Annonce
Udland

Verden venter spændt på historisk britisk EU-afstemning

Ukip-leder Nigel Farage er overbevist om, at EU-modstanderne har en god chance for at vinde torsdagens folkeafstemning.

EU-tilhængerne har en lille føring i målingerne, men modstandernes Farage håber på hjælp fra vejrguderne.

Britiske vælgere strømmer torsdag til stemmelokalerne for at være med til at beslutte, om deres land skal forlade EU eller fortsætte medlemskabet.

Resultatet af afstemningen er ventet med spænding på finansmarkederne og blandt beslutningstagere og kan sende chokbølger gennem unionens 28 medlemslande og store dele af den øvrige verden.

Meningsmålingerne har på det seneste vist en lille føring til den fløj, der ønsker at blive i EU, men de fleste analyseinstitutter ser føringen som for marginal til, at de på forhånd tør udråbe den mulige vinder.

I en måling for avisen Evening Standard, der er foretaget af Ipsos Mori og offentliggjort på valgdagen, siger 52 procent, at de ønsker at blive i EU, mens 48 procent ønsker at forlade unionen.

I en onlinemåling fra instituttet Populus, der er offentliggjort på Twitter, siger 55 procent ja til at forblive, mens 45 procent vil ud af EU. Målingen er foretaget tirsdag frem til midnat, og 4700 personer har deltaget.

12 procent siger i Ipsos Mori-målingen, at de muligvis vil skifte mening, inden de når hen til stemmeboksen.

At EU-tilhængerne - ofte omtalt som remain-fløjen - formentlig har fremdrift, kan også måles hos bookmakerne. Blandt andre hos Betfair, der torsdag siger, at chancen for et flertal for at forblive i EU er steget til 86 procent.

I sidste uge viste syv ud af ni målinger en snæver føring til dem, der støtter et såkaldt brexit, altså et britisk farvel til Den Europæiske Union.

I hovedstaden London og i den sydlige del af England foregår afstemningen i styrtregn. Dårligt vejr kan lægge en dæmper på vælgernes lyst til at begive sig til valglokalerne.

Lederen af UK Independence Party (Ukip), Nigel Farage, som er en af EU-modstandernes ledere, er overbevist om, at hans fløj har en god chance for at vinde afstemningen.

- Det hele handler om valgdeltagelse, og om at de bløde remain-vælgere bliver hjemme, siger han til det britiske nyhedsbureau Press Association.

I London-bydelen Havering er EU-modstanden høj. Her nævner flere vælgere blandt andet indvandring som en årsag til, at de stemmer imod fortsat EU-medlemskab.

- Jeg vil føle mig britisk igen, siger den 69-årige pensionist Diane Booth og tilføjer, at Storbritannien skal være selvforsynende med fødevarer, så landet bliver uafhængigt af import fra EU.

- Vi har nok her. Vi har både grise og kyllinger her i landet, siger hun.

I alt har 46,5 millioner vælgere mulighed for at stemme ved torsdagens folkeafstemning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce