Annonce
Odense

Verdens øjne hviler på Galschiøts dødsmonument: - Jeg håber fandeme ikke, de ødelægger den

Billedet her er fra 4. juni 2021, hvor studerende ved University of Hong Kong taler til pressen, før Skamstøtten skal rengøres. Tusindvis af mennesker besøger hvert år monumentet og tænder et lys for ofrene. Foto: Isaac Lawrence/AFP/Ritzau Scanpix
4. juni 1997 opstillede Jens Galschiøt Skamstøtten i Hongkong til minde om ofrene for massakren på Den Himmelske Fredsplads i 1989. I disse dage kæmper han indædt for at forhindre de kinesiske myndigheder i at destruere skulpturen. Det har verden også opdaget.

Næsby: Der er underligt tyst i værkstedet hos Jens Galschiøt i disse dage. Et sted, der ellers altid er garant for joviale løjerligheder, dybsindige refleksioner og en vis grad af elskelig galskab.

For en stund er det kreative arbejde blevet henvist til en plads i baggrunden og i stedet er den hektiske aktivitet flyttet ind på kontoret.

For mailboksen gløder. Det samme gør telefonen.

Annonce

- Du har timet det perfekt. Jeg har lige talt med BBC og om en time ringer CNN, siger den evigt energiske kunstner, der er havnet midt i orkanens øje, selvom det er på den anden side af kloden, at stormen raser.

Værket Skamstøtten, der tårner sig op på University of Hong Kong, er på ganske få dage blevet en magnet for verdens interesse. Indkapslet i en kort sætning - fordi universitetet ønsker den fjernet.

- Alle medier vil snakke og have et citat. Det er helt vildt og meget hårdt. Men også smigrende. Jeg er enormt glad for, hvad skulpturen har af betydning. Det fortæller mig, at det kan betale sig at sidde i sin baggård i Næsby og bruge tid og kræfter på noget, der får så stor indflydelse på menneskers liv langt ude i verden.

Kritik af kommuniststyret

7. oktober tog historien fart, da den demokratiske bevægelse i Hongkong (Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China) blev bedt om at fjerne skulpturen, der har stået på universitetet i 24 år.

- Alle medier vil snakke og have et citat. Det er helt vildt og meget hårdt. Men også smigrende. Jeg er enormt glad for, hvad skulpturen har af betydning. Det fortæller mig, at det kan betale sig at sidde i sin baggård i Næsby og bruge tid og kræfter på noget, der får så stor indflydelse på menneskers liv langt ude i verden.

Jens Galschiøt

Den blev opstillet af demokratibevægelsen og kunstneren selv i Hongkongs Victoria Park i anledning af 8-årsdagen for massakren på Den Himmelske Fredsplads i Beijing, hvor op imod 7.000 demonstranter blev dræbt.

Senere samme år blev den rykket ind til universitetet.

Jens Galschiøt ved Skamstøtten uden for værkstedet i Næsby, hvor den blev skabt i 1996. Der er lavet flere kopier af netop denne skamstøtte, som også står fast i Brasilien og Mexico ligesom den også har stået midlertidigt i Rom, Berlin og ved Christiansborg. Snart er det måske slut i Hongkong. Foto: Kristian Isaksen

Der er ingen officiel årsag til det fremførte krav, men Jens Galschiøt føler sig forvisset om, at de kinesiske myndigheders sikkerhedslov, der trådte i kraft sidste år, danner baggrund for den pludselige beslutning.

- De er jo i gang med at fjerne alt, der taler kommuniststyret imod. Og de vil ikke have skulpturen til at minde om den brutalitet, der blev udøvet imod studenterne på Den Himmelske Fredsplads i 1989, siger Jens Galschiøt.

Annonce

Giver ikke op

Demokratibevægelsen har ifølge kunstneren fået indtil onsdag klokken 23.59 til at fjerne den. Sker det ikke, har myndighederne meddelt, at monumentet vil blive anset som hjemløst og dermed være overdraget Kina.

Hongkong og Sikkerhedsloven

Hongkong var under britisk styre, indtil 1997, hvor Kina overtog administrationen på særlige vilkår. 

Rammeaftalen for indlemmelsen hedder ”Ét land – to systemer”, og aftalen lovede Hongkong mere politisk frihed, end fastlandet Kina.

Aftalen gælder for 50 år, frem til 2047, og i den periode vil Hongkong have status som et særligt administrativt område med selvstyre på mange punkter. Det fremgår ikke klart af aftalen, hvad der skal ske med Hongkong efter 2047.

I juni 2020 vedtog den kinesiske regering dog en sikkerhedslov for Hongkong, som gør det muligt "at forebygge og straffe oprør, løsrivelse, forræderi og indblanding fra udenlandske magter, hvis kommunistpartiet vurderer, at det truer Kinas nationale sikkerhed", som Amnesty International udtrykker det.

Det er denne lov, Jens Galschiøt gætter på, Skamstøtten forbryder sig imod.

Lovgivningen kaldes for et brud på rammeaftalen af demokratibevægelsen i Hongkong og flere internationale aktører.

- Der er bare det problem, at de mennesker, som skal fjerne den - mine venner - de sidder i fængsel. Så der er ikke nogen til at gøre deres beskidte arbejde, fortæller skaberen, der dog ikke har tænkt sig blot at se gispende til.

- Jeg har sat en advokat på sagen, og vi håber at kunne få forlænget fristen. For det første er de i gang med at ville fjerne eller måske endda destruere et monument, der har kæmpemæssig symbolsk betydning for en masse mennesker. Det vil svare til at smadre en bulldozer ind igennem en gravplads. Det vil være en krænkelse i værste grad.

- For det næste tilhører skulpturen ikke demokratibevægelsen. De er en slags lejere. Den tilhører mig og har en ganske anseelig værdi. Mindst en million euro, så de kan ikke bare gøre, hvad de vil med den.

Annonce

Det vigtigste

Det er langtfra en fremmed disciplin for Jens Galschiøt at være på kant med myndighederne. En vis H.C. Andersen-skulptur, der i øjeblikket vugger omkring ved havnebadet, har skabt dybe panderynker hos flere lokalpolitikere, hvilket kunstneren kun kan more sig over.

Men det er lidt andre kræfter, han er oppe imod i denne omgang.

Skulpturen fortæller om en skammelig begivenhed, som aldrig må gentage sig. Den består at snesevis af menneskekroppe vredet op i en obelisk. Fragmenter af organiske rødder og krybdyr er flettet sammen med menneskekroppene og symboliserer nedbrydning, devaluering og mangel på respekt for den enkelte. Skulpturen repræsenterer ofrene, og udtrykker deres smerte og fortvivlelse. Den er et mindesmærke over ubærlige begivenheder. Foto: Peter Parks/AFP/Ritzau Scanpix

- Den kinesiske regering er lidt tungere at danse med end Odense Kommune. Det må jeg sige. Jeg er ikke bange for dem, for hvis de rører ved det kunstværk, så vil modstanden bare blive endnu større. Man kan ikke slå kunsten ihjel. Men jeg er bange for, hvad de gør ved mine venner. Det kan jeg ikke styre.

Og hvis de skulle finde på at gøre skade på værket alligevel?

- Jeg vil fandeme blive ked af det, hvis de ødelægger det. Det er det vigtigste værk i mit repertoire målt ud fra den kolossale betydning, det har haft. Hvert år samles tusindvis af mennesker for at mindes ofrene for massakren i Beijing. Det er primært dem, jeg er ked af det på vegne af. Der ligger så mange forhåbninger i den skulptur.

Selv hvis Jens Galschiøt agtede at tage sagen i egen hånd og drage af sted, må han ikke.

Da han i forbindelse med OL i 2008 blev inviteret til Hongkong for at male Skamstøtten orange i en aktion for at øge bevidstheden om myndighedernes krænkelser i Kina, blev han forbudt indrejse.

Forbuddet gælder stadig i dag.

Jens Galschiøt og kunstnerslænget har brugt mere tid bag computerskærmen de seneste fem dage, end nogensinde ellers. Der bliver arbejdet i ekspresfart for at svare alle medier - i verden. Kunstneren mener at have talt langt over tusind artikler indtil videre. Foto: Kristian Isaksen

Videoindslag fra TV2 Fyn

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Nyborg

Pas bedre på de grønne byrum

Erhverv

Kirsten sælger sidste bid af sin mands firma: - De interesserede tænkte nok, at jeg var et let offer

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Navne For abonnenter

Gift i 65 år: - Og nu render du også med min tjenestepige!

Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

Nyborg

Reddet på målstregen: Balletskolen flytter til musikskolen

Annonce