsteret afviger så meget. Men det går trods alt rigtig godt, konstaterer Georg Olesen, der ubevidst lever en smule op til rockmusikerstereotypen.

Odense Idrætshal, fredag kl. 20.00

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Dødsulykke: Tredje person fra forulykket bil er stadig i kritisk tilstand

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Sport

Fyens Væddeløbsbane: Tre jyske doubler

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce