Annonce
Erhverv

Verden lukker ned: Erhvervslivet foreslår coronapas i EU

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
For at holde gang i rejser i coronatiden skal en EU-løsning på plads med coronapas og lyntest i lufthavne.

Der er efterhånden kun enkelte lande i verden, hvor rejser ikke frarådes.

Derfor bør der etableres et særligt coronapas i EU, der dokumenterer, at man ikke er smittet, så der stadig kan rejses på tværs af landegrænser under coronapandemien.

Sådan lyder et forslag fra interesseorganisationen Dansk Industri, der repræsenterer 17.000 virksomheder i Danmark.

- Hele verden er ved at blive lukket ned, og der er indført skrappe rejserestriktioner. Derfor har vi brug for et paradigmeskift for at holde gang i rejser - ikke mindst erhvervsrejser, siger Michael Svane, der er branchedirektør i Dansk Industri.

- Man skal ikke gamble med sundheden. Men ved at etablere et rejsepas i EU med krav om negativt prøvesvar, vil man sikre, at smitten ikke bliver ført videre, siger han.

Dansk Industri forestiller sig et fysisk eller digitalt rejsepas, som alle EU-lande accepterer, som kan fremvises ved indrejse.

Sideløbende med rejsepasset vil Dansk Industri have indført lyntest i lufthavne, så man for eksempel på 15 minutter kan få svar på, om man er smittet.

EU-landene blev i sidste uge enige om en indstilling til medlemslandene, hvor det lød, at landene i princippet ikke bør afvise indrejse af EU-borgere uanset hvad.

Men sker det, kan man overveje karantæne eller test ved ankomst. I sidste ende er det dog op til det enkelte land at afgøre, hvem man vil lade komme ind.

- Vi har levet med grænselukninger og meget skrappe restriktioner siden marts. I sommer kom der en smule gang i rejserne, men nu går det den forkerte vej.

- Vi har ikke en forventning om, at vi kan ændre det fra en dag til en anden, men vi vil gerne hen mod, at test skal være grundlaget for at genoptage rejseaktiviteten, siger Michael Svane.

I øjeblikket fraråder Udenrigsministeriet rejser til stort set hele verden med undtagelse af Cypern, Grækenland, dele af Sverige samt Tyskland og Norge - for de to sidstnævnte er der dog visse krav om karantæne ved ankomst.

Udenrigsministeriet opdaterer rejsevejledningerne torsdag klokken 16.00. På grund af stigende smittetal vil rejser til Tyskland og Cypern efter alt at dømme også blive frarådet.

Udenrigsministeriets anbefaling er 14 dages karantæne, hvis man har været i et land, hvor rejser frarådes på grund af høj smitte.

For erhvervsrejser er retningslinjerne mindre restriktive. Her lyder det, at man skal tage en test, når man kommer hjem - dog tidligst fire dage efter afrejse fra Danmark - og være i isolation, indtil svaret på testen foreligger.

/ritzau/

Annonce
Nyborg For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Kerteminde For abonnenter

Der gik 15 år før folk fik øjnene op for Flemmings opfindelse: Efter ny lov bliver han kimet ned

Odense

Fjernvarmekunder kan roligt skrue op for radiatoren: Trods milliardinvestering i CO2-fangst vil Fjernvarme Fyn holde prisen

Erhverv For abonnenter

Konkursen slog grundlæggeren af Munkebo Mikrobryg ud: - Men en dag rejste jeg mig op og gik

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Middelfart For abonnenter

Tvivlsomt om farlig skorsten i kendt erhvervsområde rives ned: Ejer foreslås i stedet at bede fonde om hjælp til renovering

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Nordfyn

Ung, politisk spire: - Jeg vil gøre en forskel for lokalområdet

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Odense

- Det lyder som science fiction, men det er et eventyr: Minister satser på klimaløsning fra Fyn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kommune vred armen om på erhvervsmand: Betal dummebøde - eller din ejendom går på tvangsauktion

Kerteminde

Så skete det igen: Pludselig fløj der en sten gennem ruden ind til kvindes lejlighed

Annonce