Annonce
Erhverv

Verdens første genoptræningsrobot testes på OUH

Keld Thorsen (tv) demonstrerer, hvordan robotten Robert fungerer. Foto: Nils Svalebøg

Genoptræning er essentielt for patienters rehabilitering, men nedprioriteres ofte på grund af travlhed. Med genoptræningsrobotten Robert bliver immobile patienter trænet mere, og teknologien aflaster samtidig fysioterapeuter.

Forestil dig, at du ligger indlagt på hospitalet med et nyopereret knæ. Ved fodenden af din seng står robotten Robert. Han ligner ikke et menneske og taler heller ikke, men har en hvid arm. Om venstre underben får du spændt et sort stykke stof, der mest af alt ligner en stor blodtryksmåler. Den kobles til Roberts hvide arm. Ved din side står en fysioterapeut og laver en enkelt øvelse med dit ben. Fysioterapeuten beder Robert om at gentage øvelsen x antal gange. Og det gør Robert. Du får nu fysioterapi af en robot.

Genoptræningsrobotten Robert er netop blevet CE-mærket, og den testes i øjeblikket på geriatrisk afdeling på OUH.

Robotten var onsdag og torsdag at finde på sundhedsteknologikonferencen Whinn, hvor administrerende direktør Keld Thorsen fortalte om verdensnyheden og demonstrerede Roberts evner.

Robotten er udviklet til at øge mobiliseringen af sengeliggende patienter

- Alle er enige om, at patienter ikke får tilstrækkelig mobilisering. Det her er et værktøj til at få foretaget den relevante mobilisering for den specifikke patient på den specifikke dag, forklarede Keld Thorsen.

Den øgede mobilisering gør, at patienter får færre tryksår, færre blodpropper i benene og mindre stive led.

En anden positiv effekt ved robotten er, at den aflaster fysioterapeuterne og derved skaber et bedre arbejdsmiljø.

- Fysioterapeuterne står og laver de samme øvelser rigtig mange gange i løbet af en dag, og det er meget slidsomt, sagde Keld Thorsen.

I praksis vil robotten derfor også generere mere tid til fysioterapeuterne, fordi de vil kunne aktivere robotten og lave noget andet, mens Robert laver øvelser på patienten, forklarede Keld Thorsen.

Annonce

Whinn


  • WHINN - Week of Health and Innovation - bliver for fjerde år afholdt i Odense


  • Konferencen har fokus på innovation og ny teknologi inden for sundhedsområdet


  • Konferencen arrangeres af Odense Kommune, Region Syddanmark, Welfare Tech, Odense Universitetshospital og Svendborg Hospital, Healthcare og SDU


  • Med på konferencen var Robert ApS, der præsenterede en robot, Robert. Robotten kan gentage en anvist øvelse, hvilket betyder, at robotten kan udøve fysioterapi på patienter og dermed øge mobilisering.
Keld Thorsen demonstrerer, hvordan robotten Robert kan give patienter fysioterapi. Foto: Nils Svalebøg

Robot på OUH

OUH er det første sted i Danmark, hvor Robert testes i praksis. Robotten er i årets sidste kvartal udlånt til geriatrisk afdeling på OUH. Geriatrisk afdeling er en specialafdeling, der behandler sygdomme hos ældre mennesker.

Ledende overlæge på geriatrisk afdeling, Lars Erik Matzen, fortæller, at han ser potentiale i teknologien.

- Et af de helt store problemer med ældre patienter er, at de, når de bliver syge, også bliver immobile. De mister relativt hurtigt muskelstyrke, hvis de er sengeliggende i nogle dage, siger han.

Overlægen håber, at Robert kan holde musklernes funktion ved lige, og hvis det er tilfældet, mener han, at robotten har et stort potentiale.

Udover de to robotter på henholdsvis Whinn-konferencen og OUH, er der tre robotter i produktion, som står færdige til brug den 1. december. Robotten koster lige i underkanten af en million kroner, og holder ifølge Keld Thorsen snildt i 10 år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce